Naposledy prohlížené

Fenix - fēnix® 7X Sapphire Solar Premium Bundle - 010-02541-80 - Titan Blue/ White Silicone Band

JIŽ NENÍ V PRODEJI

Kultovní chytré GPS hodinky se speciálním sklíčkem pro solární nabíjení, polymerovým pouzdrem a silikonovým řemínkem. Chytré hodinky Garmin Fēnix® 7X Sapphire Solar kombinují ty nejlepší funkce našich sportovních a outdoorových produktů ve spojení s špičkovým designem, výdrží a odolností. Díky této kombinaci nachází hodinky svoje využití jak v náročných podmínkách, tak i v běžném, každodenním nošení. Unikátní sklíčko hodinek Power Sapphire™ umožňuje dobíjet akumulátor hodinek ze slunečních paprsků a poskytuje tak prodlouženou výdrž akumulátoru na 1 nabití.
 
Hodinky disponují možností zobrazování podrobných map České republiky. V balení je voucher Topo Czech PRO s kódem, díky kterému si do hodinek snadno nahrajete detailní mapy České Republiky.
 
Hodinky jsou schopny přijímat dvoufrekvenční satelitní signály L1 a L5 pro velmi přesné určení polohy. Hodinky disponující funkcí příjmem signálů L1 a L5 umí pracovat s odraženými signály, rozpoznat je a díky tomu použít ty signály, které vyhodnotí jako správné. Tato funkce je velmi dobře využitelná v místech, kde nejsou ideální podmínky pro příjmy signálů jako např. v okolí vysokých budov, v prostorách domů, v mlhavém údolí či hustém lese atd., protože k přijímači prostoupí více signálů z družic a ten lépe detekuje a případně vyloučí odražené signály než jednofrekvenční přijímač. Přijímač zpracuje tyto signály pro výsledné určení polohy a na základě tohoto je přesnost určení pozice u přístrojů pracujích s GPS dvoufrekvenčním příjmem signálů L1 a L5 enormě přesná.
 
Uvažujete-li o koupi tohoto modelu, napište mi prosím na mail hodinky@tovys.cz nebo zavolejte na telefon 602521828 - osobně Vám o hodinkách vše řeknu a v případě, že si hodinky budete chtít pořídit, osobně Vám hodinky dovezu, spustím je a spáruji s Vaším telefonem, nahraji do telefonu aplikace pro maximální využití funkcí hodinek, upravím Vám na místě náramek přesně na Vaši ruku, nahraji Vám užitečné aplikace, které sám v Garminech používám a ušetřím Váš čas (toto trvá společně cca. 1 hodinu, ale ušetří to několik hodin Vašeho času, pokud se seznamujete s hodinkami poprvé). V klidu vše nastavíme, abyste od prvních chvilek měli z hodinek příjemnou radost a staly se z nich společníci nejen při sportu, při pochůzkách v přírodě či turistických akcích, ale i při každodenním životě. 

24měsíců záruka
Výhody spojené s nákupem u nás

ZÁRUKA
ORIGINÁLU
Jsme autorizovanými prodejci
této značky

Kód: 010-02541-80

Druh skla:Power Sapphire™ (abnormálně tvrdé sklíčko se solárním dobíjením - více informací o tvrdosti skla v otazníčku)Safírové antireflexní - abnormálně odolné proti otěru a poškrábání s antireflexní vrstvou
Safír je umělý korund a na Moshově stupnici tvrdosti je umístěn u čísla 9. Tvrdší je již pouze na čísle 10 diamant. Safírové sklíčko běžným nošením nelze poškrábat, jelikož v běžném prostředí, ve kterém žijeme, nejsou materiály tak tvrdé jako je korund a diamant. Toto sklíčko tedy lze poškrábat pouze materiály stejně tvrdými jako je safírové sklo nebo tvrdšími, případně narušit sklo chemicky. Safírové sklíčko lze i obtížně rozbít, protože vedle abnormální tvrdosti je i velice pevné a tudíž velice obtížně rozbitelné. Antireflexní vrstva na skle slouží k pohlcování jemných odlesků, které safírové sklíčko má a vystavení hodinek prudkému jasnému světlu - díky antireflexu tedy čteme čas na hodinkách např. na přímém jasném slunci bez efektu odlesků. Antireflexní vrstva se nanáší nejčastěji na povrch skla - bývá však zároveň nanesena i na vnitřní (spodní) straně skla.

Safírové - abnormálně odolné proti otěru a poškrábání
Safír je umělý korund a na Moshově stupnici tvrdosti je umístěn u čísla 9. Tvrdší je již pouze na čísle 10 diamant, tudíž safírové sklo lze poškrábat pouze stejně tvrdým materiálem, jako je on sám nebo ještě tvrdším - a to tedy pouze diamantem. Safírové sklíčko tedy běžným nošením nelze poškrábat, jelikož v běžném prostředí, ve kterém žijeme, nejsou materiály tak tvrdé jako je korund a diamant. Toto sklíčko tedy lze poškrábat pouze materiály stejně tvrdými jako je safírové sklo nebo tvrdšími, případně narušit sklo chemicky. Safírové sklíčko lze i obtížně rozbít, protože vedle abnormální tvrdosti je i velice pevné a odolné proti rozbití - samotná mnohaletá hodinářská praxe toto potvrzuje, rozbitých safírových skel je naprosté minimum oproti dříve do hodinek vkládaných skel křemíkových. Ve většině případech lze safírové sklíčko opatřit antireflexní vrstvou (cena cca. 700,- Kč) - u nás tuto službu pro zákazníky děláme.

Safírové se solárním dobíjením - abnormálně odolné proti otěru a poškrábání
Toto sklíčko vykazuje stejné vlastnosti jako klasické safírové sklo (viz. výše), navíc má tu vlastnost, že umožňuje dobíjení akumulátoru světlem.

Křemíkové - minerální sklo
Nejběžněji používané sklo v hodinářském průmyslu, kde je hlavní výhodou poměr ceny a kvality. Není tak tvrdé jak safírové, při nárazu se má tendenci prohnout, tak snadno nepraskne, ale při větším nárazu či tlaku lze toto sklo rozbít. Výhodou křemíkového skla je jeho poměrně nízká pořizovací hodnota, je cca. 10x levnější než sklo safírové. Na Moshově stupnici tvrdosti je mezi číslama 4 - 5. Toto sklo lze poškrábat hrubším mechanickým zatížením.

Plastové sklo
Většinou se používá ve vodotěsných hodinkách nebo tam, kde tvar pouzdra nedovolí sklíčko safírové nebo křemíkové. Výhodou je pružnost a nízká cena, nevýhodou snadná poškrabatelnost (avšak plastové skla se dají leštit).

Tvrzené sklo Gorilla Glass
Toto sklíčko je v základu zesílený křemík ztvrzený na povrchu velmi tvrdou vrstvou, kterou není při denním nošení hodinek možné poškrábat. Současně je toto sklíčko i odolnější vůči rozbití, takže je lépe připravené čelit nárazům.

Power Glass
Power Glass je křemíkové sklíčko tvrzené speciální úpravou. Toto sklíčko odolává otěru během běžného denního nošení, ale i případnému hrubšímu fyzickému zatížení. Sklíčka Power Glass jsou sklíčka solární, hodinky opatřené tímto sklíčkem disponují funkcí dobíjení akumulátoru světlem.

Corning® Gorilla® Glass DX
Speciální sklíčko vyrobené ze směsi hliníku, kyslíku a křemíku. Toto sklíčko je podstatně méně náchylné na poškrábání jak sklíčko křemíkové a odolává lépe i případným nárazům. Díky antireflexní vrstvě jsou displeje pod tímto sklíčkem krásně čitelné i za přímého slunečního svitu dopadajícího na hodinky.


V tabulce níže můžete vidět tvrdosti jednotlivých materiálů včetně tvrdosti skel. Na levé vertikální straně jsou stupně tvrdosti dle Moshovi stupnice a horizontální čára nese názvy materiálů a povrchových úprav. Vertikální čára obsahuje číselné řazení dle tvrdosti od 1 do 10, č. 10 je nejtvrdší - diamant. Bílé kostky v tabulce jsou umístění materiálu či povrchové úpravy dle tvrdosti a odolnosti proti opotřebení. Každý materiál či povrchová úprava se může mírně lišit (povrchová úprava dle síly nánosu vrchní tvrdé vrstvy, materiál dle použitého legování či zpracování atd.). V této tabulce jsou nejběžnější tvrdosti povrchových úprav a materiálů používaných v hodinářském průmyslu.








V tabulce níže můžete vidět tvrdosti jednotlivých materiálů včetně tvrdosti skel. Na levé vertikální straně jsou stupně tvrdosti Vickers a horizontální čára nese názvy materiálů a povrchových úprav. Ve vzniklé tabulce jsou různě vysoké "kostky" umístěné dle tvrdosti daného materiálu. Některé "kostky" jsou delší - čím delší je kostka na výšku, tím větší může mít daný materiál či povrchová úprava rozpětí tvrdosti dle výrobce či druhu materiálu.



Vodotěsnost:100M - vodotěsné, potápění do 10 metrů hloubkyWater resistant - hodinky stakovýmto označením na číselníku nebo víčku hodinek jsou určené na denní nošení a do společnosti. Tyto hodinky jsou utěsněné proti prachu a zvýšené vlhkosti např. dešti apod. S hodinkami s tímto označením není vhodné se koupat ani celkově hodinky ponořovat do vody. Hodinky nejsou vyrobené pro přímý styk s vodou.

Water resistant 30M (3 ATM) - hodinky s tímto označením jsou, podobně jako hodinky s označením water resist, prachotěsné a vlhkotěsné - můžou však již přijít do styku s vodou, ale opravdu náhodným, např. omytí rukou. Hodinky s touto vodotěsností se nesmí ponořit kompletně celé - voda zde nevadí v případě stékání či vlhkosti. Hodinky nesmá přijít do saunového prostředí, protože i když jsou vlhkotěsné, nárazy teplot by mohly zapříčinit kondenzaci vnitřního vzduchu a tím zvlhčení prostředí uvnitř pouzdra. Hodinky s označením vodotěsné 30M již dobře odolávají prachu a tím dostatečně chrání strojek (hlavně oleje, kterými jsou kluzné plochy strojků mazána).

Water resistant 50M (5 TAM) - hodinky s tímto označením jsou už slušně vodotěsné. Hodinky mají kvalitní těsnění v korunce i ve skle a jedná-li se o chronograf, tlačítka chronografu mají též těsnění. Pod víčkem pouzdra (nasazovací tlakem, ale už i šroubovací) se též nachází těsnění. S hodinkami s označením 50M se můžete koupat a hodinky jsou schopny těsnit do hloubky 0,5 metru, což je plně dostačující pro surfaře, plavce ... zkrátka pro povrchové koupání. Na co si však musí majitel 50 metrově vodotěsných hodinek dát pozor je nechtěné ponoření hodinek do hlubší vody, což se může při koupání lehce stát - člověk při koupání zapomene, že má hodinky na ruce a nechtěně ponoří hodinky do hlubší vody, kde je větší tlak. Nové hodinky to většinou vydrží, ale starší hodinky mají už steřelá těsnění a tudy může voda při větším tlaku do hodinek proniknout. Těsnění hodinek 50M jsou tenčí něž těsnění hodinek určených pro potápění do hlubší vody a tím jde i ruku v ruce životnost těsnění. Proto při koupání je potřeba hodinky s touto voděodolností na ruce pořád vnímat, vědět, že tyto hodinky jsou na povrchové koupání, ne na hlubší ponor.

Water resistant 100M (10 ATM) - hodinky s tímto označení lze již plně považovat za vodotěsné. Toto označení nám dává záruku pro potápění až do hloubky 10 metrů, což nám zahrnuje rekreační potápění, vodní sporty apod. Těsnění v korunce, skle, víčku, popř. tlačítek chronografu jsou zesílená a připravená na větší tlak vody. Takto označené hodinky jsou již konstruovány i na nárazy zvenčí. Ve vodě se nedoporučuje používat tlačítka chronografu nebo pohybovat s korunkou. Těsnění těchto hodinek je již značně zesílené a tak hodinky vydrží vodotěsné několik let, než je doporučeno těsnění měnit (těsnění časem stárne a tvoří se v něm mikrotrhlinky, proto, koupete-li se s hodinkami běžně, je potřeba jednou za 4 - 5 let těsnění vyměnit). Stometrově vodotěsné hodinky již dobře odolávají díky pevné konstrukci pouzdra i nárazům a zvýšená odolnost proti vodnímu tlaku jde ruku v ruce i se zvýšenou odolností proti mikroprachu. Hodinky s tímto označením vodotěsnosti velmi dobře chrání stroje uložený v pouzdře proti vnějším mikronečistotám i ve zvýšené míře. I přesto, že tyto hodinky odolávají tlaku vody až do 10 metrů hloubky, nesmí hodinky přijít do vířivky, horké vody nebo do saunového prostředí.

Water resistant 200M (20 ATM) - hodinky nesoucí označení 200 metrů jsou již hodinky konstruované pro hlubinné potápění. Vždy zde již máme šroubovací zadní víčko pouzdra a téměř vždy i šroubovací korunku - pro dokonalé utěsnění a deaktivaci korunky při hlubokém ponoru. S těmito hodinkami se již můžete ponořit až do úctyhodných 20 metrů, kde již je takový tlak, že udeříme-li hodinkami o něco mimo ponoru, čímž se simuluje srovnatelný tlak, musí to být opravdu rana slušná a hodinky to musí vydržet. 200 metrů vodotěsnost je maximální utěsnění pro sériově vyráběné hodinky. Hodinky nesoucí toto označení vodotěsnosti jsou velmi dobře utěsněné jak již poměrně velkému tlaku sloupce vody, tak i proti velmi jemným až mikroskopickým mikročástečkám prachu. I zde, pokud chceme mít zachovanou 100% vodotěsnost na ponor 20 metrů, musíme měnit těsnění jednou za 3 - 4 roky. Pokud těsnění nechceme měnit, s každým rokem se nám vodotěsnost o něco zmenšuje, takže pokud se s hodinkami koupeme minimálně, voděodolné na koupání nám vydrží podstatně déle. A co se týče sauny či vířivky, i zde platí, že pokud se chystáte do sauny či vířivky, je potřeba si hodinky sundat (do sauny jednoznačně, do horké vody též jednoznačně ne a vířivka nevadí, když budete mít hodinky mimo trysky).

Water resistant 300M (30 ATM) - hodinky určené pro profesionální potápěče. Tuto vodotěsnost normální vodní rekreant nikdy nevyužije - hodinky jsou již opatřovány vzduchovým ventilem, šroubovací tlačítka, korunka a víčko jsou samozřejmostí. S takto utěsněnými hodinkami se můžete potápět až do hloubky 30 metrů. Je potřeba vědět, že i takto voděodolné hodinky nepatří do sauny - v sauně totiž dochází ke kondenzaci uvnitř hodinek a právě díky nárazům teplot se dají hodinky "utopit" suchou cestou. Stejně tak se nedoporučuje i s takto vodotěsnými hodinkami chodit např. do vany s horkou vodou, jelikož nadměrná teplota má vliv na stabilitu těsnění.

Water resistant 1000M (100 ATM) - hodinky určené pro profesionální hlubinné potápění. Takovéto hodinky mají dokonce i v mezičíselníkovém prostoru tekutinu, ve které bez problémů běhají ručky, která slouží na vyrovnání tlaku v takové hloubce a tudíž zajistí nerozbitnost skla tlakem. Vše, co je pohyblivé, bývá šroubované s velmi jemnými závity a ještě mnohdy kryté. Takovéto hodinky jsou již na objednávku. I když jsou hodinky takto vodotěsné, není vhodné s nimi chodit do sauny, jelikož nárazy teplot, kterými by byly hodinky vystaveny, se zkompenzuje relativní vlhkost v hodinkách a hodinky se defakto utopí suchou cestou. Stejně tak se nedoporučuje i s takto vodotěsnými hodinkami chodit např. do vany s horkou vodou, jelikož nadměrná teplota má vliv na stabilitu těsnění. Takto vodotěsné hodinky jsou připravené primárně na veliký tlak vodního sloupce normální sladké či slané vody - a ten vydrží.

Typy:Chytré hodinky - různé fitness funkce + funkce při propojení s chytrým telefonem (Notifikace atd.) + další funkce SmartwatchChronograf = stopky
Chronografem se rozumí hodinky, které umí stopovat čas nezávisle na chodu vlastního času. Pokud jsou chronografy ručičkové, mají na hlavním číselníku hodinky dva, většinou však tři stopovací číselníčky. Tyto samostatné číselníčky sčítají desetiny vteřiny, vteřiny a minuty (některé hodinky mají větší měřící rozsahy). U digitálních hodinek jsou stopky zobrazovány na displeji. V obou variantách se chronograf ovládá dvěma tlačítky - z toho je nejčastější kombinace tlačítek na pravé straně, kdy vrchní tlačítko je startovací a stopovací, spodní tlačítko je nulovací.

Analog (ručičkové)
Analogové hodinky znamenají ručičkové. Analogové hodinky jsou hodinky, které ukazují čas nejstarším a nejzřetelnějším zbůsobem - minutovou a hodinovou ručičkou. Ve většině případech doplněné centrální nebo mimostřednou vteřinovou ručičkou.

Chytré hodinky - různé fitness funkce + funkce při propojení s chytrým telefonem (Notifikace atd.) + další funkce Smartwatch
Chytré hodinky (anglicky Smartwatch) disponují mnoha užitečnými funkcemi. V těch lepších modelech už vedle základních Notifikací (propojením s telefonem nám chodí na hodinky přijaté SMS, maily, informace z kalendáře atd.) mají chytré hodinky např. GPS, díky které máme přesný záznamy, kde jsme byli a pokud hodinky mají v sobě ještě podrobné mapy, krásně můžeme vidět (i zpětně), kudy jdeme a kudy jsme šli. GPS nám ale může velmi dobře posloužit i navigací na předem určený cíl, což je velmi komfortní - mít na svém zápěstí mapu s kurzorem, který přesně ukazuje směr (cestu) k vytyčenému cíli. Chytré hodinky mohou ale disponovat i mnoha sportovními funkcemi (počítání kalorií, počty kroků za den, počet vystoupaných pater za den) a ty opravdu kvalitní chytré hodinky mají natolik propracované funkce fitness a sportu, že se z hodinek stává doslova osobní trenér - hodinky Vás dokážou připravit i např. na triatlonový závod nebo Vás vedou postupně k vyšším cílům různých sportovních aktivit.

Anadigi
Anadigi je kombinace slov ana(analog) a digi(digitál). Anadigitální hodinky tedy ve většině případech hodinovou a minutovou ručičkou ukazují čas a v digitálu jsou další nadstandartní funkce, které by se jinak na číselník nevešly.

Digitál
Digitální hodinky jsou hodinky zobrazující čas číslicemi na displeji. Digitální hodinky mají velmi malou spotřebu energie z napájecího článku a povětšinou vedle času máme v hodinkách ještě spoustu jiných funkcí, jako např. duální čas, budíček, datum, den v týdnu, chronograf = stopky, podsvit displeje atd.

Pohlaví:PánskéPánské hodinky
Pánské hodinky jsou oproti dámským ve většině větší. Na každou velikost zápěstí se hodí jiná velikost hodinek, i když samozřejmě záleží na vkusu majitele - když zákazník chce, aby byly hodinky na ruce vidět nebo chce, aby byly na první pohled dobře čitelné, volí si hodinky celkově větší. Větší hodinky jsou vhodné také tam, kde se čte z hodinek více údajů a někdy i podrobných údajů (chytré hodinky). Jestliže dává muž přednost eleganci, volí si hodinky menší a tenčí, mnohdy doplněné zlatými či zlacenými komponenty, které dodávají hodinkám ještě více elegantní design. I materiál pásku hraje pro celkový design velkou roli - kožené pásky jsou elegantní, kaučukové jsou převážně sportovní, ale dnes se již vyrábí i krásné kaučukové pásky elegantní nebo kovové náramky, které jsou dělené na jemnočlánkové (elegantní), velkočlánkové (sportovní) a nebo velikostní kombinace těchto dvou, kdy společně s povrchovou úpravou (např. lesk v kombinaci s matem) je náramek sportovněelegantní. Mezi další druhy pásků patří pásky textilní, ty jsou dle barvy sportovní nebo elegantní, pásky nylonové (elegance) a nebo plastové - těmi jsou osazeny hodinky primárně sportovního charakteru.

Dámské hodinky
Dámské hodinky jsou obecně menší než pánské, opět záleží na vkusu majitelky, dá-li přednost praktické čitelnosti a dnes už i modernosti v podobě hodinek větších nebo klasické jemnosti a eleganci v podobě hodinek malých. Povětšinou, jedná-li se o hodinky sportovního charakteru, volí se hodinky větší a jsou-li hodinky určené do společnosti, padne volba na hodinky menší šperkové, mnohdy doplněné zlacením. Zlacení ještě více posune hodinky do elegance a je obzvlášť vhodné pro ženy, které nosí zlaté šperky, jelikož poté hodinky působí kompletně se zlatými šperky a celkově toto působí jako sada. I zde máme, stejně jako u pánských, design hodinek ovlivněn typem pásku či náramku, platí tedy to, co je napsáno výše u hodinek pánských. U dámských hodinek jsou ale ve větší míře zastoupené náramky kovové celozlacené nebo s pozlacenými díly, protože ženy se obecně zdobí raději než muži a hodinky takto zkrášlené mnohdy doplní jejich image.

Unisex
Unisexové hodinky jsou hodinky, které mohou nosit jak ženy, tak muži. Obvykle jsou to hodinky větší, tedy spíše menší pánské, které buď díky své jemnosti nebo pro svou praktičnost a nebo svým moderním designem mají na zápěstí ženy své opodstatnění. Ale unisexové hodinky mohou být pro praktickou stránku věci i poměrně velké (chytré hodinky, Navigace GPS), aby se z hodinek dobře četly veškeré údaje, které hodinky dokážou svému majiteli poskytnout.

Akcelerometr (funkce měřící zrychlení):AnoAkcelerometr Vám může ukázat rychlost a vzdálenost bez GPS. Obvykle se využívá v uzavřených prostorách nebo v místech, kde není signál GPS. Přesto je nutná kalibrace tam, kde je signál GPS - kalibrace akcelerometru se tedy provádí přes GPS. Fyzicky je akcelerometr malé pohybové čidlo. Akcelerometr měří rychlost v metrech za vteřinu na druhou.

Budíček (alarm) / čas / vzdálenost / tempo:Ano

Barometr/výškoměr:AnoHodinky disponují vnitřním výškoměrem a barometrem. Hodinky shromažďují údaje o nadmořské výšce a tlaku neustále (i v režimu šetření baterie). Výškoměr pracuje na základě tlaku vzduchu a zobrazuje Vaši přibližnou nadmořskou výšku. Barometr zobrazuje údaje o okolním tlaku na základě pevné nadmořské výšky, kde byl výškoměr naposledy kalibrován (např. automaticky dle GPS).

Barometrický výškoměr v hodinkách používá barometrický tlak k určení změn nadmořské výšky a také změn tlaku způsobených povětrnostními podmínkami. Outdoorové hodinky Garmin budou nepřetržitě monitorovat barometrický tlak, aby určily, který režim je v danou chvíli nejvhodnější.

Režim sledování barometru
1. Auto (výchozí nastavení) - Hodinky budou sledovat změny a automaticky přepínat mezi režimy výškoměru a barometru
2. Výškoměr – Hodinky jsou uzamčeny v režimu výškoměru a všechny změny tlaku ovlivní údaj o nadmořské výšce. Tento režim je nejlepší pro aktivity s velkým množstvím změn nadmořské výšky.
3. Barometr – Hodinky jsou uzamčeny v režimu barometru a všechny změny tlaku budou brány v úvahu v důsledku počasí a změn okolního tlaku. Tento režim se nejlépe používá pro aktivity bez velkých změn nadmořské výšky.

Zadej směr a jdi:AnoTato funkce Vám umožní nechat se navigovat na Vámi zvolený objekt, na který namíříte horní stranu hodinek (např. vzdálený vysílač). Poté uzamknete směr a hodinky Vás navigují přesně k tomuto cíli.

Vysocecitlivý přijímač GPS:AnoDnes již synonymum pro navigaci. Americký GPS je navigační družicový systém principem stejný jako např. Galileo nebo Glonass. Garmin používá velmi citlivé přijímače GPS - díky tomu neztratíte signál z hodinek ani v extrémních podmínkách jako jsou např. hustá mlha v lese nebo husté sněžení v horách. Hodinky Vás vždy spolehlivě vyvedou tam, kam máte v navigaci nastaveno, nehledě na nepřízeň počasí.

Vysocecitlivý přijímač GLONASS:AnoGlonass je ruský satelitní systém (GNSS) a je nezávislý na jiných satelitních systémech. Satelity v Glonassu jsou velice stabilní a díky tomu jsou signály vysílané do přístrojů umožňující příjem signálů z družic Glonass velmi přesné.

Vysocecitlivý přijímač GALILEO:AnoGelileo je evropský satelitní systém (GNSS) a je nezávislý na jiných satelitních systémech. Disponuje abnormální přesností, v každém satelitu jsou zabudovány atomové hodiny.

Automatické odeslání zprávy při nehodě:Ano

Bezkontaktní platby Garmin Pay:AnoS hodinkami Garmin disponující touto aplikací dokážete bezkontaktně platit rychle, bezpečně a pohodlně. Platební karta a banka musí podporovat tento druh placení, dnes však již většina banka akceptuje tento druh plateb. Mít v hodinkách platební aplikaci je velice komfortní - hodinky máte stále na ruce, tedy odpadá neustálá starost s finanční hotovostí či nosit u sebe fyzicky platební kartu. K platbám hodinkami Garmin Vám totiž postačí tyto hodinky, nepotřebujete mít u sebe nic víc. Pro aktuální platbu je potřeba zadat heslo a dokud hodinky nesundáte z ruky, platby zůstávají aktivní. Jakmile hodinky z ruky sundáte, poznají to a platby se deaktivují - pro další možnosti plateb je pak potřeba opět zadat Vaše heslo.

Ukazatel, kolik máte fyzické energie (body battery):AnoBody Battery je funkce, která nám zobrazuje, jak jste na tom s Vaší fyzickou energií. K výsledku odhadu Vašich energetických zásob během dne se využívá informací v kombinaci variability srdeční frekvence, stresu a fyzické aktivity. Na stupnici od 1 do 100 můžeme vidět, kolik má Vaše tělo energie. Čím vyšší číslo, tím vyšší mírou energie disponuje Vaše tělo. Tato informace je dobrá třeba pro naplánování intenzity cvičení - čím více má Vaše tělo energie, tím intenzivnější může být Váš trénink.
V aplikaci Garmin Connect můžete během dne sledovat, kolik energie jste spotřebovaly (např. cvičením) a kolik jste naopak dodali (např. odpočinkem). Oba tyto ukazatele by v ideálním případě měly být na konci dne stejné, což ukazuje na rovnováhu mezi zotavením a aktivitou. Ideální pro nejvyšší možnou míru energie těla je kvalitní spánek.

Celodenní sledování míry stresu (stress score):AnoTato funkce Vám umožní sledovat Vaší úroveň stresu. Na základě úrovně stability Vaší srdeční frekvence hodinky vyhodnotí výši úrovně Vašeho stresu. Tato veličina se měří, když jste v klidu, tedy např. po tréninku. Rozpětí měření na hodinkách je od 0 do 100, kde 0 až 25 je klidový stav, 26 až 50 je nízký stres, 51 až 75 je střední stres a 76 až 100 je vysoký stres. Hodinky Vám v případě vysokého stresu umí i poradit, jak stres snížit, např. dechovým cvičením.

Stres je přirozenou reakcí těla na životní výzvy a okolní prostředí. Jde o mimořádný fyziologický stav, jehož účelem je připravit vás na rychlou reakci na jakékoli bezprostřední události. Celodenní sledování zatížení organizmu na chytrých hodinkách Garmin je založeno na uznávaných a vědecky prověřených poznatcích o vašem vegetativním nervovém systému (VNS)1 a najdete jej pod funkcí Stress Score.

Algoritmus Firstbeat Analytics odhaduje úroveň zátěže (v rozmezí hodnot 0–100) primárně na základě kombinace údajů o srdečním tepu (ST) a variabilitě srdečního tepu (VST). Tyto údaje zaznamenává optický snímač srdečního tepu umístěný na zadní straně hodinek.

Vegetetivní nervový systém (VNS) můžeme rozdělit na dvě části: sympatikus a parasympatikus. Tyto dvě části regulují vaše fyziologické systémy tak, aby byly v maximální možné míře schopny reagovat na aktuální nebo očekávané podněty. Sympatikus pracuje, když je čas na akci. Pulz se zrychlí, krevní cévy se rozšíří, přeruší se trávení a vyplavuje se adrenalin. Někdy se tomu říká reakce „bojuj nebo uteč“. V klidnějších časech převládá parasympatikus, kdy se tělo dostává do stavu odpočinku a trávení. V této době tělo regeneruje a doplňuje zdroje vyčerpané v náročnějším období.

Obzvláště důležitou příležitostí k regeneraci vašeho těla je spánek a jak se dá předpokládat, parasympatická část VNS je typicky nejaktivnější právě během spánku.

Zařízení Garmin neměří úroveň zatížení organizmu během fyzické aktivity, protože samotné vypětí plynoucí z aktivity lze považovat za stresovou záležitost. Vliv fyzické aktivity je možné lépe měřit a vyhodnocovat jinými způsoby. Mluvený projev na veřejnosti i vyběhnutí schodů vám dokáže řádně zvýšit tep, ale příčiny jsou velmi odlišné.

Vaše fyziologické parametry i reakce těla na stresové faktory jsou unikátní. Proto je analytický systém používaný pro monitorování úrovně stresu navržen tak, aby rozpoznával vaše osobní reakce a přizpůsoboval se jim. Kvalitu získaných dat můžete vylepšit tím, že budete nosit své zařízení co nejčastěji. Zvláště důležité je nošení během spánku, protože tehdy je úroveň zatížení organizmu typicky nejnižší. Lze pak lépe pochopit úplný rozsah stavů stresu a uvolnění, které prožíváte.

Informace o prožívaném stresu lze ale získat i na základě občasného nošení. Podrobnosti a konkrétní úrovně ale mohou ale vykazovat více nepřesností pro vaši osobu, než by tomu bylo v případě častějšího používání.

Celodenní sledování srdeční frekvence:AnoHodinky Garmin disponující touto aplikací měří Váš tep neustále konstantně, každou vteřinu po celý den. Na základě hustoty krve a v ní obsaženém barvivu zvaném Hemoglobin dokáží optické snímače umístěné na zadní části víčka hodinek snímat už nepatrné změny díky odrazu zeleného světla, které vysílá čidlo. Fotodioda snímá spolehlivě přes kůži obsah krve v tepnách - na základě množství kyslíku v krvi Hemoglobin odráží světlo vysílané čidly. Na základě změn odrazů elektronický systém v hodinkách vyhodnocuje Vaší srdeční frekvenci. Čím více se odráží zeleného světla z krve, tím je hustota hemoglobinu nižší. Naopak, čím je odrazů zeleného světla méně, tím větší je hustota krve a tím více je Hemoglobinu v ní - znamená to totiž, že krev pohlcuje více zeleného světla.
Odborně je srdeční cyklus nazýván střídáním systoly (stažení srdeční komory, při níž je krev pumpována do krevního oběhu - více Hemoglobinu) a diastoly (fáze odpočinku, kdy je srdeční sval uvolněny a plní se krví - méně Hemoglobinu).
Hodinky je dobré nosit na zápěstí tak, aby nebyly příliš utažené (to by mohly bránit průtoku krve a tím znepřesnit měření), ani příliš volné (to by mohly vznikat tzv. "tepová okna", díky kterým by se opět měření znepřesnilo). Hodinky je dobré mít na ruce nasazené tak, aby se lehce dotýkaly zápěstí po celém vnitřním obvodu.

Connect IQ™ (kompatibilita s PC, MAC, mobile app):AnoV této mobilní aplikaci se nachází spoustu užitečných aplikací, které lze do hodinek donahrávat. Lze zde najít např. nepřeberné množství různých druhů číselníků, díky kterým poté hodinky dostávají jiný vzhled. Každý číselník má i jiné složení ukazatelů - některé číselníky jsou primárně designové (ručičky, stav baterie a maximálně ještě počet kroků), jiné jsou praktické a lze z nich číst opravdu hodně informací na první pohled (čas, datum, chronograf = stopky, stav baterie, počet kroků, kalorie, počasí atd.). Též se dají donahrát aplikace spolupracující s aktivitami, které děláte a v hodinkách v základu nejsou (např. aplikace pro tenis, volejbal, fotbal, inline brusle, jízdu na koni atd.). V Connect IQ najdete i alkoholmetr - do hodinek si zadáváte počet piv či vín a hodinky, které Vás znají, na minutu přesně vyhodnocují stav, kdy budete mít 0% alkoholu v krvi.Tyto aplikace Vám pak rozšíří využívání hodinek přesně tak, jak potřebujete a jak Vám vyhovuje.

Časové funkce na číselníku (displeji):Čas (12/24h), datum, stopky, odpočet, budík, východ/západ slunce, více časových zón

Digitální skórkarta:AnoDíky této aplikaci můžete zaznamenávat své skóre a další statistiky v průběhu kola. Na hodinkách používejte možnosti bodování pro údery během hry, Stableford (bodování zahraného výsledku na dané jamce podle počtu odehraných ran - bodování se provádí dle tabulky), skiny (hra, při níž má každá jamka nastavenou svoji hodnotu) a zápasovou hru s nastavitelnými handicapy. Poté uložte, zkontrolujte a sdílejte své skórkarty pomocí aplikace Garmin Golf™.

Rozlišení displeje (Š x V):280 x 280 pix.Rozlišení se udává v počtu pixelů na obrazovce. Čím více je pixelů na obrazovce, tím jemnější je obraz a rysy na displeji jsou ostřejší. Obecně lze tedy říci, že čím více je na danou velikost displeje pixelů, tím lepší je výsledný efekt zobrazení.

Typ displeje:Transflektivní MIP displej stále viditelný i na přímém slunci s možností aktivace / deaktivace dotykové obrazovkyDISPLEJ GARMIN CHROMA
Garmin Chroma Display je vyroben tak, aby odolal nepřízni venkovního prostředí. Tento displej, který se zaměřuje spíše na podporu výkonu než na rušivý jas a nadbytečné barvy, je snadno čitelný i na nejdrsnějším slunečním světle a má mimořádně vysokou výdrž baterie, což mu umožňuje spolehlivě fungovat i v těch nejnáročnějších podmínkách. Tento displej má opravdu minimální spotřebu energie, díky tomu je u hodinek disponujících tímto typem displeje velmi dlouhá výdrž baterie.

AMOLED DISPLEJ
Amoled displej vyniká oproti ostatní typům displejů nádherné barvy a jejich hloubka mnohdy navozuje pocit 3D číselníku, který poté připomíná klasický číselník klasických hodinek.

Obecně platí, že Amoled displej je spíše pro elegantní hodinky, kde hraje hlavní roli design. Klasický Chroma displej je zase lepší pro hodinky sportovní, jelikož má takřka nulovou spotřebu energie.

Dotykový displej:Ano/Ne (možnost volby - nastavení)Dotykový displej je praktický zejména v případech, kdy se chcete v hodinkách rychle pohybovat např. na mapě. Naopak v přírodě např. za extrémních podmínek nebo za běhu v lese je lepší dotykový displej deaktivovat, aby se nechtěně při dotycích displeje neměnily údaje.

Dynamika běhu - Running Dynamics:Ano volitelněDynamikou běhu se rozumí doba kontaktu se zemí, vyváženost doby kontaktu se zemí, kadence (počet kroků za minutu), délka kroku, vertikální oscilace (míra odrazu v každém kroku při běhu), vertikální poměr (vertikální poměr odráží vaši běžeckou efektivitu v závislosti na tom, jak dobře se s každým krokem odrážíte směrem dopředu) a běžecký výkon (kinetický výkon, potenciální výkon, výkon vertikální oscilace, výkon horizontální oscilace, síla větru / odpor vzduchu).

Gyroskop (zařízení na udržení určitého směru):AnoGyroskop je jemná mechanická konstrukce, jenž se skládá ze setrvačníku a pohyblivé konstrukce. Setrvačník je v tomto případě kolo na hřídeli, které se za minimálního tření dokáže velmi lehce otáčet. A konstrukce je jakási klec složená ze dvou kruhů s možností nezávisle se otáčejících vůči sobě tak, aby setrvačník zůstával ve stále konstantní poloze. Díky této důmyslné konstrukci se setrvačník může otáčet kolem své osy, ale ať už se celá konstrukce naklání jakkoliv, setrvačníku se jeho poloha nemění. Setrvačník tedy zůstává ve stále stejné poloze, ať se s touto konstrukcí pohybuje jakkoliv. Díky tomuto nám Gyroskop umí například ukázat, zda se přístroj nachází v horizontální poloze nebo je jakkoliv nakloněný.
Gyroskop vnímá jakékoliv náklony hodinek a umí dát o těchto pohybech informaci dále do elektronického bloku, který jej zpracovává pro funkce primárně důležité pro určité funkce hodinek. Díky gyroskopu umí hodinky například rozsvítit či zhasnout displej náklonem ruky.

Váha hodinek (v gramech):89 g se silikonovým řemínkem (samotné hodinky: 61 g)Váha hraje důležitou roli pro správný pocit při nošení hodinek. Obecně platí, že čím jsou hodinky lehčí, tím se nosí příjemněji. Toto platí hlavně pro hodinky sportovní, naopak někteří z Vás můžou mít rádi těžší hodinky, které jsou na ruce cítit a tak stále víte, že hodinky na ruce máte. U sportovních aktivit je lehkost hodinek důležitá, zde je potřeba hodinky maximálně pouze vnímat, ale nijak výrazně na ruce necítit. Lehké sportovní hodinky nesmí na ruce svojí váhou překážet, naopak tento sportovní doplněk by měl na zápěstí pevně sedět a nesmí fyzicky nijak ovlivňovat sportovní výkon.
Za velmi lehké se považují hodinky do 50 gramů, za lehké se počítají hodinky od 50 - 100 gramů, za středně těžké lze považovat hodinky od 100 - 150 gramů a za těžké se mají hodinky od 150 gramů výše.

Kompas:Ano Elektromagnetický, tříosý, kompenzovanýKompas je zařízení, díky kterému dokážeme určit světové strany. Přesněji řečeno je kompas zařízení, díky kterému přesně určíme severní směr - magnetická střelka vždy ukazuje tímto směrem. A ostatní světové strany už si lehce stanovíme.
Tato pomůcka je nezbytná pro všechny, kteří se vydají do terénu a potřebují během cesty znát světové strany, resp. jakým směrem se mají vydat, případně měnit směr cesty dle potřeby. Díky kompasu nelze nechtěně změnit směr své cesty a tudíž, známe-li polohu svého cíle na mapě, díky kompasu lze tohoto cíle vždy spolehlivě dosáhnout. Hodinky Garmin disponují tříosým kompasem s automatickou kalibrací. Tříosý kompas pracuje s vysokou přesností, i když se pohybujete velmi pomalu. Tomuto typu kompasu nevadí jakýkoliv náklon hodinek, kompas vždy ukazuje přesně. Tříosý kompas je sestaven ze třech magnetoresistivních senzorů a jednoho polohového čidla.
Pro zajímavost, rozdíl mezi kompasem a busolou je ten, že zatímco kompas slouží primárně k určování světových stran, tak busola nám díky otočnému úhloměru umí určit azimut (azimut je úhel, který svírá severní bod s námi zvoleným bodem).

Kompatibilita s kamerami virb® :AnoDíky této aplikaci můžete ovládat Vaší kameru Virb® hodinkami až do dosahu Bluetooth, což je většinou ve volném prostoru až 10 metrů.

Lyže - běžky, snowboard:Ano

Materiál lunety pouzdra:TitanUšlechtilá ocel
Ušlechtilá ocel patří mezi nejčastěji používané materiály v hodinářském průmyslu. Má k tomu své důvody - ocel je pevná a houževnatá, barevně stálá neutrální stříbrné barvy hodící se ke všemu. V našem případě se používá samozřejmě nerez, která má v sobě určité procento niklu. Antialergická je ocel označená 316L, která má v sobě pouze nepatrné množství niklu. Na našich stránkách je tato ocel označovaná následovně : ušlechtilá nerez ocel - bezniklová, antialergická. Co se týče váhy - ocel je oproti titanu o cca. 50% těžší, tzn. váží-li větší hodinky pánské v oceli 160 gramů, ty samé v titanu váží 90 gramů.

Keramika
Tvrdost keramiky zajišťuje absolutní nepoškrábatelnost lunety. Keramika je hypoalergenní materiál, který mimo svoji vyjíměčnou tvrdost vyniká ještě lehkostí. Luneta z keramiky tedy nejen že působí na hodinkách luxusně po celou dobu životnosti hodinek, jelikož stále vypadá jako nová, ale hodinky jako celek váhově odlehčí. Z fyzikálního pohledu je nutno podotknout, že většinou co je tvrdé je i křehké - i zde to platí a proto články pásku se vyrábějí tak, že na plátek např. plastu se nanáší právě keramické pouzdro v podobě článku. Tvrdost keramiky však není taková jako safírového skla - odhaduje se na stupnici tvrdosti kolem čísla 6 - 7.

DLC
Nejtvrdší úroveň PVD. Touto technologií se upravuje i ostří nožů. Pro výrobu této povrchové úpravy se používá příměs diamantu, i díky tomu je tato úprava jedna z nejtvrdších a tedy i nejodolnějších vůči mechanickému zatížení v podobě denního nošení hodinek i v extrémních podmínkách. DLC je barevně stálá, antikorozní a naprosto hypoalergenní. Nejčastěji se touto technologií povrchově upravuje ocel a titan.

Zlacení
Pro šperkovou zlatou barvu a zároveň udržení přijatelné ceny v designu zlata se hodinky povrchově upravují zlacením. Základní zlacení je galvanické a měří se v mikronech. Nejtvrdší zlacení je zlacení PVD, kdy je základ pro zlato nitrit titanu, který se již na barvu zlata přibarvuje. Na rozdíl od galvanického zlacení, kde je přímá úměra nánosu mikrónů k délce životnosti zlacení, stačí PVD systému podstatně menší vrstva vrchního zlata díky jiné, složitější technologii povrchové úpravy.

PVD
PVD je velmi tvrdá povrchová úprava kovů, v hodinářském průmyslu se nejčastěji používá na pouzdra a náramky. Nitrid titanu se ve vakuu nanáší na naprosto čistý a odmaštěný povrch, někdy i v několika vrstvách. PVD lze aplikovat na základní kov v několika odstínech, např. žluté zlato (yellow gold), růžové zlato (rose gold), černá, odstíny modré, červené, hnědé atd. PVD je odolná vůči běžnému nošení, je antikorozní a barevně stálá.

Titanium - titan
Titan je lehký kov šedé barvy, který pro svou širokou škálu výhod využívá nejedno průmyslové odvětví. Titan je opět barevně stálý, je velmi lehký (až o polovinu lehčí než ocel), tvrdý a antialergický - neobsahuje žádný nikl a zvláštní je tím, že v matu má barvu šedou, zatímco v lesku jasnou zrcadlovou stříbrnou. Titan je až o polovinu lehčí než ocel.

Plast
Plastová pouzdra vynikají svojí lehkostí a odolností proti vodě. Vyrábí se v různých barevných variantách a plastovými pouzdry se osazují převážně sportovní a outdoorové hodinky právě díky lehkosti a voděodolnosti. Nutno podotknout, že plast je i antialergický.
Nevýhoda plastu však spočívá v jeho křehkosti - za několik let totiž ztvrdne a tím pádem i zkřehne. Potom se může stát, že při větším fyzickém tlaku na pouzdro se může např. odlomit stěžejková čás.

Materiál pásku hodinek:Voděodolný silikonKožený řemínek - kůže
Kožené řemínky jsou velice příjemné na nošení - rychle získávají teplotu Vašeho těla a nestudí ani v zimě. Kůže je přírodní materiál a její hlavní designovou vlastností je elegance - hodinky osazené koženými pásky jsou tedy převážně elegantních designů. I barva kůže hraje roli pro celkový design hodinek - hnědá je elegantní, černá je sportovněelegantní, bílá čistá je elegantní, odstíny červené jsou sportovní atd. Kožené řemínky se musí jednou za čas měnit (dle četnosti nošení, zatížení, druhu potu atd.), to ale ke kůži patří, že nevydrží věčně. Na druhou stranu poté si může majitel či majitelka hodinek vybrat, zda-li zvolí ten samý typ řemínku nebo zvolí řemínek jiný, čímž hodinky získají punc nového výrobku.

Ušlechtilá ocel
Ušlechtilá ocel patří mezi nejčastěji používané materiály v hodinářském průmyslu. Má k tomu své důvody - ocel je pevná a houževnatá, barevně stálá neutrální stříbrné barvy hodící se ke všemu. V našem případě se používá samozřejmě nerez, která má v sobě určité procento niklu. Antialergická je ocel označená 316L, která má v sobě pouze nepatrné množství niklu. Na našich stránkách je tato ocel označovaná následovně : ušlechtilá nerez ocel - bezniklová, antialergická. Co se týče váhy - ocel je oproti titanu o cca. polovinu těžší, tzn. váží-li větší hodinky pánské v oceli 160 gramů, ty samé v titanu váží 90 gramů. Garmin používá pro spojování článků náramků výhradně ten nejpevnější systém vyzkoušený a prověřený časem napříč všemi hodinářskými značkami - spojování šroubky.

Titanium - titan
Titan je lehký kov šedé barvy, který pro svou širokou škálu výhod využívá nejedno průmyslové odvětví. Titan je opět barevně stálý, je velmi lehký (až o polovinu lehčí než ocel), tvrdý a absolutně antialergický - neobsahuje žádný nikl a zvláštní je tím, že v matu má barvu šedou, zatímco v lesku jasnou zrcadlovou stříbrnou. Titan je až o polovinu lehčí než ocel. Garmin používá pro spojování článků titanových náramků výhradně ten nejpevnější systém vyzkoušený a prověřený časem napříč všemi hodinářskými značkami - spojování šroubky.

Silikon
Silikon je pružný, na omak příjemný materiál rychle se teplotně přizpůsobující teplotě ruky. Mezi typické vlastnosti silikonu patří voděodolnost, díky tomu jsou silikonovými pásky primárně osazovány hodinky určené na sport a do vodního prostředí.

Keramika
Tvrdost keramiky zajišťuje absolutní nepoškrábatelnost komponentů a pouzder. Keramika je hypoalergenní materiál, který mimo svoji vyjíměčnou tvrdost vyniká ještě lehkostí. Luneta z keramiky tedy nejen že působí na hodinkách luxusně po celou dobu životnosti hodinek, jelikož stále vypadá jako nová, ale hodinky jako celek váhově odlehčí. Z fyzikálního pohledu je nutno podotknout, že většinou co je tvrdé je i křehké - i zde to platí a proto články pásku se vyrábějí tak, že na plátek např. plastu se nanáší právě keramické pouzdro v podobě článku. Tvrdost keramiky však není taková jako safírového skla - odhaduje se na stupnici tvrdosti kolem čísla 6 - 7.

DLC
Nejtvrdší úroveň PVD. Touto technologií se upravuje i ostří nožů. Pro výrobu této povrchové úpravy se používá příměs diamantu, i díky tomu je tato úprava jedna z nejtvrdších a tedy i nejodolnějších vůči mechanickému zatížení v podobě denního nošení hodinek i v extrémních podmínkách. DLC je barevně stálá, antikorozní a naprosto hypoalergenní. Nejčastěji se touto technologií povrchově upravuje ocel a titan. Hodinky s pouzdrem upraveným technologií DLC jsou vyrobeny primárně pro extrémní venkovní zatížení, tedy pro hodinky vystavené nepřízni počasí, mechanickému zatížení až mimořádným zátěžovým podmínkám.

Zlacení
Pro šperkovou zlatou barvu a zároveň udržení přijatelné ceny v designu zlata se hodinky povrchově upravují zlacením. Základní zlacení je galvanické a měří se v mikronech. Nejtvrdší zlacení je zlacení PVD, kdy je základ pro zlato nitrit titanu, který se již na barvu zlata přibarvuje. Na rozdíl od galvanického zlacení, kde je přímá úměra nánosu mikrónů k délce životnosti zlacení, stačí PVD systému podstatně menší vrstva vrchního zlata díky jiné, složitější technologii povrchové úpravy.

PVD
PVD je velmi tvrdá povrchová úprava kovů, v hodinářském průmyslu se nejčastěji používá na pouzdra a náramky. Nitrid titanu se ve vakuu nanáší na naprosto čistý a odmaštěný povrch, někdy i v několika vrstvách. PVD lze aplikovat na základní kov v několika odstínech, např. žluté zlato (yellow gold), růžové zlato (rose gold), černá, odstíny modré, červené, hnědé atd. PVD je odolná vůči běžnému nošení, je antikorozní a barevně stálá.

Plast
Plastová pouzdra vynikají svojí lehkostí a odolností proti vodě. Vyrábí se v různých barevných variantách a plastovými pouzdry se osazují převážně sportovní a outdoorové hodinky právě díky lehkosti a voděodolnosti. Nutno podotknout, že plast je i antialergický.
Nevýhoda plastu však spočívá v jeho křehkosti - za několik let totiž ztvrdne a tím pádem i zkřehne. Potom se může stát, že při větším fyzickém tlaku na pouzdro se může např. odlomit stěžejková čás.

Monitoring (sledování) spánku:AnoPokročilé sledování spánku (ASM) je funkce, kterou najdete u mnoha hodinek Garmin, které mají optický snímač srdečního tepu. S ASM budou mít uživatelé možnost sledovat statistiky spánku v Garmin Connect, když budou hodinky nosit ve spánku.

Rozlišujeme tři fáze spánku:

1. Lehký spánek: Pohyby očí a svalová aktivita se začínají zpomalovat, jak se tělo připravuje na hluboký spánek.
2. Hluboký spánek: Pohyby očí a svalů se úplně zastaví. Srdeční tep a dýchání se zpomalí. Tato fáze může být označována jako režim obnovy, kdy se tělo zotavuje, buduje kosti a svaly a posiluje váš imunitní systém.
3. REM spánek: Také označovaný jako fáze snu, mozková aktivita je téměř stejně aktivní, jako když jste vzhůru. REM spánek je důležitý pro vytváření vzpomínek a zpracování informací.

Celý princip měření kvality spánku funguje na základě využití optického snímače srdeční frekvence - na hodinkách měříme srdeční frekvenci a variabilitu srdeční frekvence (čas měřený mezi jednotlivými srdečními tepy), což nám v kombinaci s akcelerometrem umožňuje určit, kdy usnete, kdy se probudíte a jakou úroveň spíte, ve kterém jste.

Spánek je kritickým faktorem pro vaši fyzickou i duševní pohodu. Dostatek pravidelného a kvalitního spánku podporuje dobré zdraví, může zlepšovat náladu, pomáhá vytěžit maximální užitek z cvičení a přináší řadu dalších výhod.

Kontrolujte své údaje o spánku a vyhledávejte změny a trendy v čase. Můžete tak lépe porozumět často složitému vztahu mezi tím, co děláte, když jste vzhůru, a tím, jak dobře jste v noci spali.

Špatný spánek během jedné noci bývá snadné vysvětlit, ale zjištění dlouhodobějších trendů může být podnětem pro trvalejší změnu. Efekt případných změn je možné opět sledovat na průbězných změnách měření, což může fungovat jako skvělá motivace.

Monitoring (sledování) spánku:Ano (pokročilý)Pokročilé sledování spánku (ASM) je funkce, kterou najdete u mnoha hodinek Garmin, které mají optický snímač srdečního tepu. S ASM budou mít uživatelé možnost sledovat statistiky spánku v Garmin Connect, když budou hodinky nosit ve spánku.

Rozlišujeme tři fáze spánku:

1. Lehký spánek: Pohyby očí a svalová aktivita se začínají zpomalovat, jak se tělo připravuje na hluboký spánek.
2. Hluboký spánek: Pohyby očí a svalů se úplně zastaví. Srdeční tep a dýchání se zpomalí. Tato fáze může být označována jako režim obnovy, kdy se tělo zotavuje, buduje kosti a svaly a posiluje váš imunitní systém.
3. REM spánek: Také označovaný jako fáze snu, mozková aktivita je téměř stejně aktivní, jako když jste vzhůru. REM spánek je důležitý pro vytváření vzpomínek a zpracování informací.

Celý princip měření kvality spánku funguje na základě využití optického snímače srdeční frekvence - na hodinkách měříme srdeční frekvenci a variabilitu srdeční frekvence (čas měřený mezi jednotlivými srdečními tepy), což nám v kombinaci s akcelerometrem umožňuje určit, kdy usnete, kdy se probudíte a jakou úroveň spíte, ve kterém jste.

Spánek je kritickým faktorem pro vaši fyzickou i duševní pohodu. Dostatek pravidelného a kvalitního spánku podporuje dobré zdraví, může zlepšovat náladu, pomáhá vytěžit maximální užitek z cvičení a přináší řadu dalších výhod.

Kontrolujte své údaje o spánku a vyhledávejte změny a trendy v čase. Můžete tak lépe porozumět často složitému vztahu mezi tím, co děláte, když jste vzhůru, a tím, jak dobře jste v noci spali.

Špatný spánek během jedné noci bývá snadné vysvětlit, ale zjištění dlouhodobějších trendů může být podnětem pro trvalejší změnu. Efekt případných změn je možné opět sledovat na průbězných změnách měření, což může fungovat jako skvělá motivace.

Multi-sport (běh, chůze, kolo, loď, plavání atd.):AnoTento sportovní profil Vám umožní aktivovat jednu z multisportovních aktivit, např. Triatlon nebo Swimrun. Když například v triatlonu plavete, můžete si během plavání přepnout na běh a zobrazit si celkový čas a vzdálenost pro běh a plavání v rámci multisportovní aktivity. Multisportovní aktivitu si můžete sami nastavit nebo využít továrního nastavení přímo z Garminu.

Najít mé hodinky (prostřednictvím mobilního telefonu):AnoPokud jste ztratili Vaše chytré hodinky Garmin a jsou spárované s chytrým telefonem, v dosahu Bluetooth® Vám tato aplikace pomůže ztracené hodinky najít. Hodinky musí být aktivní, čili nesmí být vypnuté.

Najít můj telefon:AnoPokud jste ztratili Váš mobilní telefon a je spárovaný s hodinkami, v dosahu Bluetooth® Vám tato aplikace pomůže ztracený telefon najít. Telefon musí být zapnutý - aktivní.

Podržte tlačítko na hodinkách.
Vyberte v Menu možnost Symbol a zadejte Najít můj telefon.
Na obrazovce hodinek se zobrazí údaj o síle signálu a mobil se ozve krátkým signálním zvukem. Síla signálu se s postupným přibližováním ke smartphonu zvyšuje.

Ovládání hudby v mobilním zařízení:AnoHudbu si můžete do hodinek stahovat z různých aplikací k tomuto určených, ale také např. přímo z Vašeho počítače. Máte-li ve Vašem počítači hudbu, kterou chcete poslouchat ve sluchátkách propojených s hodinkami Garmin, propojíte si Váš počítač kabelem USB s hodinkami a přímo si tuto hudbu nahrajete do hodinek. S některými modely hodinek Garmin lze ovládat hudbu v chytrém telefonu.

Počítadlo kroků:AnoHodinky Garmin jsou navržené tak, aby sledovaly opakující se pohyby při chůzi jako kroky. Pohyb paže při chůzi bude zachycován interním 3osým akcelerometrem v hodinkách, který zaznamená každé úplné zhoupnutí paže jako dva kroky.
V případě, že budete vykonávat činnosti, při kterých máte ruce neaktivní zatímco nohy krokují, hodinky tyto kroky nezaznamenávají. Touto činností je například sečení trávy sekačkou nebo jízda na kole. A naopak, pokud budou nohy neaktivní a rukama budete dělat výraznější pohyby jako např. při sprchování, mohou hodinky zaznamenat uměle kroky navíc.

Rozměry zařízení (Š x V x H):51 x 51 x 14,9 mmŠířka a výška představuje vnější průměr pouzdra v nejširším bodě (v případě pouzdra kruhového tvaru nám postačí jeden rozměr, v případě pouzdra atypického tvaru je šířkou myšlena horizontální nejširší část pouzdra a výškou vertikální nejvyšší část pouzdra). Hloubka představuje tloušťku pouzdra v nejvyšším bodě.

Sjezdové lyžování:AnoTato aplikace Vám ukazuje na displeji hodinek v základu dvě informace: sjezděné sjezdovky celkem a aktuální sjezd. Aktuální sjezd v sobě zahrnuje vzdálenost, čas sjezdu, sestoupané metry a maximální + průměrnou rychlost sjezdu. Když sjedete dolů, hodinky to poznají a přepnou se do obrazovky "sjezdy celkem". A zde poté můžete vidět celkovou vzdálenost sjezdů, počet dokončených sjezdů, součet sestoupaných metrů, maximální a průměrnou rychlost všech sjezdů. Vedle tohoto můžete využít i dalších datových ukazatelů, které jsou pro lyžování praktické a ve většině hodinek jsou z převážné části nahrané - nadmořská výška, předpověď počasí, teplota atd.

Skialpinismus:ano

Snímač okysličení krve (pulsní oxymetr):Ano (kontrola na místě a volitelné celodenní aklimatizace a ve spánku)Pulsní oxymetr Vám měří nasycení Vaší krve kyslíkem. Normální hodnota je 95 - 99%. Tento procentuální ukazatel nám říká poměr kyslíku k hemoglobinu v krvi, jak kvalitně a rychle nám putuje kyslík do tkání. Princip základních měřáků spočívá v prosvícení krve např. zkrz prst. Hodinky Garmin využívají zase optické zpětné vazby od hemoglobinu. Dle vyčíslení v procentech máme přehled, kolik kyslíku se nám dostává do krve, resp. jak Vaše tělo absorbuje kyslík. Měření je závislé na mnoha faktorech, zejmén avšak na celkovém stavu Vašeho zdraví a kondice. Je-li Sp02 (tak se nazývá ve zkratce Saturace v končetinách těla) nižší než normál, je lepší si odpočinout a s tréninkem vůbec nezačínat. V hodinkách Garmin máme velmi citlivé snímače, které nám změří náš Sp02 velice přesně. Spojíme-li v hodinkách Garmin funkci Body Battery a Pulsní oxymetr, výsledek nám zřetelně ukazuje, jak máme připravené naše tělo na trénink. Ideálně jsme připraveni na trénink ve chvíli, kdy máme Body battery v plusových hodnotách a Sp02 97 - 99%. Pro podrobnější informace o dlouhodobějším stavu kyslíku ve Vašem těle a jeho absorbci si můžete aktivovat pulsní oxymetr přes noc. Na hodinkách Garmin si můžete nastavit Pulsní oxymetr do základního menu, takže si můžete měřit saturaci snadno a rychle. Data se automaticky synchronizují do chytrého telefonu, kde se v aplikaci Garmin Connect shromažďují a Vy pak můžete zpětně vyhodnocovat.

Trackback® (návrat zpět po stejné trase):AnoTracBack je funkce, která uživateli umožňuje vrátit se po projité cestě nebo trase bez označení bodů na trase. Zařízení GPS bude při pohybu ukládat záznam trasy nebo „elektronickou drobečkovou stopu“. Zařízení se podívá na stovky nebo tisíce bodů tracklogu. Vezme 30 nejvýznamnějších a změní je na trasu, která se dostane zpět do výchozího bodu.

Vestavěná paměť:AnoHodinky disponují vestavěnou pamětí, díky které můžete donahrávat do hodinek různé aplikace.

Zobrazení předpovědi počasí - dešt/teploty (přes Bluethooth® ze smartfonu):Ano, volitelně*V hodinkách se můžete kdykoliv podívat, jaké bude dnes počasí. Předpověď je podrobná na dnešní den (teploty, síla větru, srážky, jasno - polojasno - zataženo, atd.), čtyři hodiny dopředu a na čtyři dny dopředu.

Výdrž baterie:Chytré hodinky: až 28 dní / 37 dní se solárním dobíjením*. Režim hodinek s úsporou baterie: Až 90 dní /1+ rok se solárním dobíjením*. Pouze GPS: až 89 hodin / 122 hodin se solárním dobíjením**. Všechny satelitní systémy: až 63 hodin / 77 hodin se solárním dobíjením*. Všechny satelitní systémy a hudba: až 16 hodin. Režim GPS s maximální výdrží: až 213 hodin / 578 hodin se solárním dobíjením**. Expediční aktivita GPS: až 62 dní / 139 dní se solárním dobíjením*.

*Solární dobíjení; předpokládá se celodenní nošení se třemi hodinami venku při intenzitě světla 50.000 luxů

**Solární dobíjení; předpokládá se používání při intenzitě světla 50.000 luxůVýdrží baterie se rozumí doba, po kterou jsou hodinky aktivní - ukazují čas + jsou v činnosti jejich funkce. Výdrž baterie plně závisí na zatížení funkcemi - obecně platí, že čím méně je funkcí využíváno, tím delší je výdrž baterie do dalšího nabití. Je potřeba zmínit, že výdrží baterie se nemíní životnost baterie - výdrž baterie je čas od nabití do vybití, životnost baterie je celková životnost baterie do další výměny. Průměrná životnost baterie u chytrých hodinek je 7 - 10 let.

Velikost displeje:Průměr 1,40″ (35,56 mm)Velikost displeje přímo ovlivňuje čitelnost údajů na něm. Současně je ale potřeba vědět, že čím je displej větší, tím má větší spotřebu. Většinou ale s velikostí hodinek (a tedy i displeje) jde ruku v ruce velikost baterie, která je u hodinek s větším displejem větší a má tedy i větší kapacitu. V těchto případech tedy v konečném důsledku velikost displeje neovlivní výdrž baterie, naopak, pokud se jedná např. o Chroma displej, který má sám o sobě minimální odběr, větší baterie díky své kapacitě vydrží déle nabitá u hodinek s větším displejem naproti hodinkám menším, kde sice máme menší odběr díky menšímu displeji, ale menší baterie má menší kapacitu a ve výsledku je rozdíl spotřeba energie versus velikost displeje ve prospěch větších hodinek.

Alarmy tempa (pouze plavání v bazénu):AnoHodinky, které mají profil aktivity Pool Swim, budou mít nastavení Countdown Timer. Účelem tohoto nastavení je poskytnout Vám přesný čas začátku každého intervalu, aniž byste museli stisknout tlačítko na hodinkách. Časovač se spustí, jakmile stisknete tlačítko kola po prvním odpočinku a poté po každém dalším odpočinku. Hodinky vám pak dají tři sekundy na to, abyste se dostali do pozice pro odraz a poté se odrazili od stěny, jakmile se časovač dostane na nulu. To Vám umožní vyhnout se nutnosti současně stisknout tlačítko Lap a odrazit se.

Můžete si nastavit cílové tempo pro plavání v bazénu. Hodinky vás upozorní vždy, když bude čas na otočku na konci bazénu. Pokud si například nastavíte cílové tempo na 2 minuty na 100 metrů a plavete v 25metrovém bazénu, alarm zazní každých 30 sekund.

Aplikace Garmin Connect ™ Challenges (přehled o výzvách Garmin Connect, kterých se aktuálně účastníte):Ano (volitelná aplikace z obchodu Connect IQ)Tato aplikace Vám umožní sledovat výzvy v aktivitách, kterých se momentálně účastníte. Například můžete mít na hodinkách výzvu k překonání 40.000 kroků.

Auto Lap® (aut. začátek nového kola - označování okruhů):AnoV zařízení si můžete nastavit funkci Auto Lap® tak, aby automaticky označovala okruhy na určité vzdálenosti. Tato funkce je užitečná pro porovnání Vaší výkonnosti během různých úseků aktivity (například každou 1 míli nebo 5 kilometrů).

Auto Pause®:AnoTato funkce umí automaticky pozastavit stopky ve chvíli, kdy zastavíte nebo zpomalíte pod určitou mez. Této funkce lze s úspěchem využít v případě, že si právě měříte stopováním času nějakou aktivitu a v této aktivitě jsou místa (např. prostoje), která nechcete, aby navýšila výsledný stopovaný čas.

Automatická aktualizace CourseView:AnoPokud máte hodinky spárovány s chytrým telefonem a s aplikací Garmin Golf, hráli jste alespoň 2x a uložili jste si svoji výsledkovou kartu, aplikace Garmin Golf sama automaticky stáhne nejnovější aktualizaci daného hřiště a nahraje ji do zařízení Garmin při následné synchronizaci.

Ručně si můžete aktualizovat mapy pře Garmin Express. Garmin cca. 2x ročně vydává nové mapy golfových hřišť a rozšiřuje tak databázi pro přístroje Garmin, která má již nyní na 40.000 golfových hřišť světa. Nový firmware vydává Garmin pravidelně a upravuje a vkládá nová golfová hřiště. Pro aktualizaci map je potřeba se 2x ročně připojit kabelem k počítači, kde máte stažený Garmin Express a v aplikaci Aktualizace map aktivujete stažení souboru.

Automatický odpočinek (pouze plavání v bazénu):AnoPokud během plavání přestanete pohybovat rukama, hodinky toto vyhodnotí jako odpočinkovou fázi a zobrazí na displeji obrazovku odpočinku. Pokud tento odpočinek trvá déle jak 15 vteřin, zařízení automaticky vytvoří klidový interval. Jakmile zase začnete plavat, hodinky to ihned rozpoznají a zaktivují nový plavecký interval.

Automatický přepínač režimů lezení a běhu:AnoChcete-li automaticky zobrazovat sportovní profil lezení (stoupání), můžete k tomuto využít změn nadmořské výšky. Vaše hodinky umí detekovat změny nadmořské výšky. Tuto funkci lze využít při sportovních aktivitách typu turistika, cyklistika, běh nebo lezení.

Celkový výstup/sestup:AnoHodinky Vám umožní sledovat celkové převýšení překonané při výstupu a sestupu během aktivity nebo od posledního vynulování.

Můžete si všimnout rozdílu v celkovém stoupání a celkovém klesání u aktivit, které sledují stejnou cestu ven a zpět. Pokud byste na mapě nakreslili trasu podél stejné cesty, viděli byste stejné celkové stoupání a celkové klesání. Když však trasu sledujete v reálném životě, kdy senzory určují vaši nadmořskou výšku a do hry vstupují faktory prostředí, zjistíte, že celkové stoupání a celkové klesání nejsou vždy stejné.

S rostoucí nadmořskou výškou se tlak vzduchu snižuje, ale existují další faktory, které mohou změnit barometrický tlak a způsobit nepřesné údaje o nadmořské výšce. Mírné změny počasí mohou zvýšit nebo snížit barometrický tlak a způsobit, že vaše hodinky nebo kapesní počítač hlásí vyšší nebo nižší nadmořskou výšku. Toto a další faktory vedou k rozdílu v celkovém stoupání a celkovém klesání.

Cyklistická mapa Garmin (trasovací mapa ulic upravená pro cyklistiku):AnoS podrobnými mapami budete mít k dispozici bezpečnou a pohodlnou navigaci pro výlety na kole. Nebo si do hodinek nainstalujte topografické mapy a získejte detailní informace o terénu a nadmořské výšce.

Cyklistický okruh a maximální výkon na okruh (se snímačem výkonu):Anogarmin-automaticky

Časovač kola / počítadlo kilometrů:AnoNa začátku a na konci každého kola se automaticky spustí a zastaví počítadlo kilometrů. Na základě toho Vám hodinky sdělí, kolik jste v daném kole ušli kroků, jakou vzdálenost jste ušli a jaký čas jste tomuto kolu věnovali.

Délka kroku (v reálném čase):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Údaje o Vašich délkách kroků se ukládají v aplikaci Garmin Connect a spolu s tím, jak se může měnit délka Vašeho kroku při chůzi či při běhu s Vaší rychlostí, můžete v této aplikaci sledovat i např. Vaší kadenci. Délka jednotlivého kroku Však záleží na mnoha faktorech, např. výška postavy, svalová dispozice, váha, flexibilita atd.

Detekce typu záběru (kraul, znak, prsa, motýlek) (pouze plavání v bazénu):AnoRozpoznání typu záběru je k dispozici pouze pro plavání v bazénu. Typ záběru je rozpoznán na konci uplavané délky. Typy záběrů jsou uvedeny ve Vaší historii plavání a ve vašem účtu Garmin Connect™. Můžete také vybrat typ záběrů jako vlastní datové pole.

Doba a vyvážení kontaktu se zemí (ukazuje, kolik času v běžeckém pohybu je vaše noha na zemi místo ve vzduchu, a umožňuje tak kontrolovat symetrii běhu):ano (s kompatibilním příslušenstvím)garmin-automaticky

Dostupné profily pro cyklistiku:Cyklistika, jízda na cyklotrenažéru, MTB, triatlonTento sportovní profil umožní sledovat aktivitu jízdy na kole. Zahrnuje v sobě tyto typy cyklistiky:

Jízda na kole
Jízda na Kole v Krytých Prostorách
Horská cyklistika, Elektrické kolo
eMTB
Silniční kolo
Cyklodojíždění

Dostupné profily pro plavání:Plavání v bazénu, plavání v otevřené vodě, swimrungarmin-automaticky

Dostupné profily pro rekreaci v přírodě:Turistika, lezení na stěně, bouldering, lezení, horská kola, lyžování, snowboarding, běžky, paddleboarding, veslování, jízda na kajaku, surfování, lov, seskoky padákem, taktický režim, kiteboard, windsurfing, sněžnice , tenis, pickleballgarmin-automaticky

Elektronická stopa v reálném čase:AnoElektronická stopa v reálném čase je funkce, která uživateli umožňuje vrátit se po projeté či prošlé cestě nebo trase bez označení bodů na trase. Hodinky s aktivací GPS budou při pohybu ukládat záznam trasy nebo „elektronickou drobečkovou stopu“. Zařízení se podívá na stovky nebo tisíce bodů tracklogů (tracklogy jsou body, které se automaticky ukládají, když se zařízení s aktivní GPS pohybuje - je to elektronický ekvivalent zobrazení stezky k označení cesty, kterou jste prošli). Vezme 30 nejvýznamnějších bodů a změní je na souvislou trasu, kterou se dostanete zpět do výchozího bodu.

FTP (Funkční limitní hodnota výkonu - aktuální výkon jako procento funkční limitní hodnoty výkonu):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Tato aplikace Vám umožní určit Vaší funkční limitní hodnotu FTP buď na základě Vašeho tréninku nebo automaticky během normální jízdy. Vaše Funkční Limitní Hodnota je defakto Váš maximálně možný výkon, který udržíte po celou jednu hodinu. Hodnota se na displeji hodinek u dává ve W na kg hmotnosti. Díky tomu můžete velmi rychle porovnat svůj poměr výkonu k Vaší hmotnosti s jezdci různých tělesných výšek.
Čím vyšší podáte během jedné hodiny výkon, tím lepší kondici máte. Na základě historie měření FTP můžete porovnávat, jak moc se zlepšujete.

Funkce PinPointer:AnoVynikající pomůcka pro každého golfistu. Na displeji hodinek vidíte šipku, kde je umístěna nejbližší jamka. Vaší sílu odpalu tedy můžete přizpůsobit dané situaci, jelikož i když nevidíte jamku, víte, jak je vzdálenostně od Vás a víte přesně, jakým směrem míříte. Takto můžete Váš míček přiblížit k těsné blízkosti jamky i v případě, že ji z místa odpalu nevidíte.

Funkce Stisknutí cíle (stisknutím cíle na displeji zobrazíte vzdálenost k vybranému místu):AnoNa mapě si můžete libovolně zvolit bod a tato aplikace Vám přesně řekne vzdálenost z Vašeho místa k tomuto bodu. Tato funkce Vám vylepší přehled na hřišti i Vám pomůže s případnými odpaly míčků.

Garmin AutoShot™:AnoTato aplikace Vám automaticky ukládá ty odpaly, které zařízení Garmin pozná. Chipy a putty tato aplikace rozpoznat neumí. Aplikace umí změřit délku Vašeho odpalu a nahrát ji do aplikace Garmin Golf. Po skončení hry můžete sledovat kvalitu Vašich odpalů, analyzovat styl Vašich odpalů a na základě toho najít cestu ke zlepšování se.
Budete-li chtít snímat i chipy a putty, je potřeba zařízení spárovat se snímači k tomu určenými a díky tomu poté můžete sledovat kompletně celou hru.

Graf plánované nadmořské výšky:AnoNa Vašich hodinkách Garmin si můžete zobrazit graf plánované nadmořské výšky Vaší nastavené trasy. Pokud je v zařízení nastaveno přímé trasování, zobrazuje graf nadmořské výšky převýšení v přímé linii mezi jednotlivými body trasy. Je-li v zařízení nastaveno trasování po silnicích, zobrazuje graf nadmořské výšky převýšení na cestách, kterými trasa vede.

Health Snapshot :AnoTato funkce pomůže ve Vašem zařízení Garmin zachytit, uložit a dokonce sdílet sbírku klíčových informací týkajících se zdraví zaznamenaných během dvouminutové relace - srdeční tep, stres, puls, dýchání a variabilita srdeční frekvence. Je to takový rychlý snímek Vašeho zdraví.

Hendikep skórování:AnoHendikep golfu je vyjádření kvality golfisty a udává se v číslech. Čím je nižší hendikep, tím je golfista lepší. Maximální hodnota je 54 (tuto hodnotu mají prakticky všichni začátečníci), naopak ty nejnižší mohou jít až do záporných hodnot (profesionálové). Význam hendikepu je vyrovnat se s lepšími soupeři a tím možnost si s nimi zahrát. V praxi to funguje tak, že číslo znamená počet úderů, které má hendikepovaný navíc oproti nehendikepovanému. Na hřišti má tedy hendikepovaný hráč u jedné jamky třeba např. o jeden úder navíc, který se do skóre nepočítá.
V hodinkách si v tomto golfovém profilu nastavíte počet úderů, které se budou odečítat s celkového skóre hráče. Hodinky si toto číslo pamatují a automaticky upravují skóre v daném kole.

Indikátor barometrické tendence s bouřkovou výstrahou:AnoHodinky Vám ukazují barometrický tlak a pokud je v nastavení aktivována bouřková výstraha, sami v případě blížící se bouřky upozorní vibračním nebo zvukovým způsobem na tuto nastávající přírodní událost.

Informace o slunci a měsíci:Ano (pomocí Connect IQ™)Hodinky Vám umí zobrazit aktuální časy východu a západu slunce spolu s počtem hodin do dalšího východu nebo západu slunce. Zmáčknutím tlačítka Enter se posunete do dalšího datového pole, kde naleznete informace ohledně svítání, soumraku a poledne.
Tento astronomický profil Vám dá informace i o východu a západu měsíce, měsíčních fázích a přibližné poloze slunce a měsíce pro pozorování na obloze dalekohledem.

Intervalový trénink:AnoIntervalový trénink je intenzivní cvičení proložené buď minimálním, nebo aktivním odpočinkem. Typickým intervalovým tréninkem je např. HIIT trénink, kdy se střídají série s vysokou a nízkou intenzitou - aerobní cvičení je cvičení s vysokou intenzitou (např. cvičení s činkami vysokých vah) a odpočinkové série jsou série s nízkou intenzitou (např. aerobní cvičení).
Tento sportovní profil Vám umožní v aplikaci Garmin nastavení vlastního tréninku - např. počet opakování, zahřátí svalů před tréninkem, zchlazení svalů po tréninku. Můžete si zde otevřít např. interval s otevřeným koncem. Pokud chcete trénink s uzavřeným koncem, tedy časově limitovaný trénink, do hodinek je potřeba vložit vzdálenost nebo dobu trvání tréninku. V tomto profilu si můžete zvolit i časový interval odpočinkových sérií nebo velmi krátkého odpočinku (např. pokud cvičíte s činkami, tak odpočinek mezi sériemi).

Kadence (počet kroků za minutu v reálném čase):AnoKadence je počet Vašich kroků za jednu minutu u obou nohou. Platí, že čím je rychlejší kadence, tím menší je kontakt nohou se zemí. Rychlejší kadence je pro rychlost běhu optimálnější, jelikož nedochází k tak dlouhému kontaktu nohy se zemí a daná noha nenese v tomto kontaktu se zemí (resp. jeho délce) v danou chvíli tak dlouho váhu Vašeho těla jako v případě pomalejší kadence - ve výsledku je tedy rychlejší kadence šetrnější k Vašim kotníkům, kolenům a kyčlím. S tímto je spojená i další výhoda a tou je vyšší bezpečnost běžce.

Kompatibilita s mobilní aplikací Garmin Connect™:AnoHodinky lze propojit s aplikací Garmin Connect. Tato aplikace od Garminu je nástroj pro sledování, analýzu a sdílení zdravotních údajů a fitness aktivit ze spárovaného zařízení Garmin:

1. Objevte digitální přehledy Insights s užitečnými tipy přímo na míru.
2. Dokončete aktivitu a prohlédněte si detaily: automatické stahování.
3. Rozsáhlá nabídka měřených statistik spojených se zdravím a kondicí.
4. Přehledné zobrazení údajů nejen v číslech, ale také v grafech.
5. Bezplatné adaptivní tréninkové plány, které pomohou s dosažením cílů.
6. Nechte se navigovat během příští vyjížďky: možnost stahování tras.


V barevných kartách aktivit si můžete prohlížet všechny svoje statistiky. Jednotlivé aktivity mají různé barvy, takž snáze poznáte, co právě hledáte. Když na kartu aktivity klepnete, zobrazíte si její detaily. Aplikace Garmin Connect slouží především k tomu, abyste měli všechny potřebné údaje po ruce. Můžete si přizpůsobit, které z nich se mají ukazovat na hlavní obrazovce “Můj den”, nebo které naopak nepotřebujete. V zobrazení “Posledních 7 dní” vidíte průměry kroků, kalorií, spánku a dalších hodnot. Porovnávejte svoje aktuální statistiky a zkuste v tomto týdnu dosáhnout ještě lepších hodnot.

Sledujte hodnoty měřené vaším přístrojem. Může to být například statistika stavu tréninku, VO2 Max nebo také funkční limitní hodnota výkonu. Se správnými údaji snáze dosáhnete svých cílů. Trénujte na svůj první závod na 5 či 10 kilometrů nebo na půlmaraton pod profesionálním vedením a s dynamickým tréninkovým plánem, který se přizpůsobuje vašim cílům a výkonu. Tréninky se přímo synchronizují s hodinkami. Ať už běháte, plavete, jezdíte na kajaku nebo posilujete, v aplikaci Garmin Connect můžete sledovat vše. Statistiky zaznamenané během každé aktivity vám umožní analyzovat svůj výkon a příště se zlepšit. Sledujte svou úroveň energie, stresu, hydratace, spánek, hodnoty z pulzního oxymetru1 a snímače tepu, dýchání a další hodnoty2. Získáte podrobné grafy a tabulky, díky kterým lépe porozumíte svému zdraví.

Trasy a tréninky si můžete odeslat do svého zařízení a následně se podle nich nechat navigovat. S aplikací Garmin Connect můžete na sociální sítě snadno sdílet svoje aktivity, fotografie s uvedením časů a vzdáleností, tréninkové výzvy a úspěchy. Vytvářejte a překonávejte výzvy. Inspirujte své přátele ke zdravému soutěžení a motivujte je k pohybu. S přáteli se trénuje lépe. Soutěžte spolu v krokových a vzdálenostních výzvách, vytvářejte skupiny nebo se vzájemně povzbuzujte lajky a komentáři. Za splnění větších cílů a výzev můžete získat různé odznaky. Porovnávejte si dosažené úspěchy s přáteli a objevte díky odznakům nové cíle. Umožněte svým přátelům a blízkým sledování vaší tréninkové a fitness aktivity v reálném čase díky funkci LiveTrack.

Pomocí aplikace Garmin Connect můžete sledovat svůj menstruační cyklus nebo průběh těhotenství. Zaznamenávejte příznaky, získejte tipy pro cvičení a výživu a další výhody.

Kompatibilita s radarem Varia™ (zadní cyklistický radar - upozorní cyklistu na blížící se vozidlo zezadu):AnoZařízení Vás upozorní na blížící se vozidlo zezadu již od vzdálenosti 140 metrů a dokáže detekovat až osm blížících se vozidel. Rychlost vozidla blížícího se k Vám musí být minimálně 10km/h a maximálně 160 km/h.

Kompatibilita se snímačem TruSwing™:AnoVaše hodinky umí zobrazit metriky švihu uložených v TruSwing snímači. TruSwing je snímač golfového švihu a umísťuje se pod rukojeť Vaší hole. Jedná se o malou lehkou krabičku, která v žádném případě nezatíží hůl ani nemění její vlastnosti - nemá tedy vliv na kvalitu odpalu.

Kompatibilita se softwarem BaseCamp™:AnoV případě předinstalovaných map Vám aplikace BaseCamp umožní prohlížet mapy v 2D a 3D provedení. V aplikaci si můžete vytvářet, třídit či upravovat trasy, trasové body a můžete si zobrazit i historii prošlých tras. Lze si zde prohlížet i snímky z ptačí perspektivy (tato funkce je za předplatné) a přenášet data do zařízení. Současně si můžete vytvářet a sdílet snímky s přiřazenými zeměpisnými souřadnicemi, přehrávat si trasy včetně tras prošlých.

Kompatibilita se světly Varia™:AnoZadní světlo Varia se bere jako bezpečnostní a lze si u něj navolit stálý svit nebo přerušovaný svit. Při prudkém zabrzdění se světlo automaticky rozsvítí jasněji, aby řidiči za Vámi mohli včas reagovat. V kombinaci s dalšími světly můžete využít funkce směrovek. Toto světlo lze dálkově ovládat hodinkami Garmin.

Kompatibilita se zařízením Varia Vision™ (displej připevněný na hlavu):AnoSenzor Varia může být připevněný např. na brýlích. Garmin Varia Vision™ je defakto head-up displej, který Vám promítá všechny aktuální informace do Vašeho zorného pole a Vy je tak čtete během jízdy bez nebezpečného klopení hlavy pro čtení údajů z cyklistického počítače, kam se nejčastěji tyto počítače umísťují.

Kompatibilní s funkcí automatického sledování holí (vyžaduje příslušenství):AnoAbyste mohli analyzovat svou kvalitu úderů (včetně chipů nebo puttů), je nutné si na hůl nainstalovat snímač hole. Většinou je to malý čip hříbkovitého tvaru zakončený závitem, který si našroubujete na vrchní stranu hole. Společně s GPS Vám poté čip detekuje každý úder, díky čemuž zlepšíte sledování hry AutoShot (AutoShot je golfový profil v hodinkách, který ukládá Vaše údery a měří i délku Vašeho odpalu).

Kompatibilní s měřičem výkonu:AnoÚdaje o měření výkonu jsou odhadované hodnoty, které Vám pomohou pochopit váš výkon při tréninku nebo závodu. Tyto údaje vyžadují provedení několika aktivit s měřením srdečního tepu na zápěstí nebo kompatibilním hrudním snímačem srdečního tepu. Měření výkonu při cyklistice vyžaduje snímač srdečního tepu a měřič výkonu.

Kompatibilní se zařízením Vector™ (měřič výkonu):AnoWattmetry Garmin Vector jsou cyklistické pedály, které umí měřit Váš výkon a poskytují Vám díky tomu velké množství důležitých informací o tom, jakou sílu vyvíjíte během šlapání do pedálů a s jakou technikou během šlapání Vaše tělo pracuje. Senzory Vám umí detekovat výkon levé a pravé nohy zvlášť a Vy tak uvidíte, jaká noha je silnější a na základě toho jakou nohu více posilovat. Pedály Garmin Vector umí detekovat i tlak nohy na pedál a Vy tak umíte analyzovat, jaký styl tlaku na šlapku je poté pro Vás nejvýhodnější co se týče výkonu.

Kritická rychlost plavání:AnoKritická rychlost plavání je Vaše maximální rychlost, kterou jste schopni držet bez únavy. Tuto rychlost si můžete změřit testem, tento test lze udělat i v 25 metrovém bazénu. Hodinky umožňují vykonání testu. Výsledné tempo Vám poslouží k analýze tréninků a zlepšování se, ale může sloužit i jako vodítko při tréninku.

Laktátový práh (na základě analýzy tempa a srdečního tepu odhadne bod, kdy začne docházet k rychlé únavě svalů):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Laktát je látka, která se vylučuje do krve ze svalů během náročného tréningu. Laktát se skládá z kyseliny mléčné a je to to pálení ve svalech, které máte, když tzv. jedete v tréningu na doraz. Tělo takto sahá společně s cukry pro nejrychlejší zdroj energie a právě laktát se skládá převážně z cukrů. Současně se zvýšenou intenzitou tréninku stoupá spotřeba kyslíku a právě kyslík hraje důležitou roli pro přeměnu laktátu na energii.
Laktátový práh nastává ve chvíli, kdy nás svaly během cvičení pálí tolik, že už nejde vykonávat cvičení déle - u trénovaného atleta nastává při 90% maximální tepové frekvence. Pokud v tomto tréningu sportovec pokračuje, výsledkem je přetrénování. A právě přetrénování hraje klíčovou roli pro napředování v jakémkoliv sportu. Uklidněním cvičení nebo krátkou přestávkou se v krvi laktát změní zpět na pyruvát a tělo se dostává do normálního režimu (pyruvát se tvoří z glykogenu, který je uložen ve svalech). Laktát poté cestuje krví po celém těle a může ho využít jako zdroj energie úplně jiný sval. Zvýšíme-li hladinu laktátu v krvi, současně s tímto zvyšujeme vylučování růstového hormonu (vysoká intenzita cvičení = zvýšená produkce laktátu = zvýšená produkce růstového hormonu).
Čím je sportovec trénovanější, tím delší čas trvá jeho tělu, než dosáhne laktátovému prahu, přesněji řečeno tím déle bude trvat, než nastoupí ono pálení ve svalech. Hodinky Garmin vycházejí pro určení Vašeho laktátového prahu z dvou informací - první je Váš profil ve výchozím nastavení a druhá je Váš VO2 max. V hodinkách si lze dle úrovně laktátového prahu měnit zóny srdečního tepu (zóny srdečního tepu jsou základ pro primární cíle určení Vašich tréninků - trénink na vytrvalost, trénink na hubnutí, trénink silový atd.). Budete-li znát svou úroveň intenzity fyzické aktivity, při které začínáte pociťovat počínající nástup laktátového prahu, snadno si můžete sami zvolit, jak v tréninku ubrat či přidat a tím optimalizovat svůj výkon a celkově tak přímo ovlivnit efekt celého tréninku.

Lovecký/rybářský kalendář:Ano (pomocí Connect IQ™)Z Garmin IQ lze do hodinek nahrát aplikace zaměřené pro myslivce či rybáře. Například, rybářům jedna z aplikací ukazuje, kdy budou brát ryby ve dvou časech v daný den (jeden je ideální čas pro braní a druhý je průměrný čas pro braní a tři úrovně možného úspěchu) a kdy budou brát ryby více dní dopředu (dny mají též tři úrovně úspěšnosti braní ryb).

Materiál pouzdra:Vysokopevnostní polymer zpevněný uhlíkovými vlákny, kovové zadní víčkoHodinkové pouzdro z polymeru je lehké, tvrdé a velmi odolné. Polymer je materiál skládající se z několika druhů prvků a v případě výroby pouzder pro hodinky Garmin se vyztužuje vlákny pro ještě větší odolnost a pevnost - proto jsou hodinky Garmin na svoji nízkou váhu tak odolné a prakticky nezničitelné. Polymer se vyrábí v mnoha barevných odstínech a vždy vykazuje stejné vlastnosti.

Měření délky úderu (spočítá přesnou délku úderů z jakéhokoli místa na hřišti):AutomatickyHodinky Garmin umí změřit délku Vašeho odpalu během hry. Kdykoliv později si můžete prohlédnout historii Vašich odpalů. Automatické měření odpalů znamená, že hodinky ukládají každý odpal sami bez jakékoliv manuální podpory.

Metriky plavání v bazénu (délky, vzdálenost, tempo, počet záběrů, efektivita plavání (SWOLF), kalorie):AnoHodinky Vám díky této funkci umí sdělit celkový počet délek bazénu, celkovou vzdálenost, tempo plavání, počet / typ záběrů atd. V aktuálním tréninku hodinky dokážou vyhodnotit index efektivity a SWOLF skóre (SWOLF je zkratka slov SWim gOLF a tato funkce měří efektivitu plavání). Hodinky zaznamenávají údaje o Vašem plaveckém tréninku a Vy si poté na základě těchto informací můžete rozvrhnout další trénink - jeho styl, intenzitu atd.

Metriky plavání v otevřené vodě (vzdálenost, tempo, počet a tempo záběrů, vzdálenost záběru, efektivita plavání (SWOLF), kalorie):AnoTento sportovní profil Vám umožní měřit rychlost, tempo, vzdálenost atd. plavání pomocí vysoce citlivého GPS na otevřené vodě. Navíc je podporován senzor kompatibilní s ANT+™ pro monitorování srdeční frekvence a teploty. Je navržen jako aplikace pro hodinky (a nikoli datové pole nebo widget). V aktuálním tréninku hodinky dokážou vyhodnotit index efektivity a SWOLF skóre (SWOLF je zkratka slov SWim gOLF a tato funkce měří efektivitu plavání). Hodinky zaznamenávají údaje o Vašem plaveckém tréninku a Vy si poté na základě těchto informací můžete rozvrhnout další trénink - jeho styl, intenzitu atd.

Move IQ™ (měření denní aktivity):AnoMove IQ je funkce, kterou jsou vybavena některá zařízení pro měření denní aktivity. Garmin Connect rozpoznává časy určitých pohybů / pohybových vzorců, které odpovídají známým způsobům cvičení či aktivit, jako je jízda na kole, běh, plavání, chůze nebo například eliptického trenažeru a označuje je jako události.

Navigace z bodu do bodu:AnoV hodinkách si lze nastavit na mapách dva body - první bod je místo, ze kterého chcete vycházet a druhý bod je místo Vašeho cíle. Systém GPS sám najde nejkratší cestu a ukáže Vám ji na displeji zařízení včetně kurzovní šipky ukazující směr včetně celkové délky trasy.

Obtížnost a plynulost jízdy na MTB (Mountain Bike - horské kolo) - skládá se ze tří typů dat (metriky skoků, grit a flow):AnoHodinky Garmin disponují možností měření dynamiky jízdy na horském kole. Měří se dvě základní hodnoty - obtížnost a plynulost jízdy.

Obtížnost hodinky vyhodnocují na základě sklonu stoupání či klesání trasy a náročnosti zatáček na trase. Systém v hodinkách vyhodnocuje obtížnost trasy skórem: Lehká jízda = 0 - 20, středně těžká jízda = 20 - 40 a těžká jízda = 40 a více.

Plynulost jízdy měří hodinky na základě Vaší konstantní rychlosti. Čím je rychlost stabilnější, tím je jízda plynulejší. Systém v hodinkách umí zohlednit stoupání (kdy pojedete pomaleji) či klesání (kdy pojedete rychleji). Plynulost se vypočítává zprůměrováním s ohledem právě na převýšení. A stejně jako u Obtížnosti jízdy i zde má Garmin stupnici, která rozlišuje tři základní typy plynulosti jízdy: Plynulá jízda: 0–1, středně plynulá jízda: 1–20 a dynamická jízda: 20 a více.

Opakovaný časovač odpočinku:AnoOpakovaný časovač odpočinku slouží pro přesný rozvrh doby mezi fyzickou aktivitou.

Ovládání chytrého trenažéru:AnoKompatibilní zařízení Garmin lze připojit k vnitřním chytrým trenažérům a simulovat tak vaše oblíbené kurzy, aktivity nebo tréninky pomocí odporu trenažéru.

Jakýkoli chytrý trenažér s protokolem ANT+ FE-C lze ovládat pomocí kompatibilního zařízení Garmin. Trenažéry lze také spárovat jako senzory, aby jednoduše předávaly konkrétní údaje o výkonu, jako je rychlost, výkon a kadence. Další informace naleznete v části Možnosti bezdrátového připojení pro Tacx Smart Trainers.

Plánovač výstupu ClimbPro™:AnoFunkce ClimbPro Vám zobrazí sklon trasy, vzdálenost a převýšení nadcházejícího stoupání - díky tomu poté můžete lépe rozložit Vaše úsilí. Jakmile je kurz vytvořen a odeslán do Vašeho kompatibilního zařízení, ClimbPro Vám umožní ukázat podrobnosti o stoupáních před a během vaší jízdy (chůze), včetně počtu stoupání, kdy k nim dojde, průměrného sklonu a celkového stoupání.

Plavecké tréninky v bazénu:AnoGarmin již má přednastavené plavecké tréninky přímo z výroby, pokud byste tedy chtěli trénovat podle Garminu, stačí aktivovat jeden z tréninků v hodinkách uložených. Hodinky Vás krok po kroku provedou celým plaveckým tréninkem. V tréninkovém kalendáři můžete poté sledovat Vaše budoucí tréninky. Hodinky Vám defakto slouží jako Váš osobní plavecký trenér.

Plně vektorová mapa:AnoVýhody vektorových map jsou pro digitální zobrazení zřejmé, patří mezi ně ve všech měřítkách kvalitní rozlišení, vysoká přehlednost a snadná optimalizace trasy a v neposlední řadě malý datový objem, takže nezatíží paměť daného přístroje. Ve vektorové mapě je vše detailně popsáno - cesty, vrstevnice, trasy, místa (body), plochy atd. Ať už zvětšíme či zmenšíme vektorovou mapu na displeji hodinek jakkoliv, vždy máme čistý obraz.

Počasí:AnoHodinky zobrazují podrobnou předpověď počasí daného dne, předpověď počasí na čtyři hodiny dopředu a předpověď počasí na čtyři dny dopředu.

Podpora nožního snímače:AnoTempo a rychlost při běhu venku hodinky vyhodnocují z GPS. Když je Garmin Foot Pod (nožní snímač) spárován s kompatibilním zařízením Garmin, získáte údaje o kadenci, rychlosti/tempu a vzdálenosti, i když není k dispozici signál GPS - například při běhání uvnitř. Zařízení s vestavěným akcelerometrem umí tyto informace poskytnout při běhání v interiéru nebo v době, kdy není dostupný signál GPS.
V podstatě vestavěný akcelerometr na těchto zařízeních poskytuje všechna stejná data bez potřeby externího senzoru. Pro zajištění co největší přesnosti doporučujeme zkalibrovat akcelerometr tak, že vyběhnete ven se zapnutou GPS na dva nebo tři běhy. Pro dosažení nejlepších výsledků se vyhněte drastickým změnám rychlosti během těchto kalibračních běhů.

Podpora stahování map:Anogarmin-automaticky

Pokročilá podpora zařízení Vector:AnoHodinky jsou kompatibilní se zařízením Vector™ (měřič výkonu). Zařízení Vector™ jsou např. pedály na kolo.

Pokročilé tréninky:AnoTato funkce Vám umožní vytvářet si sám své vlastní tréninky a naplánovat si v nich své cíle. V sekci hodinek nazvanou Workouts si můžete dané tréninky upravovat dle vlastního uvážení. Po uložení můžete si můžete daný trénink uložit do kalendáře nebo odeslat např. do Vašeho mobilního telefonu.

Polohy XERO™ (digitální zaměřovač laserového luku) :AnoZaměřovač Xero - laserový zaměřovač s automatickým nastavováním, který automaticky měří vzdálenost k cíli a poskytují přesný, virtuální svítící kolík pro výstřel. V aplikaci lze nastavit různé barvy bodů, abyste rychle našli správnou vzdálenost. Dále lze nastavit body pro více profilů šípů pro různé styly lovu. Funkce Laser Locate ™ vám umožňuje označit, kde se cíl nacházel při výstřelu nebo střelbě. Zaznamenávejte svůj výkon během tréninkových střeleb a prohlížejte si své statistiky pro různé vzdálenosti a tréninky v průběhu času.

Profil nadmořské výšky:AnoCelkové stoupání, průměrné stoupání a maximální převýšení jsou různé způsoby pohledu na stoupání během aktivity.

Total Ascent poskytuje součet všech zvýšení nadmořské výšky (také známé jako zvýšení nadmořské výšky).
Průměrný výstup poskytuje průměr všech výstupů zaznamenaných během aktivity.
Maximum Elevation poskytuje nejvyšší dosaženou nadmořskou výšku.

Pozor na rozdíl mezi těmito datovými poli zajistí, že se v aktivitě použije to správné.


Příklady:

1. Pokud jste na úrovni moře a terén je kopcovitý a půjdete nahoru 100 m, pak dolů 50 m, pak nahoru 100 m, vaše celkové stoupání bude 200 m, zatímco vaše maximální výška bude 150 m.
2. Pokud svou aktivitu začnete na 500 m, jděte nahoru 200 m, dolů 100 m a pak nahoru dalších 300 m. Vaše celkové stoupání by bylo 500 m, zatímco vaše maximální převýšení by bylo 900 m.
3. Pokud by dokončení 3 výstupů 10m, 300m, 1000m trvalo celkem 120 minut, vyšlo by to na Průměrný výstup 11m. Jedná se o součet všech výstupů vydělený celkovým časem potřebným k dokončení výstupů.

Projekce trasového bodu:AnoMůžete vytvořit nové místo (bod) promítnutím vzdálenosti a azimutu z aktuální polohy do nového místa (bodu).

Přednahrané mapy lyžařských středisek:AnoPřednahrané mapy více než 2000 lyžařských resortů z celého světa nabízejí lepší přehled o okolním prostředí při lyžování nebo snowboardingu. Mapy přehledně zobrazují nejen názvy jednotlivých sjezdovek, ale i jejich obtížnost – před každou jízdou vám tak stačí jediný pohled.

Přednahrané mapy silnic a stezek:AnoHodinky mají v sobě předinstalované základní mapy silnic a stezek. Tyto mapy jsou výchozí, nahráním TOPO Map České republiky získáte ještě podrobnější mapové náhledy.

Přednahráno 42 tisíc hřišť z celého světa:AnoNa stránkách Garminu si můžete najít dané hřiště, na kterém se chystáte hrát. V jednoduchém filtru si zadáte zemi, ve které budete hrát a daný kraj (region). Následně se Vám zobrazí golfová hřiště, která jsou v tomto kraji a která jsou součástí 42.000 hřišť nahraných v Garminu za tímto účelem. Ihned vidíte na obrazovce i takové detaily, kolik jamek má dané hřiště.

Předpověď výsledků:AnoDíky této funkci můžete zjistit, za jak dlouho Vámi zadaný závod uběhnete. Hodinky k tomu potřebují informace z Vašich dřívějších běžeckých tréninků. K tomuto hodinky využívají VO2 max a právě onu Vaší tréninkovou historii. Čím více s hodinkami naběháte a uložíte do zařízení Garmin, tím přesnější odhad poté na Vámi zadanou trasu budete z hodinek mít. Po zadání nové trasy tak hodinky spočítají, za jaký čas ve Vašem tempu trať uběhnete.
Pokud ale bude trať obtížnější než jste zvyklí ve Vašem tempu běhat nebo bude např. sněžit, hodinky toto neumí zohlednit.

Překážky a cíle na hřišti:AnoKliknutím na mapu si zobrazíte případné překážky a layupy na hřišti. Zobrazí se Vám typ překážky a layupu a vzdálenost od Vás k začátku a konci překážky. Šipkami na displeji si můžete takto zobrazit všechny překážky a layupy na daném golfovém hřišti. Na základě tohoto můžete přizpůsobit Vaší hru a dle Vašich možností se co nejlepším způsobem překážkám vyhnout.

Příliv/odliv:Ano (pomocí Connect IQ™)Tato aplikace Vám umožní sledovat příliv a odliv. Na základě aktuální pozice GPS, zadání souřadnic a aktivního připojení Garmin Connect Mobile (kvůli stahování dat o přílivu a odlivu) Vám hodinky zobrazí aktuální data o přílivu a odlivu v daném místě.

Připomenutí odpočinku:AnoUmožňuje nastavit hodinky tak, aby Vás upozornily, když bude vaše hladina stresu neobvykle vysoká. Upozornění Vám doporučí, abyste si na chvíli odpočinuli a zařízení Vás vyzve k zahájení řízeného dechového cvičení. Obvykle pomáhá zhluboka a koncentrovaně dýchat.

Režim v mém okolí (pomocí telefonu Android můžete vyhledat některá zařízení v okolí a nastavit je):AnoTato aplikace Vám umožní nechat se navigovat k blízkým bodům zájmů či trasovým bodům. Pokud například jdete po městě a chcete najít nejbližší restauraci, v Menu si zadáte Body zájmu, poté si zadáte Restaurace a systém sám během chvilky najde nejbližší restaurace u Vás, které se v daném místě nacházejí. Toto je velmi praktická věc, která Vám ušetří na cestách spoustu času.

Sledování statistik (skóre, putty na kolo, zásahy na greenu a fairway):AnoTento golfový profil Vám umožní sledovat Vaše odehraná kola a na základě porovnávání můžete vidět, jak se zlepšujete. Hodinky zaznamenávají Vaši přesnost zásahů fairwaye či greenu u odpalů, přibližovacích úderů, chipů a puttů.

Souřadnice GPS:AnoGlobální navigace využívá čáry zeměpisné šířky a délky k určení konkrétního místa na zemském povrchu. Udává se jako zeměpisné souřadnice. Zařízení Garmin GPS jsou ve výchozím nastavení z výroby nastavena na zeměpisnou šířku/délku DM. To znamená, že je nastavena na zeměpisnou šířku a délku ve stupních a minutách s desetinnými minutami.

Ke stanovení polohy zeměpisné polohy na mapě se používá mapová projekce, která převádí geodetické souřadnice na dvojrozměrné souřadnice na mapě; promítá základní elipsoidní souřadnice a výšku na plochý povrch mapy. Datum spolu s mapovou projekcí aplikovanou na mřížku referenčních míst vytváří mřížkový systém pro vykreslování míst. Běžné mapové projekce v současné době zahrnují Universal Transverse Mercator (UTM), referenční systém vojenské sítě (MGRS) a národní síť Spojených států (USNG). Souřadnice na mapě jsou obvykle ve smyslu posunutí na sever na sever a na východ na východ vzhledem k určenému počátku.

Splňuje turnajové předpisy:AnoHodinky je povoleno používat v turnajích se zapnutým turnajovým režimem. Od roku 2016 je povoleno v knize pravidel R&A používání přístrojů během daného kola umožňující měření vzdálenosti. Garmin je lídrem ve světě inovací v zařízeních pro měření vzdáleností a pro golfisty celého světa jsou díky neochvějné přesnosti a spolehlivosti tyto zařízení považovány za jedny z nejdůvěryhodnějších přístrojů za tímto účelem používaných při golfu.

Spuštění odpočítávání:AnoTato funkce je klasický Timer. Nastavíte se na hodinkách výsledný čas a při spuštění se tento čas odečítá. Je to defakto přesný opak stopek.

Strategie tempa PacePro™ (PacePro umí navrhnout optimální tempo podle výškového profilu trasy):AnoTato aplikace Vám umožní nastavení Vašeho ideálního tempa pro daný závod. Poběžíte-li tedy např. závod na 5 km, v každém kilometru můžete sledovat na displeji hodinek, zda-li se držíte Vašeho ideálního tempa, které je potřebné držet pro Vámi zadaný cílový čas. Poběžíte-li v určitém úseku pomaleji než je potřeba, hodinky Vám to dají vědět a přizpůsobí podle toho Vaše tempo, abyste dosáhli cíle ve Vámi zadaném čase. Hodinky Garmin toto poznají z Vašeho aktuálního tempa, ale zohledňuje i nadmořskou výšku, kde se nyní nacházíte. V hodinkách si lze nastavit i Vaše tempo v kopcovitém terénu. Hodinky Vám sami umí spočítat, v jaké fázi trati byste měli běžet rychleji a kde zase můžete ubrat. Jak intenzivně poběžíte v jednotlivých úsecích tratě si můžete určit barevně, např. volnější tempo si zvolíte modrou barvu trasy a intenzivní tempo žlutou.

Trasy:Anogarmin-automaticky

Trénink běhu:AnoV hodinkách Garmin můžete mít Vámi zvolený tréninkový plán běhu, který si sami vytvoříte. Můžete ale také používat již přednastavené tréninkové plány přímo od Garminu, jako např. Connect Training Plans nebo Garmin Coach (Garmin trenér), kde Vás osobní trenér povede na trati dlouhé 5 km, 10 km nebo půl maraton. Plány jsou nejčastěji na 12 - 16 týdnů a berou v potaz Vaší kondici a den Vašeho hlavního závodu.
Takovýto tréninkový plán a spoustu jiných naleznete v zařízení Garmin a můžete si vybrat, jaký Vám bude pro trénování nejvíce vyhovovat. Tyto tréninkové plány jsou přednastavené a stačí jej pouze v hodinkách aktivovat.

TrueUp™ (TrueUp je funkce, která vám umožňuje nosit a synchronizovat data shromážděná z více sledovačů aktivity):AnoTrueUp synchronizuje data sledování aktivity, jako jsou kroky, kalorie atd. Garmin Connect bude přijímat jakákoli níže uvedená data z jakéhokoli zařízení, které je dokáže zaznamenat. Tato data jsou poté zabalena a odeslána zpět do zařízení, která jsou kompatibilní s TrueUp:

1. Kroky
2. Kalorie
3. Minuty intenzity
4. Ušlá vzdálenost (kroky)
5. Patra

Upozornění (při dosažení cíle aktivuje alarm – čas, vzdálenost, srdeční tep nebo kalorie):Anogarmin-automaticky

Upozornění na čas a vzdálenost:AnoUpozornění na vzdálenost je funkce, která informuje plavce, že se nachází na poslední délce cílové vzdálenosti. Plavec tak může lépe načasovat zastavení u stěny bazénu či obrat před stěnou. Současně lze rozložit ideálně energii do zbylé vzdálenosti a využít tak své síly co nejefektivněji.
Přesné načasování upozornění závisí na tempu plavce, frekvenci záběrů a velikosti bazénu. Výstraha se obvykle aktivuje, když plavec dosáhne přibližně jedné třetiny nebo poloviny poslední délky.
Protože se plavci při plavání nedívají na hodinky, upozornění obsahuje zvukový tón a vibrace*. Tón je nejlépe slyšet, když jsou hodinky i nejbližší ucho pod vodou. Někdy může být poslech snazší, když si hodinky nasadíte na rameno.

Věk podle kondice:AnoTouto funkcí se rozumí odhad Vaší kondice ku Vašemu skutečnému věku. Je to defakto poměr Vašeho věku a Vaší fyzičky. Tento Fitness věk, jak se tato funkce též nazývá, vypočítává zařízení Garmin z Vašeho odhadu VO2max. Ideální je, pokud je Váš Fitness věk nižší než Váš věk skutečný. Zařízení Garmin Vám umí ukázat Váš maximálně možný Fitness věk a umí určit cestu a postup, jak získat Váš nižší Fitness věk.
Fitness věk je odhad vaší tělesné kondice v porovnání se skutečným věkem. Hodnota fitness věku je užitečným parametrem pro připomenutí, že zdravý životní styl a pravidelná fyzická aktivita mohou podpořit pocit svěžesti a životní síly. Pamatujte, že pokud je váš věk podle kondice vyšší než současný věk, i malé krůčky správným směrem mohou mít velký vliv na jeho snížení a na to, jak se cítíte.
Vybrané chytré hodinky Garmin stanovují fitness věk různým způsobem podle toho, který model hodinek máte.
Statistika fitness věku je vztahována k odhadované hodnotě VO2 Max. Vypočítává se porovnáním aktuální úrovně kondice VO2 Max s normálními hodnotami lidí různého věku, ale stejného pohlaví, jako je to vaše.

Jak stárneme, typicky klesá naše kardiorespirační zdatnost. Tento pokles výkonu lze ale zpomalit, a dokonce i do určité míry zvrátit pravidelnou fyzickou aktivitou.

Chcete-li zjistit svůj aktuální fitness věk, jednoduše otevřete aplikaci Garmin Connect™ na kompatibilním telefonu, vybere položku Více, poté Statistiky výkonu a následně VO2 Max.

Na novějších chytrých hodinkách Garmin zohledňuje statistika fitness věku intenzitu aktivity, klidový srdeční tep a procento tělesného tuku nebo index tělesné hmotnosti (BMI). Budete potřebovat chytrou váhu Garmin Garmin Index™ S2, abyste získali naměřenou hodnotu procenta tělesného tuku v aplikaci Garmin Connect. Není-li k dispozici procento tělesného tuku, věk podle kondice se vypočítá na základě hodnoty BMI.

Kromě hodnoty aktuálního fitness věku vám aplikace Garmin Connect nabízí také dosažitelný věk, o který můžete usilovat, a také akční plán, jak tohoto věku podle kondice dosáhnout. Doporučení jsou průběžně upravována podle toho, jak pokračujete na cestě ke stanoveným cílům.

Jak vylepšit faktor intenzívní aktivity1:

Denního cíle dosáhnete začleněním vysoce intenzivního pohybu alespoň po dobu 5 min. během 1/2 hod. intervalu.
Jak poznáte vysokou intenzitu pohybu? Při vysoce intenzivní aktivitě jste schopni mezi jednotlivými nádechy pronést jen několik slov.
Srdeční tep by měl být na úrovni 70–85 % vašeho maxima.
Dejte ale pozor na přetížení, zvláště pokud nejste zvyklí na pravidelnou zátěž.
Mezi aktivitami si dopřejte dostatek času na regeneraci.
Chcete-li snížit klidový srdeční tep:

Pravidelně cvičte.
Udržujte si zdravou hmotnost.
Omezte stres.
Vyhýbejte se kouření a zakouřeným prostorám.
Jak snížit procento tělesného tuku nebo BMI:

Zaměřte se především na úpravu jídelníčku a pravidelná cvičení.
Chcete-li zjistit svůj aktuální věk podle kondice, jednoduše otevřete aplikaci Garmin Connect na kompatibilním telefonu, stiskněte položku Více, poté Statistiky zdraví a následně Fitness věk.

Vertikální oscilace a poměr (výška odrazu při běhu a poměr výšky odrazu vůči délce kroku):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Vertikální oscilace představuje míru „odrazu“ v každém kroku při vašem běhu. Měří se u trupu a s přesností na centimetry vám řekne, jakou vzdálenost urazíte při každém kroku směrem nahoru a dolů. Mnoho běžeckých trenérů věří, že nižší vertikální oscilace je efektivnější, protože se méně energie promarní pohybem nahoru a dolů. Společnost Garmin provedla průzkum u mnoha běžců různých úrovní. Obecně platí, že zkušenější běžci mívají nižší vertikální oscilaci. Rychlejší tempo je však často vykoupeno o něco vyšší vertikální oscilací. Vertikální poměr (viz níže) bere všechno toto v potaz. Další výhodou nižší vertikální oscilace je to, že většinou znamená menší namáhání spodní poloviny těla při dopadu. Nízká vertikální oscilace je pro samotný běh účinnější.

Vertikální rychlost (rychlost stoupání a sestupu v čase):AnoPři aktivaci tohoto outdoorového profilu Vám hodinky budou zobrazovat Vaší aktuální rychlost výstupu a sestupu do předem nastavené nadmořské výšky. Výsledek je znázorněn v metrech za minutu. Vertikální rychlost se obvykle používá pro určení času potřebného k dosažení vrcholu.

Vlastní cíle:AnoHodinky Garmin s touto aplikací umí uložit konkrétní pozici jako vytyčený cíl. Pokud chcete zahrát jamku pod par pět, uložíte si ideální místo pro layup u jamky a když se kdykoliv později k dané jamce dostanete, budete znát vzdálenost k místu, kam chcete míček umístit. Dle toho si můžete určit typ hole a nasměrovat Vaši trajektorii odpalu.

Vzdálenost k cíli:AnoTento profil Vám umožní trénovat s cílem dosažení určité vzdálenosti nebo dosažení vzdálenosti ve Vámi zadaném čase v určitém tempu či tempu volném. Během absolvování trasy Vás hodinky informují o blízkosti Vašeho tréninkového cíle. Toto nastavíte tak, že v Menu si vyberete sportovní profil Trénink a zde zaškrtnete Zadání cíle. A zde si poté můžete vybrat z možností Pouze vzdálenost, Vzdálenost a čas, Vzdálenost a tempo nebo Vzdálenost a rychlost.

Vzdálenost k Z/S/K (vzdálenost k začátku, středu a konci greenu):AnoTato golfová aplikace Vám umožní zjistit, jak daleko jste od přední, střední nebo zadní části greenu. Měření vpředu a vzadu se měří s Vaší linií a středem greenu – neboli pozice kolíku – což znamená, že se mění v závislosti na tom, ze kterého směru se ke greenu blížíte.

Vzdálenost PlaysLike:AnoVynikající aplikace pro každé golfistu. Tato funkce umí určit, kam dopadne míček po odpalu - ať už na rovný nebo na šikmý povrch. Aplikace umí rozpoznat i velikost a rádius oblouku odpáleného míčku. Na základě tohoto si můžete zvolit vhodnou hůl pro ideální odpal a upravit Váš švih (jeho sílu a tvar oblouku).

Vzdálenost pro Layup / jamky Dogleg:AnoFunkce vivoactive poskytuje referenční vzdálenosti pro oblouky 1 a doglegy 2 pro aktuální díru.
Aby bylo možné zobrazit oblouk rozložení otvoru a vzdálenosti doglegu, musí být zařízení na obrazovce zobrazení otvoru.

Přejeďte vodorovně po obrazovce

1 Oblouk položení je, když se hráč golfu rozhodne odpálit míč na kratší vzdálenost, aby míč umístil do lepší pozice nebo se vyhnul nebezpečí. Pokud například golfové zařízení ukazuje rozložení 100 yardů na 293 yardů, znamená to, že jste 293 yardů od 100 yardového oblouky rozložení. 100 yardový položený oblouk je 100 yardů od jamky. Rozložení vzdáleností se zobrazuje jako 100, 150, 200 nebo 250 yardů nebo metrů od vaší aktuální pozice.

2 Dogleg je levý nebo pravý ohyb v fairwayi.

Základní časovač odpočinku (od 0) (pouze plavání v bazénu):Anogarmin-automaticky

Záznam nácviku (pouze plavání v bazénu):AnoTento plavecký profil má za úkol Vám umožní zaznamenat nácvik kopů, plavání jednou rukou nebo jakýkoliv jiný typ plavání vyjma čtyř základních typů plaveckých stylů (volný způsob - kraul, prsa, znak a motýlek). Tento záznam lze vytvářet ručně.


Zde krátký návod, jak aktivovat v hodinkách funkci záznamu nácviku:

1. Během aktivity plavání v bazénu zobrazte stisknutím tlačítka UP nebo DOWN obrazovku záznamu nácviku.
2. Stisknutím tlačítka LAP spustíte stopky nácviku.
3. Po dokončení intervalu nácviku stiskněte tlačítko LAP.
Časovač pro nácvik se zastaví, ale časovač aktivity i nadále zaznamenává celou plaveckou relaci.

4. Vyberte vzdálenost dokončeného nácviku.
Přírůstky vzdálenosti jsou založeny na velikosti bazénu vybrané pro profil aktivity.

5.Vyberte možnost:
Chcete-li zahájit další interval nácviku, stiskněte tlačítko LAP.

Chcete-li zahájit interval plavání, vraťte se výběrem možnosti UP nebo DOWN na obrazovky plaveckého tréninku.

Zhodnocení výkonu (po 6–20 minutách běhu porovná váš výkon v reálném čase s vašimi průměrnými úrovněmi kondice):Anogarmin-automaticky

Zobrazení GreenView s ručním umístěním praporku:AnoTato aplikace Vám umožní v náhledu golfového hřiště umístit ručně praporky a tím uvidíte Váš cíl a skutečné rozložení a tvar greenu. Díky tomu budete mít velmi přesné zacílení Vaší hry celkově přesnější statistiky Vašeho výkonu na hřišti.

Paměť / Historie:32 GBPaměť, neboli kapacita paměti, je důležitá pro ty z Vás, kteří si rádi do hodinek nahrávají další funkce a tím rozšiřují možnosti využití svých hodinek na maximum. Do hodinek si můžete nahrávat dle velikosti paměti kolik různých číselníků či aplikací chcete, ale musíte si pohlídat právě kapacitu - při přehlcení hodinek nahranými aplikacemi mohou hodinky vykazovat nestandardní chování. Budete-li se pohybovat lehce pod maximální kapacitu paměti, hodinky pracují rychle o správně ve všech směrech.

Úložiště hudby:Až 2.000 skladeb

Podvodní snímač srdečního tepu na zápěstí:AnoHodinky Garmin umí měřit Vaší tepovou frekvenci i pod vodou. Hodinky je potřeba mít během plavání pevně nasazené na zápěstí, aby mezi optikou a kůží necirkulovala voda. V hodinkách lze tuto funkci aktivovat v sekci Senzory a příslušenství, kde si zvolíte Tepovou frekvenci zápěstí a zadáte si Při plavání. A pak už si zvolíte pouze nastavení.

Modelová řada:Fenix 7x

Alarmy abnormálního srdečního tepu:Ano (vysoká a nízká)Tato aplikace Vás upozorní např. zvukovým signálem na překročení Vašeho nastaveného srdečního tepu. Alarm dá vědět, ať už se tep dostane pod Vámi nastavenou spodní nebo nad Vámi nastavenou horní hranici tepové frekvence. V hodinkách si v sekci srdečního tepu nastavíte sami nejvyšší a nejnižší hranici srdečního tepu a pokud Váš tep jednu z hranic překročí, hodinky Vás na tuto skutečnost ihned upozorní.
Pokud si nastavíte Váš srdeční tep během aktivity a bude-li tím pádem vyšší, opět Vás alarm upozorní v případě, že opustíte nastavenou zónu. Toto je dobré např. pro udržení si konstantně určité výše tepové frekvence při sportovní aktivitě za účelem hubnutí (60 - 70% Vaší maximální tepové frekvence - tu spočítáte tak, že číslo 220 odečtete od Vašeho věku a Vaší tepovou frekvenci např. 65% spočítáte tak, že výsledek vynásobíte procenty, tedy x 0,65).
Budete-li více než 10 minut neaktivní a Váš srdeční tep se dostane nad nebo pod tuto nastavenou úroveň, hodinky Vás upozorní.
Neupozorňuje na případné srdeční potíže a neslouží ani k léčení nebo diagnostice zdravotních problémů a nemocí. V případě srdečních potíží se vždy řiďte pokyny lékaře.
Zařízení, která nabízejí celodenní přehledy na základě údajů ze srdeční činnosti, využívají technologii snímače srdečního tepu Garmin Elevate™. Jde o optický snímač (PPG) zabudovaný na zadní straně hodinek. Detekuje srdeční tep prosvícením kůže zeleným světlem, které se následně odráží od červených krvinek v kožních cévách.
Úder srdce je vlastně stah srdečního svalu, který pumpuje objem krve do oběhového systému. Pulzující tok krve představuje srdeční tep, neboli pulz, a prostupuje celým tělem. Většina hodinek Garmin měří srdeční tep na zápěstí.
Další možností měření srdečního tepu je spárovat kompatibilní hrudní pás s chytrými hodinkami. Hrudní pás měří elektrické signály probíhající tělem při srdečním stahu. Tato metoda se ale typicky používá pouze při sportovních aktivitách (běh, jízda na kole, kardio cvičení apod.). Nošení elastického popruhu není praktické pro nepřetržité, celodenní monitorování. Hrudní pás ale dokáže poskytnout spolehlivé údaje i při těch nejdynamičtějších, vysoce intenzivních fyzických aktivitách, kde měření ze zápěstí už nemusí stačit.

Real-Time Stamina (úroveň námahy během aktivity):AnoReal-Time Stamina je funkce, která Vám umožňuje sledovat a řídit Vaše úsilí během aktivity, což vám pomůže optimalizovat spotřebu energie a vyhnout se příliš brzkému vyčerpání. Díky této funkci si dokážete během vykonávané aktivity rozvrhnout Vaše síly s maximálně možným efektem pro dosažení cíle s co nejlepším výsledkem. Je to defakto Vaše fyzická výdrž v reálném čase.

Datová pole výdrže:
1. Aktuální: Skutečná výdrž zobrazená v procentech na základě aktuálního úsilí
2. Potenciál: Potenciální výdrž zobrazená jako procento, které lze dosáhnout pro aktivitu s aktivním odpočinkem nebo zotavením
3. Zbývající vzdálenost: Odhadovaná vzdálenost, kterou lze překonat při aktuálním úsilí, zaokrouhlená na nejbližší půl míle nebo půl kilometru
4. Zbývající čas: Odhadovaný čas, který lze urazit při aktuálním úsilí, zaokrouhlený na nejbližších 5 minut
5. Stamina Gauge (Dist.): Zbývající vzdálenost doprovázená ukazatelem průběhu a procentuální hodnotou
6. Stamina Gauge (čas): Zbývající čas spolu s ukazatelem průběhu a procentuální hodnotou

Vícefrekvenční určování polohy (Multi-Band GNSS Support):AnoTyto hodinky jsou schopny přijímat z jednoho satelitního systému dva signály - L1 a L5. Oproti běžným zařízením, které pracují s jedním signálem (L1), multi-konstelační GNSS přijímače umí v danou chvíli přijmout oba signály (L1 a L5) současně z mnohem více takovýchto satelitních systémů.
Možností zpracovat signál L5 využívají hodinky vyšší úroveň metody zpracování signálů a tím určení, který ze signálů má menší chybu a tím použít pouze ty signály, které vykazují chyby minimální nebo žádné - na základě tohoto poté hodinky určí velmi přesnou polohu. Toto je s úspěchem využíváno v místech, kde jsou signály stíněny např. nepřízní počasí, mlhou, vysokými budovami nebo vysokými korunami stromů. Dochází zde k tzv. odraženým signálům, které hodinky s funkcí Multi-band umí rozpoznat a eliminovat jejich vliv na určování přesnosti polohy. Současně umí systém GNSS rozpoznat ionosférické chyby (nabité ionočástice v ionosféře) a chybné vysokofrekvenční rušení (způsobeno např. radioamatéry). Hodinky zpracují pouze ty signály, které vyhodnotí jako nejrelevantnější a ty použijí pro výsledný výstup na určení přesné pozice. Díky tomu jsou všechny navigační přístroje disponující možností příjmu signálů L1 a L5 vysoce přesné.
Satelitní systémy Multi-GNSS obsahují GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS a IRNSS (NavIC).

Srdeční tep z extérního snímače HRM (v reálném čase během přestávek, statistiky o intervalech a jednotkách během přestávek a automatické stažení srdečního tepu po plavání):AnoPokud chcete mít jistotu přesnosti měření srdečního tepu, vždycky je lepší mít na sobě hrudní pás. Hrudní pás měří přesněji Váš srdeční tep jak hodinky na zápěstí. Vy můžete mít poté propojený hrudní pás s hodinkami přes Bluetooth, takže veškeré informace o srdečním tepu můžete ihned sledovat na hodinkách.

Denní klidový srdeční tep:AnoHodinky Garmin umí spočítat na základě nočního nebo celodenního měření tepu průměrný klidový tep (neboli průměrná klidová srdeční frekvence). Hodnota se počítá z času spánku (minimálně 4 hodiny spánku). V případě, že nemáte hodinky na ruce přes noc, si berou hodinky jako relevantní nejnižší hodnotu tepu naměřenou za celý den.
Pokud nastane situace, kdy máte přes den nižší tep jak v noci během spánku, hodinky vykáží Vaší celkovou klidovou frekvenci nižší. Výsledek, ať už z hodnot naměřených během spánku nebo nejnižší hodnoty naměřenou během dne, je zobrazen s ohledem na zprůměrování výsledků během tzv. "klouzavé minuty". Znamená to, že jako relevantní údaj pro další zpracování bere přístroj tep trvající déle než jednu minutu. Toto zabrání tomu, aby přístroj registroval případné anomálie Vaší proměnlivé tepové frekvence jako vaši skutečnou klidovou frekvenci.
Zóny srdečního tepu jsou rozmezí nebo intervaly s různým rozsahem srdečního tepu, které na sebe navazují. Poskytují jednoduchý nástroj pro plánování tréninku nebo porovnání a popis intenzity úsilí při sportovní aktivitě. Každá z tepových zón má pro trénink a zlepšení kondice svůj význam. Určit tepové zóny není úplně jednoduché a při každém sportu se mohou navzájem lišit. Pro stanovení tepových zón se používá buď jednodušší model, který je pro všechny stejný nebo zátěžový test, který určí hodnoty zón každému individuálně.
Osobní zóny srdeční frekvence představují výchozí bod pro postupné zlepšování efektivity tréninku. U Garmin produktů můžete přizpůsobovat zóny srdečního tepu pro konkrétní aktivity: běh, cyklistiku, plavání… V každém z jednotlivých sportů se pak používá konkrétní nastavení tepových zón. Tepové zóny u Garminu je možné nastavovat ručně, nebo zvolit některý z modelů, který je vypočítá automaticky.

Frekvence dýchání (24X7):AnoTato funkce Vám na displeji hodinek ukáže, kolikrát během jedné minuty se nadechujete a kolikrát vydechujete. Je to také primární vitální znak spolu se srdeční frekvencí, krevním tlakem a tělesnou teplotou. Typická klidová dechová frekvence je 12-20 krát za minutu během odpočinku a může být kolem 40-50 krát za minutu během intenzivní fyzické aktivity. Toto zvýšení rychlosti dýchání odráží zvýšenou spotřebu kyslíku pro výrobu aerobní energie.

Odpočet relaxačního dýchání:AnoTato funkce Vám pomůže snížit hladinu stresu během 5 minut pomocí relaxačního dýchání dle pokynů na obrazovce. Toto lze provádět dle potřeby i několikrát během dne.

Sledování spánku (skóre spánku a statistiky):AnoPokročilé sledování spánku je navrženo tak, aby rozpoznalo, kdy jste usnuli a kdy jste se probudili ( + četnost probuzení za noc, délka probuzení, čas probuzení atd.), a fáze spánku, jak k nim dochází během noci (hluboký, lehký a REM fázi). Ráno na hodinkách můžete vidět skóre od 0 do 100. Čím vyšší číslo máte, tím kvalitnější byl Váš spánek a tím více energie byste měli mít do nastávajícího dne.
Každý potřebuje jinou délku spánku, ale každý potřebuje kvalitní spánek. Každý tedy potřebuje pro kvalitní odpočinek během spánku jinou délku spánku. Nekvalitní spánek se mnohdy kompenzuje délkou spánku, lze tedy říci, že přerušovaný spánek má na svědomí delší dobu strávenou spaním než spánek kvalitní. Toto všechno hodinky během noci poznají a ráno Vám umí sdělit celkovou kvalitu Vašeho spánku - právě na stupnici od 0 - 100

Vybrané Garmin produkty s funkcí pokročilého sledování spánku mají k dispozici i tzv. skóre spánku. Skóre spánku v rozmezí 0–100 prozrazuje jednoduchou formou jak kvalitní spánek jste dané noci měli. Skóre spánku bývá doprovozeno tipy a slovním vysvětlením důvodů a příčin případného nižšího / vyššího skóre vašeho spánku.

Hydratace:Ano (v deníku Garmin Connect™ a volitelném doplňku Connect IQ™)Pro správnou funkci potřebuje každé tělo dostatečný příjem tekutin. Hodinky Garmin umí na základě Vašeho pohlaví a údajů, které hodinky od Vás dostaly při nastavování, určit, kolik vody denně Vaše tělo potřebuje. Samozřejmě, toto se liší od druhů činností, čili nacházíme-li se v místě, kde je sucho a teplo nebo jak jsme fyzicky aktivní atd. Zkrátka, vnější vlivy ovlivňují nejen náš pocit žízně, ale i potřeby těla vyžadovat vodu.
Dostatek vody je velmi důležitý např. při hubnutí či očisty organizmu. Je ale důležitý i pro správnou funkci regulace teploty či silný imunitní systém. Zhruba 20% vody přijímáme z potravy, toto ale na správný chod tělesných funkcí nestačí a proto je potřeba doplňovat tekutiny vodou. Hodinky Garmin umí nastavit Váš ideální pitný režim automaticky, pokud však nebudete chtít této funkce využít, můžete si nastavit Váš denní cíl pitného režimu ručně. Jak je již psáno výše, hodinky umí poznat např. kolik jste ztratily potu či jaká je okolní teplota a na základě Vašeho reakce těla umí ukázat, kolik vody máte vypít. Pro tělo je důležité nevypít dané množství určené na celý den najednou, ale rozložit si pitný režim do celého dne.

Sledování zdraví žen:Ano (v deníku Garmin Connect™ a volitelném doplňku Connect IQ™)Tato aplikace Garmin Connect™ vám nabízí sledování Vašeho cyklu – včetně pravidelného, ​​nepravidelného přechodu menopauzy nebo těhotenství. To lze nalézt v nabídce Zdravotní statistiky v části Menstruační cyklus/těhotenství v Garmin Connect.


Typický menstruační cyklus je rozdělen do 4 fází. Garmin Connect zobrazí fáze vašeho aktuálního cyklu a předpoví, kde se v cyklu nacházíte. Předpovědi jsou založeny na předchozích dokončených cyklech, které jste zaprotokolovali.

Fáze 1: Menstruace
Fáze 2: Folikulární
Fáze 3: Ovulace
Fáze 4: Luteální

Pokud nemáte menstruaci, můžete vybrat typ cyklu Bez menstruace a přesto sledovat příznaky, které vám pomohou lépe porozumět svému tělu a rytmu cyklu. To může být užitečné, pokud máte syndrom polycystických vaječníků nebo podobné stavy, používáte určité typy antikoncepce ke změně menstruačního cyklu, kojíte, prožíváte menopauzu nebo jiné důvody.


Pokud jste právě těhotná, můžete v nastavení Zdraví žen vybrat jako typ cyklu Těhotná . Tím se pozastaví vaše předpovědi cyklu (pokud aktuálně sledujete svůj menstruační cyklus). To zahrnuje zobrazení gestačního věku a velikosti vašeho dítěte, poskytování týdenního vzdělávání týkajícího se cvičení a výživy během těhotenství a nabízí ještě více možností protokolování z jiných typů cyklu.

Vaše příznaky a potřeby zaznamenávání se mohou s postupem těhotenství měnit, a může být tedy užitečná řada rozmanitých možností záznamu. Tato funkce nabízí následující možnosti:

Řada kategorií pro záznamy, včetně nálady, výtoku, příznaků specifických pro těhotenství a dalších
Možnost manuálního zaznamenávání pohybů vašeho miminka, včetně kopání a škytání
Možnost manuálního zadávání hladin glukózy v krvi během dne (je-li diagnostikována těhotenská cukrovka)
Také můžete nastavit přizpůsobené připomínky, které pomohou s dodržováním cílů pro hydrataci nebo vám připomenou procvičování Kegelových svalů.

Konektivita:Bluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®Konektivita znamená možnost párování a synchronizování dvou zařízení, v našem případě hodinky s chytrým telefonem. Nejčastějším typem bezdrátové konektivity je Bluetooth, který má ve volném prostoru dosah až 10 metrů.

Obchod Connect IQ™ pro zařízení:AnoProgram Garmin Connect IQ operuje v mobilním telefonu a vybrané aplikace si můžete instalovat do hodinek přímo a snadno. Jednotlivé aplikace jako např. různé typ číselníků, námořní aplikace, aplikace o počasí atd. Vám rozšíří portfólio aplikací již v hodinkách uložených z výroby. Garmin Connect IQ si stáhnete do mobilu z Apple Store nebo Google nákupy.

Chytrá oznámení:AnoMáte-li hodinky spárované s chytrým telefonem, můžete sledovat na svých hodinkách příchozí hovory, textové zprávy (SMS), schůzky v kalendáři či textové zprávy z Whats Appu. Příchozí hovory lze na hodinkách odmítnout nebo přijmout, pokud ale hodinky nedisponují s možností přímého volání, samotný hovor je již nutné uskutečnit přes telefon.

Odpověď na textovou zprávu / odmítnutí hovoru se zasláním krátké textové informační zprávy (pouze Android):AnoV případě, že nemůžete přijmout hovor, lze hovor zmáčknutím příslušného tlačítka hodinek nepřijmout a zaslat volajícímu krátkou přednastavenou zprávu typu "zavolám později". Tyto krátké automatické zprávy jsou přednastavené již přímo od Garminu, ale v aplikaci Garmin Connect si tyto zprávy můžete upravovat. Hodinky odesílají tuto zprávu přes Váš mobilní telefon. Tato funkce je dostupná u telefonů Android.

Kalendář:AnoTréninkový kalendář ve Vašich hodinkách je rozšířením tréninkového kalendáře nebo plánu, který jste nastavili v Garmin Connect™. Po přidání několika tréninků do kalendáře Garmin Connect je můžete odeslat do hodinek. Všechny naplánované tréninky odeslané do hodinek se zobrazí v doplňku kalendáře. Pokud v kalendáři vyberete den, můžete trénink zobrazit nebo začít. Naplánovaný trénink zůstane ve Vašem zařízení bez ohledu na to, zda jej dokončíte nebo přeskočíte. Pokud odešlete naplánované tréninky z Garmin Connect, přepíší stávající tréninkový kalendář.

Pokud chcete mít v hodinkách klasický kalendář, lze si jej nahrát z aplikace Connect IQ.

Synchronizace s nastavenými aplikacemi včetně jiných nastavení z GARMIN CONNECT™ (v reálném čase):AnoPokud chcete mít v hodinkách aktuální data, lze si ručně spustit synchronizaci. V Menu si najdete položku Synchronizovat a tu si aktivujete. Synchronizace většinou trvá dvě až tři minuty.

Úspora baterie - přizpůsobitelný režim hodinek pro nízkou spotřebu energie:AnoChcete-li, aby Vám baterie v hodinkách vydržela co nejdéle, můžete si pro toto hodinky uzpůsobit. Při aktivaci funkce úspory baterie Vám vydrží baterie v režimu hodinek podstatně déle, je ale zapotřebí vědět, že některé funkce hodinek se mohou utlumit nebo přerušit. Je-li tato funkce aktivní, pracují většinou ty nejdůležitější funkce hodinek.
Snížit spotřebu baterie také můžete ztlumením jasu displeje, čili máte-li např. 100% a snížíte jas na 40%, výrazně se prodlouží výdrž baterie. Zároveň je dobré snížit dobu svítivosti displeje, toto se dá v nastavení - ideálně na 4 vteřiny, což pro pohled na hodinky a čtení údajů z nich postačí. Je pravda, že pro případné nastavování či procházení v hodinkách je potřeba mít podsvit aktivovaný, ale pokud máte aktivní tlačítkový podsvit (což je nastavené v základním nastavení), při mačkání jakýchkoliv tlačítek se Vám displej rozsvítí opětovně. Nastavené 4 vteřiny se týkají jednoho zmáčknutí tlačítka či rozsvícení displeje při náklonu ruky (tuto funkci je potřeba aktivovat v nastavení podsvícení).
Dále si můžete výrazně snížit spotřebu baterie aktivací Expedičního módu. Toto se týká hodinek v případě, že jsou na příjmu GPS. Expediční mód zajistí příjem signálu z GPS 1x za hodinu pouze ve velmi krátkém časovém úseku. Příjmem signálu 1x za hodinu se hodinky po zbytek času odpojují z GPS systému a tím nedochází k zvýšené spotřebě baterie (aktivní GPS má totiž poměrně vysoký odběr energie z baterie).

Přehrává a ovládá hudbu z hodinek:AnoV hodinkách můžete ovládat hudbu, kterou slyšíte ve sluchátkách. Písničky lze zeslabovat, zesilovat atd.

Kompatibilita s chytrým telefonem:AnoChytré hodinky Garmin jsou kompatibilní s chytrým telefonem. Propojení je díky bezdrátovému systému Bluetooth. Bluetooth je instalovaný v telefonu a má většinou ve volném prostoru dosah cca. 10 metrů. V tomto okruhu jsou všechna zařízení spárovaná s chytrým telefonem napojena na telefon a mohou si vzájemně synchronizovat data.

Spárování s aplikací Garmin Golf:AnoPokud hrajete golf, aplikace Garmin Golf je významný pomocník při této hře. Spárováním s chytrým telefonem můžete nahrávat data ze hry z hodinek do chytrého telefonu a naopak.

Multi-konstelační GNSS - Global Navigation Satellite Systems:AnoHodinky jsou schopny přijímat signály nejen ze satelitního systému GPS, ale i ze satelitních systémů Glonass (Rusko) a Galileo (Evropa). V mnoha případech hodinky umí kombinovat signály ze všech třech systémů a tím dochází k podstatně přesnějšímu určení polohy jak v případě přístroje disponujícím příjmem signálů pouze z jednoho satelitního systému (Multi-konstelační GNSS).
Základní přístroje přijímají z jedné družice jeden signál a to L1. Pokud je ale přístroj vybaven funkcí vícefrekvenčního příjmu signálů Multi-Band GNSS Support, tedy ještě navíc umí přijímat vedle základního signálu L1 signál L5, získává tento přístroj pro zpracování již tolik přesných informací, že určení pozice je vysoce přesné i v místech, kde je přístroj stíněn např. vysokými budovami či hustým lesem. Na takovýto přístroj se, co se týče určení Vaší polohy prakticky kdekoliv vyjma míst krytých např. silnou střechou, již opravdu můžete spolehnout. Jsou-li hodinky vybaveny možností příjmu signálu L5 (Multi-Band GNSS Support) a aktivujete v hodinkách GPS (v tomto případě je zkratka GPS synonymem pro napojení přístroje na satelitní systémy), mohou vidět hodinky v danou chvíli v daném místě např. čtyři družice (dvě družice je ze satelitního systému Gallileo a dvě jsou ze satelitního systému GPS), počtem tedy hodinky přijímají 8 signálů (4x L1 a 4x L5).

Snímač srdečního tepu na zápěstí - GARMIN ELEVATE™:AnoGarmin má velmi vyspělé technologie pro přesné měření srdeční frekvence. Dnes jsou již čidla v hodinkách natolik citlivá, že se téměř vyrovnají hrudním pásům. Čistý příjem signálů do hodinek z čidel můžou narušovat faktory typu pot, vibrace, kolísání teploty, změny polohy či pohybu nebo i to, jak pevně sedí hodinky (tedy čidla u místěná v zadní části hodinek) na zápěstí. Garmin umí tyto šumy velmi dobře vyrušit a proto je měření srdečního typu tak přesné.
Nehledě na tom, zda-li tvrdě cvičíte nebo si užíváte odpočinku, čidla s neodolatelnou přesností fungují po celý den. Princip snímání srdeční frekvence je na základě krevního barviva zvaného Hemoglobin. V závislosti na rychlosti toku krve v našich tepnách se periodicky mění srdeční kontrakce (systole) a relaxace (diostola). Při kontrakci je hustota hemoglobinu větší a krev absorbuje více zeleného světla. Naopak při relaxaci je hustota hemoglobinu na nižší úrovni a krev více zeleného světla odráží.
Je dobré stále sledovat svůj srdeční tep nejenom z hlediska sportovního, ale i zdravotního. Frekvence tepu bývá přímá odezva těla na většinu jakýchkoliv typů zátěže, ať už psychického nebo fyzického.

Teploměr:AnoHodinky snímají teplotu Vašeho těla čidlem umístěným na spodní straně pouzdra hodinek. Pokud chcete mít správný údaj o teplotě Vašeho těla, je dobré přitlačit hodinky k zápěstí a takto vydržet alespoň dvě/tři minuty. Naopak, pokud chci změřit teplotu venkovního vzduchu, je dobré hodinky sundat a ponechat v podobném čase mimo zápěstí. Pokud jsou hodinky vodotěsné, lze s nimi měřit i teplotu vody ponořením opět na cca. dvě/tři minuty - pro co nejpřesnější výsledek je dobré mít hodinky ve vodě volně položené (tedy sundané z ruky), aby teplota těla (zápěstí) neovlivňovala výsledek.

GPS synchronizace času (naprosto přesný čas - s přesností na vteřinu):Ano

Automatická změna letního / zimního času:Ano

Kompatibilita s pásky a náramky Quick-Fit™ (možnost rychlé a snadné výměny pásků a náramků):AnoVelmi snadno důmyslným systémem Quick-Fit si můžete kdykoliv se Vám zachce vyměnit pásek na těchto hodinkách za jiný. Pouhým stlačením pojistky na zadní části pásku pásek vyjmete a zpětně tím samým způsobem nasadíte pásek jiný. Celá výměna trvá přibližně 10 vteřin. Můžete si takto měnit design hodinek, jelikož materiál pásku a barva pásku hraje významnou roli pro celkový design hodinek.

Délka pásku / náramku (dle obvodu Vašeho zápěstí):Vhodné pro zápěstí s obvodem: Silikonový řemínek: 127-210 mm Kožený řemínek: 135-213 mm Textilní řemínek: 135-213 mm Kovový řemínek: 135-225 mmChcete-li vědět obvod Vašeho zápěstí, můžete si ho změřit např. krejčovským metrem. Metr obtočíte kolem zápěstí v místě, kde jste zvyklí hodinky nosit a výsledné číslo je obvod Vašeho zápěstí. Důležité je vědět, že při měření se musí metr lehce dotýkat kůže po celém obvodu zápěstí.
Zatímco silikonové a kožené pásky se zapínají do dírek a tím si sami můžete určit délku pásku, kovové náramky je potřeba zkracovat či prodlužovat o dílky (články) náramku. Zatímco kožené a silikonové pásky můžou být na zápěstí utaženější, aby seděly po celém obvodu pásku, kovové tahy je dobré mít volnější.

Barevný displej:AnoBarevný displej se využívá u sportovních hodinek převážně pro sportovní funkce, kde jednotlivé barvy oddělují jednotlivé úrovně výkonů či měřených hodnot. Na stránce tréninku dynamiky běhu jsou barvy (nebo zóny) spojené s metrikami kadence, vertikální oscilace (VO), doby kontaktu se zemí (GCT), rovnováhy doby kontaktu se zemí (GCTB) a vertikálního poměru (VR). grafy v Garmin Connect. Účelem barevných měřidel je poskytnout určitý kontext pro srovnání vašich metrik s ostatními běžci.

Pro vývoj barevného měřidla byla analyzována data ze stovek běhů zahrnujících širokou škálu běhů. Běžci se pohybovali od začátečníků až po vážné běžce, včetně některých elit. Do studie byli zahrnuti muži a ženy, stejně jako útočníci na patě, střední a přední. Někteří běžci byli samouci, zatímco jiní absolvovali různá školení. Pro každého běžce byl vybrán reprezentativní běh. Reprezentativní běh byl prováděn relativně stálým, samostatně zvoleným tempem, nad zemí (ne na běžícím pásu) a nezahrnoval významné změny nadmořské výšky. Do následných analýz byly zahrnuty pouze jízdy s průměrným tempem rychlejším než 7:00 na km (11:16 na míli). Střední hodnoty každé metriky byly vypočteny pro každý pokus, s vyloučením jakýchkoliv částí chůze.

LED svítilna (v pouzdře je zapuštěná velmi výkonná svítilna, kterou lze svítit až po dobu 7 hodin):AnoNa boku pouzdra je zapuštěná LED svítilna, která na první pohled není vidět a tudíž nenarušuje vzhled hodinek. Její výkonnost je ale úžasná, její dosvit je ve tmě až několik metrů a na plný výkon dokáže svítit až 7 hodin. Nejen, že si můžete zvolit z několika úrovní intenzit světla, ale můžete si i zvolit barvu - červenou nebo klasickou bílou.

Livetrack (sdílení informací s přáteli či rodinou v reálném čase z jejich venkovní aktivity, jež je aktuálně zaznamenávána na jejich Garmin zařízení):Ano

Group Livetrack (např. mají-li účastníci ve Vaší skupině jiná kompatibilní zařízení, můžete je sledovat na mapě):Ano

Služba Live Event Sharing (umožňuje Vašim přátelům a rodině sledovat vaše závodění a tréninky v reálném čase):Ano

Asistence (pokud je zjištěna nehoda nebo ze zařízení požádáte o asistenci, služba Garmin Connect odešle v případě aktivované GPS Vaše jméno a polohu vašim nouzovým kontaktům):Ano

Výzva k pohybu (zobrazí se v zařízení po období nečinnosti; výzvu resetujete tím, že se krátce projdete):AnoTato aplikace hlídá dobu Vaší nečinnosti. V případě, že jste neaktivní déle než 1 hodinu, na displeji hodinek se zobrazí výzva Pohyb! a červená lišta. Pokud hodinky dále nezaznamenají žádnou Vaší aktivitu, po 15 minutách se tato čára plní dílky. Jeden dílek = 15 minut. Máte-li zapnuté vibrace, hodinky s vizuální výzvou na displeji zavibrují. Výzvu k pohybu automaticky deaktivujete tím, že se několik minut projdete.

Automatický cíl (zjistí vaši úroveň aktivity a denní cílový počet kroků):AnoNa základě Vašich předchozích úrovní aktivity hodinky automaticky vytvoří denní cíl Vašich kroků. Podle počtu kroků hodinky odpočítávají od tohoto stavu jednotlivé kroky a Vy můžete na hodinkách stále sledovat zbývající kroky k Vašemu dennímu cíli - tedy nule. V případě dosažení nuly a stálé trvající aktivity hodinky budou načítat tyto další kroky nad cílový limit. Pokud nechcete mít určený počet kroků automaticky systémem Garmin, můžete se denní cílový počet kroků ručně vytvořit sami.
Cílový denní počet kroků je mimo jiné dobré pro udržení a mírné zlepšování Vaší kondice a zlepšení zdraví.

Spálené kalorie:AnoHodinky Garmin umí sledovat a následně zobrazovat na displeji počet spálených kalorií. Hodinky umí rozlišit klidové a aktivní kalorie. Tyto kalorie se načítají a odečítají se s celkového Vašeho denního příjmu kalorií. Klidové kalorie jsou kalorie energie nutné pro fungování Vašeho těla (tzv. bazální metabolismus), aktivní kalorie se pálí nějakou fyzickou činností. Spotřeba kalorií bazálním metabolismem je podstatně menší než fyzickou aktivitou, porovnáme-li například sezení u čtení knížky versus běh v přírodě, rozdíl ve spálených kaloriích může být až desetinásobně vyšší ve prospěch běhu v přírodě. Hodinky Garmin počítají aktivní kalorie z Vašeho věku, výšky, váhy, pohlaví a srdečního tepu.
Na Vaší postavu má velký vliv kvalita jídla a jak moc jste denně fyzicky aktivní. Základním pravidlem však je a zůstane, že pokud chcete hubnout, musíte vydat ze sebe více energie jak přijmete. Platí tedy jednoduchá rovnice - větší výdej kalorií jak příjem.

Vystoupaná patra:AnoHodinky umí měřit vystoupaná patra. Na základě vnitřního barometru využívají nadmořskou výšku v daném místě pro výpočet vystoupaných pater. Hodinky mají nastavené, že 1 patro jsou na výšku 3 metry. Barometrický tlak hodinky snímají tak, že malými otvory v pouzdře proniká tlak vzduchu k barometrickému čidlu. Tyto otvory musí být vždy čisté.

Uražená vzdálenost:AnoMáte-li v hodinkách aktivní GPS, umí Vám hodinky zobrazit ujetou nebo ušlou vzdálenost.

Minuty intenzivní aktivity:AnoPro udržení si nebo zlepšování své kondice je potřeba dodržet minimálně 150 minut mírné fyzické aktivity za týden. Samozřejmě, každý z nás to může mít jinak, záleží na Vašich genetických dispozicích, Vaší trénovanosti atd. 150 minut aktivity týdně je bráno obecně.
Hodinky Garmin detekují již první minuty Vaší aktivity, ale aby se přičetly další minuty Vaší aktivity, musí být aktivita vykonávána soustavně bez přerušení minimálně 10 minut. Toto cvičení musí být prováděno minimálně s mírnou výší Vaší intenzity.

Garmin vyhodnocuje aktivitu Vašeho těla na základě tepové frekvence (rozdílu Vaší klidové tepové frekvence a zvýšené tepové frekvence) nebo počtem kroků za minutu. Čím intenzivnější bude pohybová aktivita, tím rychleji lze splnit týdenní cíl.

Pravidelná fyzická aktivita má naprosto zásadní význam pro udržování zdraví a kondice. Dobrou zprávou je, že jen málo stačí k tomu, aby si člověk nastavil a udržel aktivitu na úrovni zajišťující zlepšení zdraví a osobní pohody. Chcete-li si udržet správný směr, je třeba si stanovit základní cíle, které jsou pro vás dosažitelné.

Většina zdravotních organizací doporučuje dospělým lidem věnovat alespoň 150 minut týdně středně náročné fyzické aktivitě. Obdobně lze stejných přínosů pro zdraví dosáhnout fyzickou aktivitou vysoké intenzity v trvání alespoň 75 minut1. A pokud dokážete doporučené objemy překračovat, můžete dosáhnout ještě větších zdravotních přínosů. Máte-li pochybnosti nebo otázky ohledně svého zdraví a schopnosti vykonávat fyzickou aktivitu, poraďte se nejprve se svým lékařem nebo kvalifikovaným zdravotníkem.

Není vhodné provádět celý týdenní objem fyzické aktivity najednou. Je dobré si jej rozdělit na několik menších částí (např. rozplánovat na 5 různých dnů), protože si tak můžete vytvořit pevnější návyky.

Hodinky Garmin automaticky sledují minuty střední a vysoké aktivity v průběhu týdne a vykazují je jako minuty intenzivní aktivity2. Minuty vysoce intenzivní aktivity se započítávají dvakrát (x2), aby se zohlednil jejich větší přínos pro tělo v porovnání s minutami středně intenzivní aktivity. Hodinky Garmin nastaví výchozí cíl pro počet minut intenzivní aktivity za týden na 150, ale můžete tuto hodnotu upravit podle svých osobních potřeb.

Dostupné profily pro aktivity v tělocvičně:Posilování, HIIT, kardio a eliptický trénink, chůze do schodů, počítání pater, veslování na trenažéru, pilates a jóga

Kardio cvičení:AnoAktivujete-li v hodinkách cvičební aplikaci nazvanou kardio spuštěním stopek, hodinky automaticky poznají daný typ pohybu pomocí technologie Move iQ a začnou snímat Váš pohyb, resp. typ cvičení. Až na běh, chůzi a cyklistiku, hodinky v kategorii kardio detekují všechny ostatní aktivity. Kategorie běh, chůze a cyklistika najdete v seznamu sportovních aktivit ve Vašich hodinkách každou zvlášť.
Kardio je cvičení o středně nižší tepové frekvenci, ideálně od 50% do 70% Vaší maximální tepové frekvence. Toto cvičení je rovnoměrné, vytrvalostní a je neinvazivní. Typickým příkladem kardia je rychlá chůze či běh. Kardio cvičení je jedno z nejlepších cvičení na úbytek tuků. Budeme-li primárně cvičit kardio právě pro úbytek tuků, je potřeba vědět, že prvních cca. 30 minut kardia tréninku spaluje tělo rychlé cukry a až poté, co spálí tyto cukry, začne si brát energii z tuků.

Silové tréninky:AnoTato aplikace Vám počítá opakování v dané sérii. Pokud cvičíme pro sílu, je ideální dělat dvě až tři těžká opakování. Pokud cvičíme za účelem nabírání svalové hmoty, ideální je čtyři až osm středně těžších opakování. A pokud cílíme na vyrýsování, ideální je dělat lehká opakování v počtu nad deset.
Po aktivaci této aplikace se Vám začne na displeji zobrazovat počet opakování, až když dosáhnete šestého opakování. Hodinky počítají opakování pouze jeden daný typ cviku - nelze tedy v jedné sérii měnit pohyb v daném cvičení. Pokud chceme počítat opakování v jiném typu cviku, musíme danou sérii dokončit a s novým cvikem započít novou sérii. Počet opakování si lze nastavit.
Po dokončení série se po několika vteřinách objeví čas odpočinku - mezi sériemi je vždy důležitý odpočinek, aby tělo nabralo síly. Čím více cvičíte na sílu, tím delší můžou být přestávky mezi sériemi - ideálně i 5 minut. Jestliže chcete cvičit primárně pro náběr svalové hmoty, ideální doba odpočinku mezi sériemi jsou 2 - 3 minuty. A pokud cvičíte rýsovacím tréninkem, ideální doba odpočinku mezi jednotlivými sériemi je minuta. V případě, že chcete odpočívat déle než je nastaveno, podržte dotykovou obrazovku - v této fázi si můžete upravovat poslední sérii a počet opakování (jsou-li hodinky vybaveny funkcí dotykové obrazovky - pokud ne, přebírá tuto funkci jedno z tlačítek). A pokud chcete započít další sérii, dvakrát klepněte prstem na displej (obrazovku).

HIIT workouts:AnoHIIT - volně přeloženo z angličtiny Vysoce intenzivní trénink. Tento trénink se převážně provádí bez cvičebních pomůcek, využívá se tedy váha vlastního těla. Jedná se o cvičení, kdy se střídá cvičení jednoho cviku s vysokou intenzitou a místo následného odpočinku po dokončení tohoto cviku se cvičí další cvik, ale již s intenzitou nižší. A po odcvičení tohoto druhého cviku s nižší intenzitou následuje další cvik, opět s vysokou intenzitou. Tělo je tedy permanentně v pohybu, odpočívá defakto v sériích cviků prováděných v menší intenzitě. Toto cvičení je velmi náročné, proto se doporučuje cvičit max. 30 minut, ideálně stačí 15 minut. Obecně se má za to, že HIIT je lepší nejen na spalování tuků jak klasické kardio cvičení, ale že je lepší i pro tělesnou kondici.
V hodinkách Garmin lze HIIT trénink naprogramovat v několika tréninkových programech, např. Tabata, Emom nebo Amrap. Každé cvičení má jinou skladbu cviků a je dobré je mezi sebou střídat. Jak známo, tělo si po určité stejnosměrné zátěži na tuto zátěž (pohyb) zvykne a efektivita cviku se za čas zmenšuje. Střídáním cviků a intenzity v nich nutíte tělo reagovat na tyto změny a tak nestagnovat. Pokud budete dávat tělu nové impulsy v podobě různých typů cviků, rozdílných počtů opakování a délek sérií atd., tělo bude reagovat tím nejlepším způsobem pro zlepšování se, jak Vám to jen Vaše genetika a Váš celkový zdravotní stav dovolí.

Trénink jógy:Ano

Trénink pilates:AnoToto cvičení se primárně zaměřuje na činnost svalů břišních a zádových svalů. Současně zde procvičujeme i svaly pánevního dna. Celé cvičení se soustředí a vychází z jednoho bodu - středu těla. Toto cvičení je velmi vhodné při rekonvalescenci po úrazech typ zlomená noha či úraz obdobného rázu. Cvičení se zaměřuje na protahování a zároveň zpevňování svalů a šlach. Zatěžujeme zde primárně pomalá svalová vlákna, která jsou typická velkým množstvím krevních kapilár.

Animovaný trénink (animované předcvičování cviků pro správnou techniku cvičení):AnoDo hodinek si můžete nahrát animovaná cvičení. V praxi to znamená, že si můžeme na hodinkách pustit instruktážní animované video, kdy nám například animovaný atlet ukazuje, jak správně technicky cvičit benchpress (tlak činky v leže). Jak známo, správná technika cvičení je základ pro zapojení všech patřičných svalů a vytěžit tak z daného cviku pro tělo maximum. Tyto animovaná cvičení se do hodinek nahrávají přes Garmin Connect a do Garmin Connectu se nahrávají z Garmin Express. Animovaná cvičení si lze pouště tu sportů fitness, jóga, pilates a kardio. Po spuštění daného druhu cvičení uvidíte na displeji jednotlivý krok cvičení, poznámky k cviku (volitelné, cíl cvičení (volitelné) a aktuální data cvičení. Bez nadsázky lze říci, že tato aplikace může být Vaším osobním virtuálním trenérem.
Po vizuální stránce je tato aplikace velmi dobře propracovaná - na obrazovce vypadají cvičící osoby opravdu jako lidé, dokonce i pohyby jsou zcela přirozené. Tato aplikace je pro ty z Vás, kteří chtějí využít hodinek jakožto svého trenéra, velmi příjemnou záležitostí.

Typ: Lze si vytvořit např. 30 minutové cvičení, které si můžete po uložení kdykoliv znovu otevřít a ten samý trénink si odcvičit znovu, např. s těžšími váhami činek. Pokud tento druhý trénink v daném tempu odcvičíte s činkami, které mají vyšší váhu než činky v tréninku předešlém, víte, že jste posílili.

Automatické počítání opakování:AnoTato funkce zajišťuje počítání opakování při rovnoměrném cvičení a kadenci. Automaticky identifikuje cvik a sleduje jej. Pokud cvičíme cvik, kterou hodinky nedokážou snímat (např. legpress, shyby, kliky, lýtkové výpony), po dokončení série si pro pozdější analýzu tréninku lze zadat odcvičený počet opakování do hodinek ručně.
Hodinky dokážou počítat opakování během cvičení, určují Vám tedy i tempo cvičení. Nahrajete-li si cviky do mobilní aplikace Garmin Connect, nahrají se tyto cviky do hodinek a hodinky poté umí automaticky identifikovat cvičení - v daném typu cviku pak dokážou počítat počet prováděných opakování, poznají začátek cvičení, konec cvičení a následně umí oddělit odpočinek mezi sériemi.

Zóny srdečního tepu:AnoRozlišujeme 5 základních úrovní zón tepové frekvence. První, ta nejnižší, je cca. 50% Vaší maximální tepové frekvence a trénink v této zóně tepové frekvence je mírný, pro tělo spíše regenerační. Druhé pásmo tepové zóny je kolem 70% Vaší maximální tepové frekvence a v této fázi tréninku již pálíme tuky a zvyšujeme vytrvalost našeho těla. Ve třetí zóně se Vaše tělo nachází kolem 80% Vaší maximální tepové frekvenci a zde už dochází k zlepšování Vaší fyzické kondice. Čtvrtá zóna je již na 90% Vaší maximální tepové frekvence a zde již vystavujeme tělo náročnému tréninku. A poslední, pátá zóna, je zóna s maximální tepovou frekvencí - zde se již jedná o anaerobní silový až výbušný trénink primárně určený pro nárůst svalové hmoty či maximální efekt síly.

Alarmy srdečního tepu:AnoTato aplikace Vám umožní nastavit si v hodinkách signální upozornění, když je srdeční tep nad nebo pod cílovou zónou nebo Vámi nastaveným rozsahem. Můžete například nastavit hodinky tak, aby Vás upozornily, když váš srdeční tep klesne pod 130 tepů za minutu.

Mnoho osobních přehledů o zdraví a pohybu poskytovaná nositelnou elektronikou Garmin je založena na měření srdečního tepu1. Patří mezi ně například funkce celodenního sledování zatížení (Stress Score), sledování tělesné energie (Body Battery), frekvence dýchání, sledování spánku a dokonce i počítání spálených kalorií. Srdeční tep je ve spojení s rychlostí chůze, rychlostí běhu nebo údaji z cyklocomputeru (na kompatibilních zařízeních) výchozím údajem i pro posuzování kardiorespirační zdatnosti vyjadřované parametrem VO2 Max.

Lidské srdce provede za průměrnou dobu života přibližně 2,5 miliardy úderů. Každý úder srdce pohání oběhový systém, který rozvádí do těla kyslík, živiny, hormony a další životodárné zdroje. Sled úderů srdce řídí životně důležitý vegetativní nervový systém. Vysílá do srdce pokyny, aby se fyziologicky připravilo na životní výzvy i změny prostředí.

Zóny srdečního tepu jsou rozmezí nebo intervaly s různým rozsahem srdečního tepu, které na sebe navazují. Poskytují jednoduchý nástroj pro plánování tréninku nebo porovnání a popis intenzity úsilí při sportovní aktivitě. Každá z tepových zón má pro trénink a zlepšení kondice svůj význam. Určit tepové zóny není úplně jednoduché a při každém sportu se mohou navzájem lišit. Pro stanovení tepových zón se používá buď jednodušší model, který je pro všechny stejný nebo zátěžový test, který určí hodnoty zón každému individuálně.

Osobní zóny srdeční frekvence představují výchozí bod pro postupné zlepšování efektivity tréninku. U Garmin produktů můžete přizpůsobovat zóny srdečního tepu pro konkrétní aktivity: běh, cyklistiku, plavání… V každém z jednotlivých sportů se pak používá konkrétní nastavení tepových zón. Tepové zóny u Garminu je možné nastavovat ručně, nebo zvolit některý z modelů, který je vypočítá automaticky.

Kalorie podle srdečního tepu:AnoSpotřeba tělesné energie je proměnná na základě Vašeho způsobu života. S tím je spojená spotřeba kalorií. Obecně platí, že podle druhu fyzické aktivity spalujete kalorie různě dle tzv. zón srdečního tepu. Čím je nižší tepová frekvence, tím se v dané aktivitě spalují více tuky jak cukry a čím více jdeme s tepovou frekvnecí nahoru, tím více dává tělo přednost využívat jako zdroj energie cukry oproti tukům.
Kalorie dělíme na aktivní kalorie - to jsou kalorie spálené při jakékoliv fyzické činnosti (Garminy počítají kalorie na základě úrovně aktivity, typu aktivity, věku, výšky, hmotnosti, pohlaví a srdeční frekvence), aktivitu kalorií - zde máme součet aktivních a klidových kalorií, které se počítají během zaznamenané aktivity na vašem zařízení (od okamžiku, kdy spustíte časovač pro aktivitu do okamžiku, kdy časovač zastavíte), spotřebované kalorie - při propojení s aplikací se záznamem jídel zde můžeme sledovat denní příjem jídla a spotřebované kalorie v Garmin Connect, zbývající kalorie - to je počet denních kalorií nad nebo pod cílovou hodnotou kalorií (cíl kalorií – čisté kalorie = zbývající kalorie), čisté kalorie - je to rozdíl přijatých a vydaných kalorií a odpočinkové kalorie - známé jako klidový metabolismus, přesněji řečeno rychlost Vašeho metabolismu v klidu.

Zóny srdečního tepu poskytují přehled o aktuální intenzitě vašeho výkonu. Chcete-li předpovídat přínosy cvičení pro kondici a výkon, je třeba zohlednit kombinaci intenzity, trvání, regenerace a opakování. To platí pro konkrétní cvičení a v širším kontextu tréninkového plánu.

Zóny srdečního tepu odbourávají potřebu odhadu z prvku intenzity ve vzorci.

Když do jednotlivých zón zaměříte vhodný typ tréninku, získáte komplexní tréninkový režim, který vám pomůže získat sílu, vytrvalost, výkon a další pozitiva. Obecně platí, že nižší zóny jsou vhodné pro zahřátí a regeneraci, zatímco vyšší zóny vedou ke zlepšování výkonů. Podívejte se na výchozí nastavení zón srdečního tepu. Pokud si zóny upravíte podle vlastních tréninkových požadavků, nemusí zde uvedený popis odpovídat.

ZÓNA 1 (MAXIMÁLNÍ): 50–60 % MAXIMÁLNÍHO SRDEČNÍHO TEPU
Trénink v zóně 1 by měl být veden klidným, odpočinkovým tempem s rytmickým dýcháním. Zlepšuje se při něm schopnost srdce pumpovat krev a schopnost svalů využívat kyslík. Nejběžnějším typem tréninku v zóně 1 je rychlejší chůze.

ZÓNA 2 (SNADNÁ): 60–70 % MAXIMÁLNÍHO SRDEČNÍHO TEPU
Trénink v zóně 2 probíhá v pohodlném tempu, kdy dýcháte zhluboka, ale stále jste schopni konverzovat. Tento typ je vhodný při rekonvalescenci a jako základní kardiovaskulární trénink. Pomalý běh většinou spadá do zóny 2.

ZÓNA 3 (AEROBNÍ): 70–80 % MAXIMÁLNÍHO SRDEČNÍHO TEPU
Trénink v zóně 3 probíhá ve středním tempu, kdy je udržování konverzace obtížnější. Posilujete přitom plíce a srdce a zvyšujete si vytrvalost. Snadný běh spadá do zóny 3.

ZÓNA 4 (PRAHOVÁ): 80–90 % MAXIMÁLNÍHO SRDEČNÍHO TEPU
V zóně 4 se pohybujete rychlým, až skoro nepříjemným tempem a dýcháte namáhavě. Zlepšujete si zde anaerobní kapacitu a laktátový práh. Do zóny 4 spadá například rychlý běh.

ZÓNA 5 (MAXIMÁLNÍ): 90–100 % MAXIMÁLNÍHO SRDEČNÍHO TEPU
Když dosáhnete zóny 5, pohybujete se obvykle ve velmi rychlém tempu, které nelze udržet delší dobu. Dýchání je velmi namáhavé. Trénink v zóně 5 zvyšuje váš výkon a anaerobní a svalovou vytrvalost.

Procento maximálního srdečního tepu:AnoPokud si v Uživatelským profilu v sekci Zóny srdečního tepu vyberete možnost % maximálního srdečního tepu, můžete prohlížet a upravovat zóny jako procento svého maximálního srdečního tepu.

Procento rezervy srdečního tepu (maximální srdeční tep mínus klidový srdeční tep):Ano

Doba regenerace:AnoHodinky Garmin můžete používat v kombinaci se snímačem srdečního tepu (na zápěstí nebo hruď) a zobrazit si, kolik času vám zbývá do úplné regenerace, po které budete připraveni na další náročný trénink. Dobu regenerace si můžete zobrazit okamžitě po dokončení aktivity. Čas se odpočítává do chvíle, kdy bude optimální zahájit další tvrdý trénink. Pokud byste trénovali během doby regenerace, zotavení na opětovný maximální výkon se prodlouží - i když budete trénovat lehce. Pokud byste chtěli přeci jenom trénovat tvrdě v době regenerace, Vaše tělo nepodá tak optimální výkon, jako když regenerační dobu dodržíte. Regenerace je důležitá - tělo si musí dostatečně odpočinout a opravit poškozené tkáně tréninkem (kvalitním odpočinkem se rozumí spát minimálně 7 hodin, dbát na dostatečný příjem tekutin a ve stravě se zaměřit na bílkoviny).
Po správné regeneraci je tělo připraveno podat minimálně stejný, v lepším případě lepší výkon než v předešlém tréninku. Za určitý čas poznáte své tělo a budete cítit už na začátku tréninku, jak dobře se tělo zregenerovalo od předešlého tréninku a díky tomu si nastavíte obtížnost nového tréninku.

Regenerace je důležitá. Regenerační a obnovovací činnost, kterou vaše tělo provádí po každé aktivitě, je základní předpoklad pro podávání dalších výkonů. Efektivní práce s regeneračními procesy je ale často poměrně obtížná. Všichni víme, že dostat se zpět do formy chvíli trvá, ale jak dlouhá má tato chvíle být?

Nedostatečná regenerace znamená, že vaše těžká dřina nepřinese požadované ovoce. Když své tělo přinutíte k náročnému tréninku, i když ještě neproběhla dostatečná regenerace a obnova po předchozím úsilí, můžete mít potíže. A pokud budete potřeby těla ignorovat dlouhodobě, prudce roste riziko zranění.

Funkce doby regenerace, kterou disponuje řada GPS hodinek Garmin, nabízí vědecky podložené, na míru přizpůsobené informace o tom, jak dlouho potrvá, než vaše tělo plně zregeneruje. Pokud časovač ukazuje nulu, znamená to, že jste připraveni využít další náročný trénink na zlepšování kondice (Training Effect od 3,0 výše) na maximum.

Doporučení ohledně doby regenerace využívají analýzy a interpretaci výkonnostních dat z vašich zaznamenávaných aktivit. Objem úsilí vynaloženého během tréninků se interpretuje na základě vaší aktuální úrovně kondice a historie posledních tréninků. Měří se podle tréninkové zátěže, která je založena na nadměrné spotřebě kyslíku po fyzickém výkonu (EPOC). Doporučení jsou dále upravována s ohledem na zbývající dobu regenerace při zahájení aktuální aktivity, trendy úrovně kondice VO2 Max a poměr krátkodobé (7denní) a dlouhodobé (28denní) tréninkové zátěže.

Nedávno Garmin funkci doby regenerace poprvé vylepšil i o údaje ze sledování zdraví a životního stylu. Kompatibilní zařízení Garmin tak nyní mohou dobu regenerace prodloužit nebo zkrátit i s ohledem na data z celodenního sledování stresu a monitorování spánku a do rovnice vstupuje i vliv každodenních aktivit, aby byl celkový obrázek co nejúplnější.

Díky vylepšení postupů při výpočtu si můžete všimnout, že v případě velmi stresových dní nebo špatného spánku je doporučená doba regenerace před dalším náročným tréninkem delší. Stejně tak platí, že kvalitní spánek, málo stresu a mírné každodenní aktivity mohou doporučenou dobu naopak zkrátit.

Automatický maximální srdeční tep:Ano

Test zátěže VST (měří odchylky tepové frekvence při klidovém postoji po doby 3 minut a posuzuje úroveň stresu na škále od 1 do 100; nízké skóre znamená nízkou úroveň stresu):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Pro bezchybné měření testu zátěže variability srdečního tepu (zkratka VST) musíte mít nasazený hrudní pás a mít tento pás spárovaný s hodinkami (přes Bluetooth).

Poté v klidu po dobu tří minut hodinky provádí test, kdy elektronický systém analyzuje variabilitu srdečního tepu a zjišťuje tak úroveň celkového stresu. To, jaký podáte při sportovní aktivitě výkon, ovlivňuje řada faktorů. Mezi nejdůležitější, které mají přímý vliv na Váš výkon, jsou kvalita spánku, intenzita tréninku, kvalita stravy a celkový celodenní stres. Aplikace Stress Core Vám ukáže na stupnici od 1 do 100, jak jste připraveni na následující trénink - bude-li číslo nižší, je lepší si zacvičit lehký aerobní trénink a tělo moc fyzicky nezatěžovat, naopak, bude-li hodnota nad 90, můžete se směle připravit na náročný trénink, který Vás kondičně zcela jistě posune dopředu.

Vysílání ST (přenáší data ST prostřednictvím zařízení ANT+™ do spárovaných zařízení):AnoVáš srdeční tep lze díky této aplikaci zobrazovat na všech spárovaných zařízeních Garmin. Díky tomu lze sledovat Váš tep např. na akční kameře VIRB během cvičení.

Mnoho osobních přehledů o zdraví a pohybu poskytovaná nositelnou elektronikou Garmin je založena na měření srdečního tepu1. Patří mezi ně například funkce celodenního sledování zatížení (Stress Score), sledování tělesné energie (Body Battery), frekvence dýchání, sledování spánku a dokonce i počítání spálených kalorií. Srdeční tep je ve spojení s rychlostí chůze, rychlostí běhu nebo údaji z cyklocomputeru (na kompatibilních zařízeních) výchozím údajem i pro posuzování kardiorespirační zdatnosti vyjadřované parametrem VO2 Max.

Lidské srdce provede za průměrnou dobu života přibližně 2,5 miliardy úderů. Každý úder srdce pohání oběhový systém, který rozvádí do těla kyslík, živiny, hormony a další životodárné zdroje. Sled úderů srdce řídí životně důležitý vegetativní nervový systém. Vysílá do srdce pokyny, aby se fyziologicky připravilo na životní výzvy i změny prostředí.

Dechová frekvence (během cvičení):ano (s kompatibilním příslušenstvím)Údaje o Vaší tepové frekvenci lze ihned během měření odesílat na zařízení spárovaná s hodinkami. To znamená, že například pokud běžíte, ihned se Vám údaje o Vaší srdeční frekvenci promítají např. do Vašeho mobilního telefonu.

Můžete do určité míry vědomě kontrolovat své dýchání, ale většinou se nadechujete a vydechujete po celý den i noc podvědomě, aniž byste na to mysleli. Důvodem je, že frekvenci dýchání – stejně jako srdeční tep – řídí váš vegetativní nervový systém (VNS). A protože udělované pokyny pocházejí ze stejného zdroje, je pokyn pro dýchání zakódován do stejných zpráv, jaké VNS odesílá do srdce1.

Doba mezi po sobě jdoucími stahy srdce se při nádechu mírně zkracuje a při výdechu prodlužuje. Tento zajímavý jev je znám jako respirační sinusová arytmie. Slovo arytmie může znít hrozivě, ale v tomto případě jde o jev zcela normální a zdravý2.

Obecně platí, že nižší dechové frekvence v klidovém stavu jsou známkou dobré fyzické kondice. Lidé s lepší kondicí mají obvykle dechovou frekvenci nižší, a to i během fyzické aktivity. Po skončení aktivity se k nižším frekvencím také rychleji vracejí.

Běžná dechová frekvence dospělého člověka v klidovém stavu je mezi 12 a 20 nádechy za minutu. Hodnota je u každého člověka jiná a během aktivity bude pravděpodobně vyšší.

Pokud vaše dechová frekvence výrazněji vzroste nebo poklesne pod průměrnou hodnotu v klidovém stavu, může to být známka změny zdravotního stavu nebo problému s kvalitou vzduchu. Mějte na pamětí, že vaše zařízení Garmin není určeno pro lékařské účely. Jakékoliv otázky ohledně naměřených dechových hodnot zodpoví váš lékař nebo jiný kvalifikovaný zdravotník.


CVIČENÍ DECHOVÉ TECHNIKY
Dechové cvičení neboli uvědomělé dýchání může pomoci zvýšit vnímavost, snížit hladinu stresu, zbystřit smysly, zvýšit produktivitu práce nebo zklidnit se před usnutím.

Ve vybraných hodinkách Garmin můžete používat integrovaná dechová cvičení pro procvičování tří různých technik dýchání: zklidnění, koherence a odpočinek a soustředění. Co můžete očekávat při zkoušení jednotlivých technik?


ZKLIDNĚNÍ
Jde o cvičení trvající 10 minut, jehož cílem je připravit tělo na spánek. Pomalu nastupuje, dokud nebudete schopni provádět cyklus: 4 sekundy nádech, 7 sekund zadržení dechu a 8 sekund výdech.


KOHERENCE
Jde o cvičení v trvání 15 minut, které by mělo posílit pocit rovnováhy a klidu, nemá ale navozovat vzrušení nebo přílišné uvolnění. Budete pomalu zklidňovat svůj dech, dokud nedosáhnete rovnovážného stavu 6 sekund nádech a 6 sekund výdech.


ODPOČINEK A SOUSTŘEDĚNÍ
Cvičení trvající 15 minut, jehož cílem je uvést vás do stavu soustředění a koncentrace bez stresu. Tato technika se někdy označuje jako „krabicové dýchání“ nebo „dýchání na 4 doby“ a pomáhá vám dopracovat se k modelu dýchání „4:4:4:4“, tzn. 4 sekundy nádech, 4 sekundy zadržení dechu, 4 sekundy výdech a 4 sekundy zadržení dechu.


Existuje i 5minutová verze tohoto cvičení. Doporučuje se, když vaše hodinky zjistí neobvykle vysoký stres a vydají výstrahu „připomínka odpočinku“.

Po skončení dechového cvičení se na hodinkách zobrazí trvání aktivity, průměrný srdeční tep během aktivity a detekovaná změna stresu následkem dechového cvičení. Každé zaznamenané dechové cvičení můžete zobrazit v aplikaci Garmin Connect™ a prohlížet si grafy frekvence dýchání, stresu a srdečního tepu během relace.

I když se vám možná bude zdát cvičení dechové techniky napoprvé divné, nepřestávejte. Pomocí cvičení se naučíte se lépe kontrolovat své dýchání a začnete si všímat stále větších přínosů. Tato aktivita, stejně jako jakékoliv jiné cvičení, vyžaduje praxi. Rozdílem ale je, že nepotřebujete žádné pomůcky ani lekce. Stačí jen klidné místo a hodinky, které vás cvičením provedou.

Rychlost a vzdálenost pomocí GPS:Ano3D rychlost a vzdálenost umí hodinky spočítat na základě aktivního GPS. 3D rychlost hodinky spočítají díky změnám nadmořské výšky a vodorovného pohybu nad zemí, 3D vzdálenost hodinky spočítají na základě ušlé či ujeté vzdálenosti opět pomocí změn nadmořské výšky a vodorovného pohybu nad zemí. Hodinky vypočítávají tyto dvě informace v datových polích.
Nastavení se provádí v Aktivity a aplikace, vybrat profil aktivity, kde chcete tyto dvě informace získávat, zadejte Nastavení aktivity a poté potvrďte 3D rychlost a 3D vzdálenost (můžete obojí nebo jedno či druhé). A následně aktivujte GPS.

Nastavitelné obrazovky:AnoNastavitelné obrazovky jsou jinak řečeno datová pole. Každá aktivita na displeji hodinek má jiná datová pole a jejich skladbu. Můžete si libovolně měnit pořadí datových polí na displeji, takže pro někoho z Vás budou stačit základní tři datová pole na displeji (např. u běhu by to byl čas, spotřeba kalorií a kadence) a někdo si tam může dát např. šest i více datových polí. V aplikaci Garmin IQ najdete na spoustu sportů a aktivit rozšiřující programy, z nichž mnohé jsou právě datová pole. Nahráním nové aplikace z Garmin IQ si rozšíříte působilost dané aktivity.

Nastavitelné profily aktivit:AnoV hodinkách se zobrazují profily aktivit, které máte v aplikaci Garmin Connect ve svém mobilním telefonu. Dle četnosti používání profilu aktivity si můžete nastavit umístění daného profilu aktivity v seznamu aktivit, tzn. např. pokud často běháte, umístíte si Běh hned nahoru na začátek seznamu.

Možnost stáhnutí tréninkových plánů:AnoV aplikaci Garmin Connect, kterou máte staženou v mobilním telefonu, si můžete naplánovat jednotlivé tréninky a tyto tréninky jednotlivě procházet + stahovat si plánované tréninky do hodinek. Tréninky jsou předpřipravené a Vy si můžete zvolit, zda-li budete chtít trénovat kondiční vytrvalost, silový trénink, pilates, kardio atd. a v mnoha případech si lze nastavit i různé úrovně obtížnosti. Rozsah sportovních profilů (aktivit) je v Garminu obrovský.

Režimy napájení - přizpůsobitelná nastavení baterie při aktivitě:AnoHodinky jsou z výroby nastavené na určitý odběr při daném typu zvolené aktivity. Vy si ale můžete sami upravit či vytvořit svůj nový vlastní režim napájení. Například GPS, která má při plné aktivitě největší odběr z baterie, si lze odpojit od telefonu a tím výrazně šetřit baterii v hodinkách.

Ruční označení okruhu:AnoTato funkce je primárně určená pro běžce. V hodinkách si lze ručně nastavit okruh, který poté budete běžet. Lze si takto nastavit i více okruhů.

Konfigurovatelná upozornění na okruh:Ano

Aklimatizace na teplo a nadmořskou výšku:AnoKaždé tělo pracuje při změně nadmořské výšky a venkovní teploty trochu jinak. Hodinky Garmin Vás umí upozornit, pokud jste se dostali nad 800 metrů nadmořské výšky nebo teplota okolí přesáhla 22 stupňů. Například ve vyšších místech je řidší vzduch, což může mít vliv na Vaší kondici - zde bychom měli přímý vliv okolí na obsah kyslíku v krvi.
Je důležité vědět, že pro aktivaci této funkce je potřeba mít v hodinkách aktivní GPS a mít k dispozici meteorologické údaje např. z Vašeho chytrého telefonu.

VO2 max (běh):AnoS hodinkami Garmin, které umí zobrazovat na svém displeji maximální odhad VO2, můžete sledovat svou celkovou kardiovaskulární zdatnost přímo z hodinek nebo z aplikace Garmin Connect, kterou lze nahrát do Vašeho mobilního telefonu. VO2 max je maximální objem kyslíku (v mililitrech), který můžete spotřebovat za minutu na kilogram své tělesné hmotnosti při Vašem maximálním výkonu.

VO2 max je ukazatelem aerobní zdatnosti a čím je vyšší, tím je Vaše kondička lepší - čím více a rychleji umí Vaše tělo zpracovat kyslík ze vzduchu a dostat jej do svalů, tím lépe zásobujete svaly energií ATP (ATP neboli adenosintrifosfát je molekulární energie vznikající na základě přeměny makroživin - sacharidů, tuků a bílkovin). A s tímto se ruku v ruce zvyšuje Váš výkon, Vaše aerobní vytrvalost. Zkráceně řečeno, čím rychleji dostanete kyslík do těla, potažmo do svalů, tím efektivněji bude Vaše tělo energeticky reagovat na tělesnou aktivitu. Pro zajímavost, nasycení krve kyslíkem se odborně nazývá saturace a u zdravého člověka je 95 - 99%.

VO2 Max určuje hodnotu kardiorespirační kondice a kapacity aerobního výkonu. Možnost posoudit aktuální hodnotu kondice a sledovat změny v průběhu času je pro sportovce klíčová. Může pomoci při nastavování optimálních cílů a hodnocení dosažených pokroků nebo posuzování efektivity tréninku. Může vám také poskytnout potřebnou motivaci, která vás bude hnát k dosažení cílů, které jste si stanovili.

Analytický systém Firstbeat integrovaný do vašich hodinek Garmin při běhu určuje, analyzuje a interpretuje důležitá výkonnostní data a na jejich základě spolehlivě posuzuje hodnotu VO2 Max. Tempo běhu je posuzováno v kontextu toho, jak náročný je takový výkon pro vaše tělo. Vztah mezi interní a externí zátěží (intenzita úsilí a tempo běhu) je obvykle lineární a stabilní. Aby tělo běželo rychleji, musí pracovat usilovněji.

Chytrá analýza dokáže rozpoznat kvalitní data a zajistit, že se pro vyhodnocování úrovně vaší kondice použijí jen ty parametry, které nejvíc vypovídají o vašem výkonu. Z praktického hlediska to znamená, že se nemusíte starat o zrychlování, zpomalování, stoupání, klesání ani zastavování na křižovatkách. Stačí jen běhat běžným způsobem – nemusíte provádět žádné speciální kondiční testy.

Úroveň vaší kondice vyjádřená hodnotou VO2 Max v kombinaci s historií aktivit představují cenný kontext pro přizpůsobení zpětné vazby funkce Training Effect, odhad doby regenerace, určení optimálního rozsahu týdenní tréninkové zátěže a určení aktuálního stavu tréninku.

Za určitých okolností ale může být dosažení stejného tempa pro tělo mnohem náročnější. Dobrým příkladem takových okolností může být běh za horkého či vlhkého počasí nebo ve vysoké nadmořské výšce. Po spárování s kompatibilním telefonem dokáže řada novějších zařízení Garmin jednu nebo více takových podmínek automaticky registrovat a zohlednit jejich vliv na vaše údaje o výkonu.

Rozpoznání a zohlednění vlivu prostředí na výkon vám nejen umožní sledovat, jak dobře se vaše tělo přizpůsobuje aktuálním podmínkám, ale také zvyšuje spolehlivost dalších metrik. Získáváte tak smysluplnější zpětnou vazbu v různých náročných prostředích.

Jedná se například o údaje z datové obrazovky Stav tréninku, která interpretuje změny hodnot VO2 Max v kontextu aktuální tréninkové zátěže a historie aktivit. Pokud by zařízení nezohlednilo vliv nerovného terénu nebo měřitelný pokles kapacity aerobního výkonu vlivem vysoké nadmořské výšky nebo nezvykle horkého počasí, mohl by být stav tréninku vyhodnocen jako neproduktivní nebo nadměrný.

Běh v terénu

Proměnlivé podmínky při běhu v terénu představují pro vás i pro výkonnostní data velkou výzvu. Zvláštní pozornost je nutné věnovat většímu úsilí při kontaktu s nerovným a různorodým terénem.

U vybraných GPS hodinek Garmin proto analytický systém Firstbeat využívá při výpočtu odhadované hodnoty VO2 Max také údaje z akcelerometru. Proměnlivé terénní podmínky jsou tak započítávány do analýzy výkonu, která zohledňuje větší nároky na práci těla.

Jak dlouho trvá, než se tělo přizpůsobí horku nebo vyšší vlhkosti?

Rychlost, s jakou se tělo přizpůsobuje vyšším teplotám, závisí na několika faktorech.

Jedním z nejdůležitějších je rozdíl mezi podmínkami, kterým se chcete přizpůsobit, a vaším běžným prostředím. Čím větší změna, tím déle adaptace trvá.

Dalším faktorem je frekvence a délka tréninků a doba, kterou v novém prostředí strávíte venku. Proces aklimatizace se aktivuje přímým vystavením působení nového prostředí.

Výzkumy ukazují, že pokud v náročném prostředí trávíte denně hodně času venku, může nezbytná adaptace trvat třeba jen týden nebo dva. Sportovci s vyšší hodnotou VO2 Max se obvykle přizpůsobují náročnému klimatu mnohem rychleji – doba aklimatizace u nich může být dokonce až poloviční.


Fyziologické důsledky aklimatizace na teplo:

Zlepšení pocení
Zlepšení reakce podkožního proudění krve
Zlepšení kardiovaskulární stability (schopnost udržet stejný krevní tlak a výkon srdce)
Zlepšení elektrolytické rovnováhy kapalin

VO2 max (trailový běh):AnoAktivací této funkce Vám hodinky umí ukázat maximální odhad VO2 max při minimální tepové frekvenci 70% Vašeho maxima a to minimálně po dobu 10 minut tréninku či závodu. V hodinkách je potřeba mít aktivní profil aktivity nazvaný Trail Running nebo Ultra Running.
VO2 max je maximální objem kyslíku v krvi (měří se v mililitrech na kilogram Vaší hmotnosti), který dokáže Vaše tělo spotřebovat za minutu při Vašem maximálním výkonu. Čím lepší máte kondici, tím vyšší máte VO2 max. VO2 max lze zvyšovat pravidelným tréninkem, ale je potřeba vědět, že každý z nás má své limity dané hlavně geneticky

VO2 Max určuje hodnotu kardiorespirační kondice a kapacity aerobního výkonu. Možnost posoudit aktuální hodnotu kondice a sledovat změny v průběhu času je pro sportovce klíčová. Může pomoci při nastavování optimálních cílů a hodnocení dosažených pokroků nebo posuzování efektivity tréninku. Může vám také poskytnout potřebnou motivaci, která vás bude hnát k dosažení cílů, které jste si stanovili.

Analytický systém Firstbeat integrovaný do vašich hodinek Garmin při běhu určuje, analyzuje a interpretuje důležitá výkonnostní data a na jejich základě spolehlivě posuzuje hodnotu VO2 Max. Tempo běhu je posuzováno v kontextu toho, jak náročný je takový výkon pro vaše tělo. Vztah mezi interní a externí zátěží (intenzita úsilí a tempo běhu) je obvykle lineární a stabilní. Aby tělo běželo rychleji, musí pracovat usilovněji.

Chytrá analýza dokáže rozpoznat kvalitní data a zajistit, že se pro vyhodnocování úrovně vaší kondice použijí jen ty parametry, které nejvíc vypovídají o vašem výkonu. Z praktického hlediska to znamená, že se nemusíte starat o zrychlování, zpomalování, stoupání, klesání ani zastavování na křižovatkách. Stačí jen běhat běžným způsobem – nemusíte provádět žádné speciální kondiční testy.

Úroveň vaší kondice vyjádřená hodnotou VO2 Max v kombinaci s historií aktivit představují cenný kontext pro přizpůsobení zpětné vazby funkce Training Effect, odhad doby regenerace, určení optimálního rozsahu týdenní tréninkové zátěže a určení aktuálního stavu tréninku.

Za určitých okolností ale může být dosažení stejného tempa pro tělo mnohem náročnější. Dobrým příkladem takových okolností může být běh za horkého či vlhkého počasí nebo ve vysoké nadmořské výšce. Po spárování s kompatibilním telefonem dokáže řada novějších zařízení Garmin jednu nebo více takových podmínek automaticky registrovat a zohlednit jejich vliv na vaše údaje o výkonu.

Rozpoznání a zohlednění vlivu prostředí na výkon vám nejen umožní sledovat, jak dobře se vaše tělo přizpůsobuje aktuálním podmínkám, ale také zvyšuje spolehlivost dalších metrik. Získáváte tak smysluplnější zpětnou vazbu v různých náročných prostředích.

Jedná se například o údaje z datové obrazovky Stav tréninku, která interpretuje změny hodnot VO2 Max v kontextu aktuální tréninkové zátěže a historie aktivit. Pokud by zařízení nezohlednilo vliv nerovného terénu nebo měřitelný pokles kapacity aerobního výkonu vlivem vysoké nadmořské výšky nebo nezvykle horkého počasí, mohl by být stav tréninku vyhodnocen jako neproduktivní nebo nadměrný.

Běh v terénu

Proměnlivé podmínky při běhu v terénu představují pro vás i pro výkonnostní data velkou výzvu. Zvláštní pozornost je nutné věnovat většímu úsilí při kontaktu s nerovným a různorodým terénem.

U vybraných GPS hodinek Garmin proto analytický systém Firstbeat využívá při výpočtu odhadované hodnoty VO2 Max také údaje z akcelerometru. Proměnlivé terénní podmínky jsou tak započítávány do analýzy výkonu, která zohledňuje větší nároky na práci těla.

Jak dlouho trvá, než se tělo přizpůsobí horku nebo vyšší vlhkosti?

Rychlost, s jakou se tělo přizpůsobuje vyšším teplotám, závisí na několika faktorech.

Jedním z nejdůležitějších je rozdíl mezi podmínkami, kterým se chcete přizpůsobit, a vaším běžným prostředím. Čím větší změna, tím déle adaptace trvá.

Dalším faktorem je frekvence a délka tréninků a doba, kterou v novém prostředí strávíte venku. Proces aklimatizace se aktivuje přímým vystavením působení nového prostředí.

Výzkumy ukazují, že pokud v náročném prostředí trávíte denně hodně času venku, může nezbytná adaptace trvat třeba jen týden nebo dva. Sportovci s vyšší hodnotou VO2 Max se obvykle přizpůsobují náročnému klimatu mnohem rychleji – doba aklimatizace u nich může být dokonce až poloviční.


Fyziologické důsledky aklimatizace na teplo:

Zlepšení pocení
Zlepšení reakce podkožního proudění krve
Zlepšení kardiovaskulární stability (schopnost udržet stejný krevní tlak a výkon srdce)
Zlepšení elektrolytické rovnováhy kapalin

Stav tréninku (sleduje vaši historii tréninku a trendy úrovně kondice a ukazuje, zda trénujete efektivně):AnoTraining Status Vám dává přehled o Vašich dlouhodobějších tréninkových návycích, abyste měli přehled o tom, jak Váš trénink postupuje. Stav tréninku lze použít k plánování budoucího tréninku a dalšímu zlepšování vaší kondice.

Doplněk Stav tréninku na kompatibilních zařízeních Garmin vám poskytne informace o tom, jak si v tréninku vedete.

Tato dlouhodobá perspektiva umožňuje nadhled nad každodenními změnami a nabízí komplexní obrázek.

Jedinečná mnohovrstevná analýza propojuje trénink s výsledky, kterých dosahujete.

Základem této funkce je schopnost interpretovat změny vaší kondice a vztáhnout je k trendům v objemu a složení tréninku. Kondice se posuzuje podle metriky VO2 Max, která se posuzuje automaticky během venkovních běžeckých a cyklistických aktivit zaznamenávaných pomocí měřiče výkonu.

Pokud je zařízení Garmin schopné sledovat váš stav VST, zohledňuje při výpočtu stavu tréninku i tuto metriku. Stav VST poskytuje informace o tom, jak vaše tělo zvládá požadavky na regeneraci po absolvovaných aktivitách i nároky běžného života a okolního prostředí. Přidání této informace pomůže vytvořit komplexnější, ucelenější obrázek o vaší osobní situaci. Tyto údaje také systému umožní poskytovat výsledky i v případě, pokud nemáte k dispozici pravidelné informace o kondici získávané z měřiče výkonu při běhu nebo jízdě na kole venku.

V některých situacích se do výpočtu zahrnují i informace o vašem zaměření zátěže. To znamená, že se zohledňuje nejen celková zátěž vašich aktivit, ale také to, jak je tato zátěž rozložena do intenzivního a méně intenzivního aerobního úsilí a anaerobního tréninku.

Můžete tak trénovat produktivněji, protože máte k dispozici konkrétní informace založené na vaší osobní situaci.


Systém vám zobrazí stav tréninku teprve v okamžiku, kdy má dostatek informací, aby mohl posoudit vaši situaci. Pokud si z jakéhokoli důvodu nepřejete, aby byla vaše aktuální situace posuzována, můžete stav tréninku kdykoli pozastavit .

Stav Interpretace

Stoupající Dosahujete ideální závodní formy. Vaše kondice roste navzdory aktuálnímu snížení celkové zátěže. Tento stav může nastat během fáze zvolnění tréninkového programu, kdy vaše dosavadní úsilí vytvořilo vhodné podmínky pro úspěch.

Produktivní Vaše kondice obecně roste díky efektivnímu tréninkovému úsilí. Pokud pravidelně neběháte nebo nejezdíte na kole, může být váš trénink považován za produktivní i v případě, pokud váš stav VST zůstává vyvážený i během náročnějších tréninkových období.

Udržování Vaše úsilí je dostatečně intenzivní, aby podporovalo vaši aktuální úroveň kondice, nejsou však vidět žádné zjevné známky jejího zlepšování. Pokud se chcete odrazit k lepším výkonům, hledejte klíč v zaměření zátěže.

Přetížení Vaše schopnost výkonu je momentálně omezena – pravděpodobnou příčinou je nedostatek regenerace. K této situaci může docházet například v období neobvykle velké tréninkové zátěže. Návrat k normálu po náročných aktivitách mohou blokovat i různé zdravotní obtíže nebo životní styl. Doporučujeme zvolnit, než si tělo dostatečně odpočine.

Neproduktivní Zdá se, že vaše kondice klesá, ale nemusí to být nutně způsobeno příliš intenzivní tréninkovou zátěží. Pokud máte zaměření zátěže dobře vyváženo, možná je čas zaměřit se na jiné faktory, jako je výživa, každodenní stres nebo kvalita spánku.

Nadměrná Vaše krátkodobá tréninková zátěž je výrazně vyšší než obvykle a vaše tělo má problém se s tím vyrovnat. Výsledkem může být klesající výkon a nízký nebo nevyvážený stav VST.

Regenerace Vaše aktivity jsou méně náročné než obvykle a vaše kondice buď zůstává stejná, nebo mírně klesá.

Podtrénování Úroveň vaší kondice klesá kvůli delší pauze od pravidelných náročnějších aktivit.

Žádný stav Zařízení nemá dostatek informací, aby mohlo vaši situaci posoudit.

Pozastaveno Funkci jste v nastavení zařízení pozastavili.

Tréninková zátěž (celková tréninková zátěž za posledních 7 dní počítaná z odhadované hodnoty EPOC):AnoPro výsledek tréninkové zátěže musíte sečíst nadměrnou spotřebu kyslíku po tréninku nebo měření EPOC za posledních sedm dní. S přihlédnutím k Vaší kondici zařízení Garmin spočítá toto měření a porovná je s Vaší dlouhodobější tréninkovou zátěží. Výsledek Vám napoví, zda-li je tato zátěž optimální.
A co je vlastně zkratka EPOC? EPOC je stav těla, kdy po ukončení fyzické aktivity tělo stále spotřebovává kyslík ve větší míře. Jakoukoliv fyzickou aktivitou burcujete tělo k práci a narušujete jeho stav normálu - klidu. Reakcí těla je uvézt tělo v co nejkratším čase zpět do normálu. Primární účel všech tréninků je být o něco lepší než byl trénink předešlý, to znamená, že tělo musí vynaložit více energie na to, aby se opět vrátilo do normálu. EPOC je defakto indikátor, kolik práce muselo tělo vynaložit, aby se vrátilo zpět do normálu doplněné navíc o energii, jejíž potřeba vznikla na základě např. těžšího tréninku oproti minulému. Základem měření je to, že kyslík použitý Vaším tělem přímo souvisí s množstvím energie, kterou spotřebovává.

Zde máme tři základní informace o tréninkové zátěži, dle kterých můžeme optimalizovat naše tréninky:
Vysoká – Na základě vaší aktuální kondice a nedávných tréninkových návyků může být vaše tréninková zátěž příliš vysoká na to, aby přinesla pozitivní výsledky. Tento stav může přiblížit Vaše tělo k tzv. přetrénování. Práh k tomuto stavu ovlivňuje např. Vaše genetika, stravovací návyky, kvalita odpočinku atd.
Optimální – Tato řada je ideální pro udržení a zlepšení vaší kondice. Vaše kondice půjde nahoru.
Nízká – Vaše tréninková zátěž je vzhledem k vaší aktuální kondici a tréninkovým návykům nízká. Tomuto stavu se říká podtrénovanost a znamená to, že jste tělu nedali dostatečný impuls pro zlepšování.

Tréninková zátěž je metrika založená na hodnotě nadměrné spotřeby kyslíku po fyzickém výkonu (EPOC). Pomůže vám porozumět fyziologickému vlivu vašich aktivit a následným nárokům na zotavení. Kompatibilní zařízení Garmin nabízejí přehled tréninkové zátěže na základě jednotlivých aktivit nebo jako kombinaci vlivu nedávných aktivit. Druhá jmenovaná perspektiva je klíčem k efektivním tréninkovým strategiím.

Tréninková zátěž označuje náročnost jednotlivých aktivit.

Aktuální tréninková zátěž sleduje kombinaci fyziologického vlivu nedávno zaznamenaných aktivit.

Využívá vážený klouzavý průměr, který odráží zátěž kladenou na vaše tělo každý týden. Když zaznamenáte novou aktivitu, přidá se celková výsledná zátěž k vaší aktuální krátkodobé zátěži. Vliv aktivity se pak během následujících 10 dnů postupně zmenšuje a kombinovaná celková zátěž se normalizuje tak, aby odpovídala 7dennímu oknu.

Starší zařízení využívala 7denní perspektivu zátěže, která jednoduše kombinovala vliv všech aktivit zaznamenaných za posledních 7 dnů.


TRÉNINKOVÁ ZÁTĚŽ ZALOŽENÁ NA HODNOTĚ EPOC
EPOC umožňuje měření vlivu fyzické aktivity na tělo podle toho, kolik práce musí po aktivitě vynaložit na regeneraci a obnovu. Jedná se o energii, kterou je potřeba vydat na obnovení dynamické rovnováhy neboli homeostázy.

Spotřebovaný kyslík je nepřímým indikátorem množství energie, které tělo potřebuje, aby se dalo znovu dohromady a líp se připravilo na další výzvu. Díky měření objemu kyslíku, který tělo spotřebovává po tréninku, v porovnání s běžným stavem, získávají fyziologové a sportovní vědci jasnou představu o vlivu dané aktivity.

Analytický systém Firstbeat Analytics™ integrovaný do hodinek Garmin analyzuje data o srdečním tepu a s využitím pokročilých matematických modelů a strojového učení věrohodně předpovídá navyšování EPOC v reálném čase.

Zaměření tréninkové zátěže:AnoPro maximální výtěžnost z tréninku a s tím ruku v ruce spojený lepší výkon v dalším tréninku a celkové zlepšení kondice je dobré trénink rozdělit do tří skupin:

1. Rozcvičení s nízkou intenzitou (zahřátí svalů - ideální příprava těla pro následný aerobní a anaerobní trénink)
2. Aerobní cvičení (např. kardio, středně intenzivní aktivita)
3. Anaerobní cvičení (silové, vysoce intenzivní cvičení)

Po cca. 7 dnech tréninku Vám aplikace Garmin sdělí, jaký typ tréninku cvičíte, resp. s jakou intenzitou. Zda-li cvičíte trénink s nízkou, optimální či vysokou intenzitou. Nízká intenzita nedodá pro Vaše dělo dostatečný impuls pro zlepšování, vysoká zase může Vaše tělo rychle přetrénovat. Ideální je střed, tedy optimum. A úplné podrobnosti o Vašich tréninzích získáte ze zařízení Garmin po 4 týdnech. Zaměření tréninkové zátěže Vám ukáže, jak si nastavit další trénink, abyste se nepodtrénovali nebo naopak nepřetrénovali a zvolili to správné optimum pro zlepšování své kondice a výkonu.

Tréninkový efekt (aerobní):AnoAerobní trénink je fyzická aktivita za střední až zvýšené tepové frekvence po delší čas (např. 1 - 2 hodiny). Dochází zde k přímému pálení tuku během aktivity, na rozdíl od anaerobního tréninku však efekt pálení tuků mizí krátce po tréninku. Ideální pro tvarování postavy je kombinace aerobního a anaerobního tréninku.

Tréninkový efekt (anaerobní):AnoAnaerobní trénink je fyzická aktivita vykonávaná za intenzivního výkonu během krátkého časového úseku. V nejvyšším možném výkonu nám zde stoupá tepová frekvence na maximum. Tento trénink je převážně silový a výbušný, má primárně tu výhodu, že díky tomuto typu tréninku dochází k nárustu svalové hmoty a ta poté pálí kalorie ještě dlouho po tréninku.

Hlavní přínos fyzické aktivity (štítky training effect):AnoTento profil aktivity Vám ukazuje, jaký efekt má cvičení na Vaše tělo - na Vaší kondici. Čím lepší má trénink vliv na Vaší kondici, tím vyšší bude tréninkový efekt. Údaje pro toto měření si bere zařízení Garmin z Vašeho uživatelského profilu, srdeční frekvence a trvání Vašeho fyzického výkonu včetně jeho intenzity. Toto systém porovnává s tréninky staršími a následně vyhodnocuje.

Vylepšené sledování doby regenerace:AnoNa zotavení a následnou ideální připravenost těla na další trénink má vliv spoustu aspektů. Aplikace pro výpočet doby regenerace si bere zařízení Garmin z tréninkového efektu Vašeho posledního cvičení, čas odpočinku (tedy čas mezi tréninky) a případné cvičení mezi tréninky (toto mezitréninkové cvičení prodlužuje dobu regenerace). Vylepšené sledování doby regenerace bere v potaz Vaší kvalitu spánku, úroveň stresu, dostatečnou intenzitu tréninku a výši úrovně intenzity denní činnosti (např. Vaší pohybovou aktivitu v práci). Např. pokud cvičíte s činkami pro náběr svalové hmoty, je pro Vás kvalita spánku a co nejnižší úroveň stresu klíčová.

Regenerace je důležitá. Regenerační a obnovovací činnost, kterou vaše tělo provádí po každé aktivitě, je základní předpoklad pro podávání dalších výkonů. Efektivní práce s regeneračními procesy je ale často poměrně obtížná. Všichni víme, že dostat se zpět do formy chvíli trvá, ale jak dlouhá má tato chvíle být?

Nedostatečná regenerace znamená, že vaše těžká dřina nepřinese požadované ovoce. Když své tělo přinutíte k náročnému tréninku, i když ještě neproběhla dostatečná regenerace a obnova po předchozím úsilí, můžete mít potíže. A pokud budete potřeby těla ignorovat dlouhodobě, prudce roste riziko zranění.

Funkce doby regenerace, kterou disponuje řada GPS hodinek Garmin, nabízí vědecky podložené, na míru přizpůsobené informace o tom, jak dlouho potrvá, než vaše tělo plně zregeneruje. Pokud časovač ukazuje nulu, znamená to, že jste připraveni využít další náročný trénink na zlepšování kondice (Training Effect od 3,0 výše) na maximum.

Doporučení ohledně doby regenerace využívají analýzy a interpretaci výkonnostních dat z vašich zaznamenávaných aktivit. Objem úsilí vynaloženého během tréninků se interpretuje na základě vaší aktuální úrovně kondice a historie posledních tréninků. Měří se podle tréninkové zátěže, která je založena na nadměrné spotřebě kyslíku po fyzickém výkonu (EPOC). Doporučení jsou dále upravována s ohledem na zbývající dobu regenerace při zahájení aktuální aktivity, trendy úrovně kondice VO2 Max a poměr krátkodobé (7denní) a dlouhodobé (28denní) tréninkové zátěže.

Nedávno jsme funkci doby regenerace poprvé vylepšili i o údaje ze sledování zdraví a životního stylu. Kompatibilní zařízení Garmin tak nyní mohou dobu regenerace prodloužit nebo zkrátit i s ohledem na data z celodenního sledování stresu a monitorování spánku a do rovnice vstupuje i vliv každodenních aktivit, aby byl celkový obrázek co nejúplnější.

Díky vylepšení postupů při výpočtu si můžete všimnout, že v případě velmi stresových dní nebo špatného spánku je doporučená doba regenerace před dalším náročným tréninkem delší. Stejně tak platí, že kvalitní spánek, málo stresu a mírné každodenní aktivity mohou doporučenou dobu naopak zkrátit.

Doporučené denní tréninky:AnoTento profil Vám nabízí takové tréninky, které budou zlepšovat Vaší kondici s ohledem na Vaše tělo (údaje si hodinky vyhodnocují např. z posledního tréninku, kvality spánku, intenzity posledního tréninku atd.). Nedostanete se tedy ani do stavu podtrénovanosti, ani do stavu přetrénovanosti.
Zde můžete vidět na doporučené denní tréninky po celý týden. Přizpůsobí se po každém běhu tak, aby odpovídaly vašemu výkonu, regeneraci a nadcházejícím závodům v kalendáři aplikace Garmin Connect v telefonu.

Nastavitelná upozornění:AnoDíky této aplikaci Vás můžou hodinky např. zvukovým či vibračním systémem upozorňovat na Vámi nastavené časové úseky. Jsou tři typy upozornění:
1. Upozornění na předpokládané spálení počtu kalorií (toto upozornění je pouze 1x) - nastavíte-li si v zařízení Garmin určitou výši počtu spálených kalorií, jakmile tohoto stavu během tréninku dosáhnete, hodinky Vás automaticky upozorní.
2. Rozsahové upozornění - např. nastavíte-li si, že chcete dané cvičení cvičit v režimu tepové frekvence od 60% do 70% Vaší tepové frekvence, hodinky Vám vydají signál ve chvíli, kdy tuto Vámi zadanou zónu opustíte.
3. Ruční nastavení alarmu - toto je klasické nastavení buď nějaké hodnoty nebo časového úseku. Když jdete např. aerobně cvičit a víte, že prvních 30 minut pálí tělo primárně cukry a až po těchto 30 minutách si začne brát tělo energii z tuků, nastavíte si na hodinkách interval 30 minut a hodinky Vás po uplynutí tohoto času upozorní.

Zvukové výzvy:Ano

Čas ukončení:AnoTento sportovní profil je velmi užitečný pro ty z Vás, kteří běhají tzv. na cíl. V hodinkách si vyberete nebo nastavíte Vaší vzdálenost k cíli a na základě Vašeho aktuálního výkonu se Vám zobrazí čas, který Vám zbývá k dosažení cíle. Přednastavené profily jsou 1 míle, 5 kilometrů, 10 kilometrů, půl maratónu a maratón. A nebo si nastavíte svoji délku trati, svoji vzdálenost.

Virtual partner:AnoV této aplikaci si můžete nastavit rychlost a tempo Vašeho virtuálního partnera a utkat se s ním v závodě. Na displeji můžete vidět, kdo v závodě vede. Současně můžete sledovat i vteřinový rozdíl.

Závod v aktivitě:AnoTento sportovní profil Vám umožní zadat si Váš dřívější závod jako svého virtuálního soupeře. Poté můžete během aktivity sledovat, jak daleko před Vámi či za Vámi nyní jste - je to tedy přímá spojitost dřívější aktivity s nynější. Defakto závodíte sami se sebou a vidíte, jak se moc se zlepšujete.

Automatické aktivity Multisport:Ano

Navigace po trase:AnoNa displeji hodinek po aktivaci mapy a trasy se můžete nechat navigovat dobře viditelnými šipkami, které Vám ukazují, jakým směrem se máte ubírat. Současně Vám dají vědět, blíží-li se další odbočka a kudy máte jet. Nastavíte-li si Vaší trasu např. v Mapy.cz a nahrajete si ji do hodinek, pootevření např. profilu Turistika se Vám zobrazí mapa a celá Vámi nastavená trasa. A na této trase Vám šipky jakožto ukazatele správného směru určují Váš směr.

Segmenty Garmin Live:AnoTato aplikace nám umožní závodit s virtuálními partnery, které si vytvářejí přímo sami uživatelé. Osobní výsledky uživatele se vyhodnocují oproti ostatním uživatelům komunit Garmin Connect nebo Strava. Na rozdíl od virtuálního partnera, kterým jsou v případě nastavení sportovní aplikace Virtual partner samotné hodinky, tato aplikace nám umožní závodit přímo s lidmi, kteří mají nastavený tento profil.

Segmenty Strava Live:AnoTato aplikace Vám umožní závodit se soupeři, kteří též sdílejí své výkony v této aplikaci. Výhodou této aplikace je to, že se do této skupiny mohou přihlásit nejen uživatelé Garminů, ale i jiných značek, takže např. Polar nebo Suunto. Tím se podstatně zvětšuje objem závodících a tudíž i Vaší konkurence. Tento program je opravdu vysoce motivační, protože proti Vám nestojí žádný virtuální počítačový soupeř, ale soupeř opravdový, živý. Pokud ale budete chtít, tato aplikace Vám umožní nastavení si vlastního virtuálního soupeře, se kterým poté můžete soupeřit.
Tento živý soupeř ovšem není na obrazovce vidět, Vy zde máte výsledky Vašich soupeřů a s nimi závodíte. Můžete např. závodit o krále hory (KOM), královny hory (QOM) nebo rekord dané trati (CR).
Profil aplikace Strava Vám ukazuje Váš nejlepší dosažený čas, Váš poslední čas, Váš poslední nejlepší čas, čas soupeře, který je nyní před Vámi v žebříčku a stanovený čas, který chcete docílit. Máte-li aplikaci Strava staženou v hodinkách, nemusíte mít během sportovní aktivity telefon u sebe, plně postačí mít hodinky na svém zápěstí.
Máte-li tuto aplikaci aktivní, je potřeba mít zapnutou GPS, která Vás v hodinkách vede naprosto přesně. Spolu s GPS Vám aplikace na hodinkách zobrazí výsledný čas a porovná ho s časem posledním. Současně Vám tedy ukáže, zda-li jste byli horší nebo lepší oproti minulému závodu. Trasy jsou rozdělené na tzv. segmenty a tyto segmenty si můžete jednotlivě dle Vaší potřeb měnit (načasování, mapy atd.).

Plánovač okružní trasy (běh a jízda na kole):AnoTento sportovní profil Vám umožní nastavit si dle zadané vzdálenosti a směru (v Navigaci) vlastní okružní cestu.

Výpočet trasy podle oblíbenosti Trendline™:AnoTrendline Popularity Routing využívá miliardy mil dat z aplikace Garmin Connect. Díky této velmi propracované funkci můžete ve svých hodinkách najít a sledovat ty nejlepší cesty, ať už chcete jet na kole nebo se chcete věnovat běhu. Níže jsou uvedeny některé klíčové body směrování popularity trendových linií:

Funguje automaticky, když se na vašem zařízení Garmin vytvoří okružní trasa pro kolo nebo běh
Umožňuje vytvářet trasy na základě frekvence tras, které komunita Garmin Connect používá
Pomáhá vám najít nejlepší trasy pro aktivity na cestách i mimo ně, kterými cestovali vaši kolegové uživatelé Garmin
Učí se z uživatelských dat, která byla nahrána do Garmin Connect, aby se zlepšily možnosti trasování v budoucích aktualizacích map zařízení
Nebere v úvahu vyhýbání, které jste mohli nakonfigurovat na svém kole nebo nastavení trasy

Zámek obrazovky a tlačítka:AnoMáte-li hodinky vybavené vedle tlačítkového ovládání ještě ovládání pomocí dotykové obrazovky, tato funkce Vám zajistí uzamčení dotykové obrazovky i tlačítek, aby nedošlo např. při nějaké sportovní aktivitě k nechtěné změně údajů díky neúmyslnému promáčknutí tlačítka či nechtěnému dotyku displeje.

Zkratky:AnoV hodinkách Garmin si můžete v hlavním Menu v sekci Zkratky nastavovat, jaké tlačítka budou vyvolávat dané určité typy aplikací. Tlačítka reagují na dlouhý a krátký stisk, např. chceme-li při sportu poslouchat hudbu a ovládat ji rychlým způsobem, vložím si Hudbu do levého spodního tlačítka. To uděláme tak, že v hlavním Menu si v sekci Zkratky vložíme Ovládání hudby do levého spodního tlačítka a potvrdíme. Poté, ze základní obrazovky času, budu-li chtít rychle poslouchat hudbu a nehledat ji sáhodlouze v Menu, přidržím levé spodní tlačítko a ihned se mi otvírá aplikace pro ovládání hudby.

Automatické procházení:AnoTuto funkci můžete použít k automatickému procházení všemi obrazovkami na displeji hodinek s údaji o aktivitě, když máte spuštěn časovač.

Historie aktivity v hodinkách:AnoV historii můžete procházet předchozí aktivity, které jste si do hodinek uložili.

Physio TrueUp:AnoPhysio TrueUp je funkce Garmin Connect, která udržuje fyziologická data synchronizovaná mezi více zařízeními. Jsou to:

VO2 max
FTP a výkonové zóny
Čas pro zotavení
Doba zotavení se aktualizuje pouze tehdy, když je na všech zařízeních povolena funkce Physio TrueUp.
Tréninkové zatížení
U účtů s cyklistickými počítači a hodinkami Edge se ujistěte, že jste Edge před zahájením jakékoli nové aktivity synchronizovali. Pokud tak neučiníte, bude se 7denní tréninková zátěž lišit mezi Edge, hodinkami a/nebo stránkou Garmin Connect Training Status.
Zaměření tréninkové zátěže
Teplo/nadmořská aklimatizace
Prediktor rasy
Widget poslední aktivity/sportu
Widgety Poslední běh/jízda/plavání
Týdenní a měsíční úhrny
Spánek

Dostupné profily pro běh:Běh, běh na oválu, běh na pásu, halový běh, trailový běh, virtuální běh, ultra běhMezi tyto sportovní profily patří:

Běh
Venkovní běh na dráze
Běh na pásu
Halový běh na dráze
Virtuální běh
Běh v terénu

Vzdálenost, čas a tempo podle GPS:AnoS aktivací tohoto profilu můžete dosáhnout stanoveného cíle dle Vašeho tempa a rychlosti. Během tréninkové aktivity vám zařízení v reálném čase poskytuje zpětnou vazbu ohledně toho, jak blízko jste k dosažení tréninkového cíle. Po nastavení Vám aplikace ukáže odhadovaný čas projití cílem. V aplikaci lze též nastavit Pouze vzdálenost (zde můžete zadat vlastní vzdálenost nebo si vybrat s přednastavitelné vzdálenosti), Vzdálenost a čas (cílem je ujít / ujet určitou vzdálenost za určitý čas) nebo Vzdálenost a Tempo a rychlost (zde si lze nastavit tempo, rychlost a čas ukončení trasy).

Zpět na start:AnoTato funkce Vám umožní vrátit se zpět na Vaše výchozí místo. V hodinkách si v menu zvolíte Navigace a zde si zaškrtnete Zpět na začátek. Na mapě se Vám zobrazí cesta zpět z daného místa, kde se nyní nacházíte k místu, odkud jste vyšli a kde byla aktivována GPS.

Režim UltraTrac (UltraTrac je funkce umožňující pravidelné vypínání GPS a tímto výrazného šetření baterie. Jestliže je funkce GPS vypnutá, používá zařízení k výpočtu rychlosti a vzdálenosti senzor zrychlení):AnoGPS režim je jedna z funkcí hodinek, která nejvíce vybíjí baterii. V mnoha případech není nutné mít zapnutou GPS nonstop, pro poměrně přesné určování polohy či trasy zcela postačí příjem signálu např. jednou za hodinu. Tato funkce se nazývá Expediční aktivita GPS - přepnutím zařízení do úsporného režimu dochází k výraznému šetření baterie, jednou za hodinu se automaticky na potřebný čas aktivuje příjem satelitního signálu pro shromaždění bodů GPS prošlé trasy pro konečný výsledek určení Vaší trasy, případně Vaší pozice.
Před použitím režimu UltraTrac je dobré několikrát vyběhnout ven a aktivovat režim GPS, abyste zařízení zkalibrovali. Poté, po aktivaci režimu Ultra Trac, zařízení přijímá navigační satelitní signál cca. 1x za hodinu. V čase, kdy je GPS neaktivní, zařízení používá akcelerometr k výpočtu rychlosti a vzdálenosti.

Po cestě:AnoNástroj Po cestě poskytuje informace o blížících se polohách po trase nebo cestě, kterou jedete. Můžete si zobrazit blížící se body zájmu, například restaurace, čerpací stanice nebo odpočívadla. Při jízdě po dálnici můžete také sledovat informace a dostupné služby pro blížící se výjezdy a města, podobně jako na dálničních dopravních tabulích.

Výpočet plochy:Ano (pomocí Connect IQ™)Výpočet plochy se provádí tak, že na hodinkách stisknete tlačítko GPS a aktivujete aplikaci Výpočet plochy. Poté obejdete obvod plochy, kterou chcete změřit a stisknutím tlačítka GPS vypočítáte velikost plochy.

Podpora snímače rychlosti a kadence (se snímačem):AnoUmístěním senzoru rychlosti kamkoliv k náboji kola a automaticky se zkalibruje a Vašimi hodinkami. Při jízdě poté na hodinkách uvidíte, jakou rychlostí jedete. Senzor kadence se umísťuje na šlapku kola a detekuje zdvihy pedálu za minutu. Obě zařízení jsou propojená s hodinkami pomocí bezdrátového komunikačního systému Bluetooth® nebo ANT+®.

Aplikace Toe-To-Toe™ Challenges:AnoMá-li Vaše dítě hodinky Garmin nebo chytrý náramek Garmin s krokoměrem, můžete na základě propojení Vašich hodinek a hodinek Vašeho dítěte sledovat, kolik kroků Váš syn nebo Vaše dcera udělali. Můžete zahájit i soutěž např. se sourozenci, kdo udělá nejvíce v daný den kroků.

Další sporty (např. tenis vč. počítání skóre, jezdectví, volejbal, squash, InLine brusle atd.):Ano

Duální mřížkové souřadnice:AnoDuální mřížkové souřadnice poskytují GPS souřadnice ve standardním formátu polohy (zeměpisná šířka a délka) a ve Vámi zvoleném formátu polohy (například MGRS). Tato funkce je užitečná v případě, kdy je zapotřebí dvou různých formátů souřadnic.

Race Predicor (Předpověď závodu):AnoRace Predictor projektuje ideální čas závodu na různé vzdálenosti jako je 5 km, 10 km, půlmaraton a celý maraton. K tomuto výpočtu lze přistupovat z widgetu výkonu hodinek. Hodinky budou využívat VO2 max.

Podpora kartografie ke stažení:AnoPro podrobné zobrazení map kartografie naplňuje a rozšiřuje obsah map.

Spánek:Ano (pokročilý)Pokročilé sledování spánku mají všechny hodinky Garmin, které umí měřit Vaší tepovou frekvenci. Kvalitu spánku Vám hodinky určují z fází spánku (Lehký spánek - tzv. příprava těla na spánek, hluboký spánek - tělo hloubkově odpočívá a nabírá síly + regeneruje a REM spánek - v této fázi je mozek aktivní a většinou se zdají sny), pulzní oxymetrie (saturace kyslíku v krevním řečišti - ideální je 95 - 98%, saturace je přímo závislá na tlaku kyslíku v krvi) a funkce, která Vám umí spočítat, kolik dechů uděláte během jedné minuty. Tyto údaje si hodinky vyhodnotí na základě tepové frekvence a variability srdeční frekvence (variabilita srdeční frekvence je délka časového období mezi jednotlivými srdečními tepy).
Na základě kvality spánku Vám hodinky dokáží ráno říci např. i celkový stav Vaší energie na nový den, resp. jak kvalitně si tělo spánkem odpočinulo.

Expediční aktivita GPS:AnoTato funkce prodlužuje životnost baterie. Deaktivací několika funkcí, převážně ne až tolik podstatných, se odběr baterie sníží. Této funkci se jinak říká "rozšířené sledování".
V tomto režimu hodinky odesílají pravidelně záznam o trase. V každém intervalu odesílání hodinky zaznamenávají bod trasy a přenesou jej přes satelitní síť, i když se pohybujete.
Jedná se o tyto funkce:

Bluetooth
Navigace
Interval protokolu

Zapnete-li některou z těchto funkcí ručně, toto ruční nastavení je nadřazené režimu rozšířeného sledování, tedy tato ručně nastavená funkce bude aktivní, i když máte aktivní rozšířené sledování. V režimu rozšířeného sledování se umí obrazovka přepnout do režimu spánku, kdy je neaktivní a tedy vypadá jako vypnutá. Zmáčknutím tlačítka probudíte obrazovku a hodinky můžete zase normálně používat.

Měření výkonu:Ano (s kompatibilním měřícím zařízením)Měření fyzického výkonu práce se uvádí ve Wattech na kilogram Vaší hmotnosti. Watty jsou číselné vyjádření Vašeho výkonu, přesněji řečeno, jaký stabilní výkon dokážete podat v určitém časovém úseku. Technicky řečeno, čím více Wattů umí Vaše tělo vygenerovat, tím více práce v dané aktivitě dokážete vytvořit. A čím více energie umí Vaše tělo vytvořit, tím jste efektivnější při nižší tepové frekvenci nebo při vyšším tempu fyzické aktivity.
Vaší energii přepočtenou na Watty lze vypočítat. Výsledek Vám napoví, jakým tempem můžete běžet nebo jet na kole daný závod. Například, pokud byste chtěli běžet 200 metrů za 23 vteřin na 100 metrů. Je potřeba vyvinout rychlost 100 : 23 = 4,34 m/s. Váš odpovídající příkon je 4,34 m/s x 1,04 (specifická spotřeba energie - ECOR) x Vaše Váha (např. 80kg) = 360 Wattů. A stejně si lze vypočítat i např. jízdu na kole.

Příklad pro běh: osobní výpočet Wattů je vhodný zejména pro skutečnost, jakým tempem mám běžet daný závod, abych ho zaběhl s danou energií mého těla co nejefektněji. Je důležité brát v potaz např. kopcovitý terén - vypočet mého tempa pro nadcházející závod je proto dobré vytvářet v terénu odpovídajícím terénu, který bude v nadcházejícím závodě. V daném tempu tedy záleží na tom, kolik energie (síly odrazu nohy od země) vynaložím do každého kroku. A čím více umím vložit energie do každého kroku v daném tempu, tím rychleji poběžím s tím, že doběhnu do cíle v pro mě nejlepším čase, který moje tělo dokáže zaběhnout. Tuto hodnotu můžeme aktuálně sledovat na hodinkách během fyzického výkonu a tak máme neustále přehled o našem výkonu.

Obecně lze říci, že tréninky řízené výkonem (Watty) jsou přesnější než tréninky podle tepové frekvence. Tepová frekvence se totiž může měnit v různých situacích a většinou má zpožděnou reakci na změnu zátěže.

Detekce běhu, chůze a stání:AnoTato aplikace Vám ukáže poměr běhu, chůze a stání.

Kontury greenu (s členstvím Garmin Golf):AnoAnalýza dat Zelené kontury (Green Contour) Vám pomůže se dostat do nejlepší možné pozice pro odpal i v těch nejnáročnějších místech golfového hřiště, jako je například prudký spád greenu nebo komplikovaná střelba do kopce.

Metriky výkonu:AnoK dispozici jsou pokročilé metriky tréninku, jako je například dynamika běhu, VO2 Max, stav aklimatizace podle teploty a nadmořské výšky, regenerační asistent, tréninkový efekt, vyhodnocení týdenní a měsíční tréninkové zátěže a další.

Běžecké lyžování:AnoPo spárování s hrudním pásem HRM-Pro™ Plus (prodává se samostatně) vám metrika lyžařského výkonu pomůže měřit aktuální zátěž při tréninku na běžkách.

Data na mapovém displeji:AnoZobrazte si důležité informace přímo na mapové stránce. Sledujte průběh trasy, okolní orientační body a důležitá datová pole na jediné obrazovce bez nutnosti přepínání.

Podrobné mapy České republiky:AnoK hodinkám dostanete voucher, díky kterému si do hodinek nahrajete podrobné mapy České republiky. Czech Topo mapy jsou v rozlišení odpovídajícím měřítku 1:10.000, tedy opravdu velmi podrobné. Topo Czech mapy jsou mapy turistické, takže obsahují například turistické trasy, cyklotrasy, podrobně vrstevnice atd.

Po nainstalování TopoActive Czech Maps budou hodinky obsahovat:

1. Routovatelné cesty, traily a stezky pro pěší; mezinárodní hranice, vodní cesty, přírodní prvky, užitkové plochy, historické památky, letištní objekty/areály, budovy a další.
2. Tisíce bodů zájmu včetně obchodů, restaurací a barů, parkovišť, škol a univerzit či ubytování. Například, v praxi to znamená, že pokud jdete po trase a aktivujete na hodinkách funkci Body zájmu (hodinky musí být na příjmu GPS) a tam aktivujete např. vyhledat restauraci, během chvilky se Vám na hodinkách zobrazí nejbližší restaurace, které se v okolí nacházejí. Obvykle je to tak, že se restaurace řadí od nejbližší k Vám k nejvzdálenější.
3. Obrysové a výškové linie v rozestupu cca 100 stop (cca 30 metrů). Tyto informace se však mohou lišit v závislosti na daném místě a podrobnosti informací, které má pro tuto oblast OpenStreetMap k dispozici.

Kvalita pokrytí se liší dle oblastí, např. města jsou podrobněji zpracována než vesnice.

Podrobné mapy Topo Active Europe:AnoV paměti hodinek jsou předinstalované mapy TopoActive Europe, které vám pomohou s orientací téměř kdekoliv, kam se dostanete (rozlišení v měřítku cca. 1 : 100.000). Hodinky z české distribuce jsou navíc doplněné o podrobné turistické mapy České republiky, které obsahují podrobnější mapová data, včetně turistických značených tras nebo cyklotras (rozlišení v měřítku cca. 1 : 10.000).

Chtěli byste vědět více o tomto produktu? Napište mi, nebo zavolejte na telefon 602 521 828 a poradím Vám. Pokud byste chtěli vybírat z dalších více jak 30 000 produktů od 55 světových značek, navštivte náš hlavní eshop firmy: www.tovys.cz. Tomáš Vyskočil

ALTERNATIVNÍ PRODUKTY

Garmin - 010-02804-01

Epix™ Pro (Gen 2) Sapphire Edition / Carbon DLC Titanium / Black Band / 51 mm + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02804-11

Epix™ Pro (Gen 2) Sapphire Edition | Titanium / Whitestone Band | 51 mm + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02778-11

Fēnix® 7X PRO Sapphire Solar Edition Carbon Gray DLC Titanium / Black Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02778-15

Fēnix® 7X PRO Sapphire Solar / Band Silicone Fog Gray/ Ember orange + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02777-30

Fēnix® 7 PRO Sapphire Solar Edition / Titan / Leather Brown Band and Silicone Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02803-85

Epix™ Pro (Gen 2) Sapphire Edition Exklusive Premium Bundle / Carbon Gray DLC Titanium / Black Leather Band and Brown Leather band and Silicone Band / 47 mm + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02778-72

Fēnix® 7X PRO Sapphire Solar Exklusive Premium Bundle / Grey DLC Titanium / Brown Leather Band and Silicone Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02777-92

Fēnix® 7 PRO Sapphire Solar Edition Exklusive Premium Bundle / Grey DLC Titanium / Leather Brown Band and Silicone Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02803-98

Epix™ Pro (Gen 2) Sapphire Edition Exklusive Premium Bundle / Carbon Gray DLC Titanium / Black Leather Band and Orange Silicone Band and Black Silicone Band / 47 mm + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02777-65

Fēnix® 7 PRO Sapphire Solar Edition Exklusive Premium Bundle / Titan / Leather Brown Band and Orange Silicone Band and Black Silicone Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL

Garmin - 010-02778-63

Fēnix® 7X PRO Sapphire Solar Exklusive Premium Bundle / Grey DLC Titanium / Grey DLC Titanium Band and Black Silicone Band and Orenge Silicone Band + Voucher TOPO Czech maps

DETAIL